<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Kiírták a közbeszerzést a munkálatok folytatására. Korábban a ligetvédők az áttelepítések miatt többször is kordont bontottak, és nekimentek a projektet felügyelő biztonsági őröknek.
A Városliget néhány idősebb fája. Illusztráció. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Megjelent az uniós közbeszerzési értesítőben a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. hirdetménye a városligeti fák átültetésére. A "Faátültetési és előkészítési munkák elvégzése" címmel futó pályázat szövege szerint

"az Európában egyedülálló parkrekonstrukció megvalósításához elengedhetetlen, hogy bizonyos fák helyén új funkció létesüljön."

Az öreg fák helyén létesítendő új funkciók mibenlétét ez a dokumentum nem részletezi, azt viszont leszögezik, hogy tényleg nem fakivágásra, hanem az ökológiailag megvédhető idős fák átültetésre keresnek partnert.

A kiírás szerint összesen 91 ilyen fa van a Városligetben, a 25 centis törzsátmérőjűtől a 110 centisig. Ezek közül 86-ot kell átültetni, 5-öt pedig elő kell készíteni rá.

Alkalmatlan a pályázó cég, ha

  • az elmúlt 3 évben nem ültetett át legalább 10 darab, minimum 25 centi törzsátmérőjű idős fát városi környezetben, legalább 80 százalékos eredési eredménnyel,
  • illetve további, legalább három, 50 centinél nagyobb törzsátmérőjű fát.
  • A kötelező minimum továbbá, hogy legyen legalább egy okleveles táj- és kertépítész mérnökük vagy okleveles kertészmérnökük minimum 5 éves kertépítési vagy kert tervezési vagy kert fenntartási szakmai tapasztalattal,
  • továbbá legalább egy, minimum 3 méter átmérőjű és 1,4 méter mély földlabdát kialakító hidraulikus vágóéllel ellátott körásógépnek is meg kell lennie,

különben szóba se jöhet az indulás.

Az elnyerhető szerződés 200 millió forint keretösszegre és 48 hónapos időtartamra szól, pályázni június 13-ig lehet.

A városligetes faátültetések előző körét tavaly tavasszal bonyolították. Azt a munkát - egyedüli pályázóként - a Galapagos Zoo Service Zoológiai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. nyerte el, akik 232 millió forintért 218 fa átültetésének álltak neki, melyből 31-nek első körben csak az előkészítését lehetett elvégezni. A munkálatokat - mint ahogy korábban is - a ligetvédők heves tiltakozása kísérte, akik a kordont is áttörték, és dulakodtak a területet őrző biztonságiakkal.

A fák iránt érzett aggodalmuk nem megalapozatlan, a Greenpeace szerintugyanis az idős és nagy növények ritkán élik túl az átültetést. Nagyobb előkészítés nélkül átültetni egy fát csak fiatalon lehet, írják, 10-15 éves kor, és maximum 10 centiméteres törzsátmérő esetén (de az örökzöldek, fenyők már ilyen fiatalon sem ültethetőek át). Az ennél nagyobb növények gépi átültetővel maximum 37 centis törzsátmérőig ültethetőek át, de ebben a kategóriában ez is már csak minimum 1 éves előkészítés után lehetséges. Mint a közbeszerzési hirdetményben olvasható, a Városligetben ennél vastagabb fákat is át kell telepíteni.

A ligetbudapest.hu és a Galapagos szerint ugyanakkor a korábban átültetett fák az aktivisták aggodalma ellenére is remekül érzik magukat az új helyükön.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Parragh László a katáról: az anomáliákra szeretnék felhívni a figyelmet
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 12:33
A munkavállalók 12-13 százaléka választja ezt a normál adózásnál nagyságrendekkel jobb közteherviselési formát - Parragh László azt mondja, az anomáliákra szeretnék felhívni a figyelmet.
Vállalat A háború miatt óvatosan terveznek a magyar kkv-k, de a fizetésemelést nem ússzák meg
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:34
A járvány időszakában tapasztalt óvatossághoz hasonlóan az orosz-ukrán konfliktus kitörése okozta gazdasági bizonytalanság és a fokozódó infláció ismét megfontoltabbá tette a kkv-kat. A K&H kkv bizalmi index 2022 első negyedévi kutatása alapján az előző időszakhoz képest 5 százalékponttal csökkent a beruházási hajlandóság, a vállalkozások közel háromnegyede készült azonban még így is fejleszteni. A célokat tekintve stabilan a digitális korszerűsítés állt az élen, míg csökkent a gép- és gépjármű beszerzésre, valamint az ingatlan fejlesztésre irányuló beruházási szándék. 
Vállalat Kiderült, ki a leggazdagabb magyar
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 04:16
Csütörtöktől érhető el 100 Leggazdagabb magyar című kiadvány, a rangsor élére ismét Mészáros Lőrinc került, aki immár 480 milliárdos vagyonnal bír.
Vállalat IT vagyongazdálkodási tanúsítványt szerzett a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 14:49
A Magyar Szabványügyi Testület elsőként a 4iG-nek állított ki IT vagyongazdálkodási irányítási rendszer tanúsítványt.
Vállalat Újabb tenderen nyert a 4iG vezette konzorcium
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:16
Ezúttal nettó 1,7 milliárd forintos ajánlata lett befutó.
Vállalat Az Aldi 300 informatikai munkahelyet hoz Magyarországra
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 13:43
Ezzel megduplázza létszámát nálunk a cég informatikai szolgáltatásokat végző leányvállalata, az Aldi International IT Services Kft.
Vállalat Csökkent, de még 10 milliárd felett maradt a K&H profitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 13:03
A rendkívüli OBA-befizetés jelentősen visszahúzta a nyereséget az első negyedévben.
Vállalat Még nem megy a Wall Streetre a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 13:35
Megvannak a diszkont légitársaság Ukrajnában rekedt repülőgépei.
Vállalat Háromnapos munkahetet vezettek be egy német autógyárban
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 16:51
Beszállítói nehézségek miatt háromnapos munkahetet vezetnek be az egyik legrégebbi németországi autógyárban, a Ford kölni üzemében - írta csütörtökön a Bild című német lap.
Vállalat Durván veszteséges lett a Rába - a háború tette be a kaput
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 08:23
Az egyébként is meglévő energiapiaci krízist az orosz-ukrán háború tovább mélyítette, az állami többségi tulajdonban álló Rába így komoly veszteségbe került az első negyedévben.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG