<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Kiírták a közbeszerzést a munkálatok folytatására. Korábban a ligetvédők az áttelepítések miatt többször is kordont bontottak, és nekimentek a projektet felügyelő biztonsági őröknek.
A Városliget néhány idősebb fája. Illusztráció. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Megjelent az uniós közbeszerzési értesítőben a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. hirdetménye a városligeti fák átültetésére. A "Faátültetési és előkészítési munkák elvégzése" címmel futó pályázat szövege szerint

"az Európában egyedülálló parkrekonstrukció megvalósításához elengedhetetlen, hogy bizonyos fák helyén új funkció létesüljön."

Az öreg fák helyén létesítendő új funkciók mibenlétét ez a dokumentum nem részletezi, azt viszont leszögezik, hogy tényleg nem fakivágásra, hanem az ökológiailag megvédhető idős fák átültetésre keresnek partnert.

A kiírás szerint összesen 91 ilyen fa van a Városligetben, a 25 centis törzsátmérőjűtől a 110 centisig. Ezek közül 86-ot kell átültetni, 5-öt pedig elő kell készíteni rá.

Alkalmatlan a pályázó cég, ha

  • az elmúlt 3 évben nem ültetett át legalább 10 darab, minimum 25 centi törzsátmérőjű idős fát városi környezetben, legalább 80 százalékos eredési eredménnyel,
  • illetve további, legalább három, 50 centinél nagyobb törzsátmérőjű fát.
  • A kötelező minimum továbbá, hogy legyen legalább egy okleveles táj- és kertépítész mérnökük vagy okleveles kertészmérnökük minimum 5 éves kertépítési vagy kert tervezési vagy kert fenntartási szakmai tapasztalattal,
  • továbbá legalább egy, minimum 3 méter átmérőjű és 1,4 méter mély földlabdát kialakító hidraulikus vágóéllel ellátott körásógépnek is meg kell lennie,

különben szóba se jöhet az indulás.

Az elnyerhető szerződés 200 millió forint keretösszegre és 48 hónapos időtartamra szól, pályázni június 13-ig lehet.

A városligetes faátültetések előző körét tavaly tavasszal bonyolították. Azt a munkát - egyedüli pályázóként - a Galapagos Zoo Service Zoológiai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. nyerte el, akik 232 millió forintért 218 fa átültetésének álltak neki, melyből 31-nek első körben csak az előkészítését lehetett elvégezni. A munkálatokat - mint ahogy korábban is - a ligetvédők heves tiltakozása kísérte, akik a kordont is áttörték, és dulakodtak a területet őrző biztonságiakkal.

A fák iránt érzett aggodalmuk nem megalapozatlan, a Greenpeace szerintugyanis az idős és nagy növények ritkán élik túl az átültetést. Nagyobb előkészítés nélkül átültetni egy fát csak fiatalon lehet, írják, 10-15 éves kor, és maximum 10 centiméteres törzsátmérő esetén (de az örökzöldek, fenyők már ilyen fiatalon sem ültethetőek át). Az ennél nagyobb növények gépi átültetővel maximum 37 centis törzsátmérőig ültethetőek át, de ebben a kategóriában ez is már csak minimum 1 éves előkészítés után lehetséges. Mint a közbeszerzési hirdetményben olvasható, a Városligetben ennél vastagabb fákat is át kell telepíteni.

A ligetbudapest.hu és a Galapagos szerint ugyanakkor a korábban átültetett fák az aktivisták aggodalma ellenére is remekül érzik magukat az új helyükön.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jelentősen nőtt a GuideVision ügyfélportfóliója
PR | 2021. november 29. 17:00
A német prémium luxusautókat gyártó Daimlerrel kötött szerződés az Infosys és GuideVision elmúlt egy éves történetének legjelentősebb közös projektje. Az együttműködés kezdete óta eltelt egyetlen év alatt összesen 17 projekt indult. A növekvő megbízások miatt a GuideVision magyar irodájában 25%-os létszámbővüléssel terveznek.
Vállalat Egy új projekt segíthet a Covid-sújtotta turizmusnak, vendéglátásnak
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 12:31
A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
Vállalat Több tízezer vállalkozás sorsa válik könnyebbé
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 09:39
Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ebben segíti most a vállalkozásokat a Pénzügyminisztérium (PM) kiva-kalkulátora.
Vállalat Reszkess, Elon Musk: 300 ezer villanyautót fog ontani magából évente a Xiaomi új gyára
Litván Dániel | 2021. november 27. 18:55
A kínai óriáscég bejelentette, hogy Peking mellett építi fel elektromos autós divíziójának első üzemét, ahol évi 300 ezer autó készülhet majd.
Vállalat Kettős irányításra tér át a Poli-Farbe
Szakonyi Péter | 2021. november 27. 17:03
Visszalép az operatív feladatoktól Szabó Antal. A hazai piacon vezető festékipari cégének vezetését januárban adja át a cég két igazgatójának. A tavalyi csúcsév után idén csökken a vállalkozás árbevétele és nyeresége is.
Vállalat Hátrányos helyzetűek után is kaphatnak majd tapasztalatszerzést segítő támogatást a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 09:12
A jövő héten életbe lépő változtatást az ITM jelentette be, az állami hozzájárulás a szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka is lehet.
Vállalat Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 08:03
A Merck tegnap közölt adatai jóval gyengébb hatásfokot mutatnak, mint a korábban közreadott számok.
Vállalat Garantiqa: kezességvállalási szándéknyilatkozat percek alatt
PR | 2021. november 26. 12:39
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatok számára indította el a Garantiqa Direkt szolgáltatást a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A Garantiqa Direkt lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődő kkv-k garanciaképességüket és annak összeghatárát egy egyszerű webes felületen és immáron mobiltelefonos applikáción keresztül, rendkívül gyorsan, percek alatt lekérdezhessék. A Garantiqa 2021 október végén már több, mint 2260 milliárd forintnyi hitel mögött áll ott kezességvállalásával.
Vállalat Mostantól egyszerűbben igényelhetnek kezességvállalási szándéknyilatkozatot a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 16:44
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatoknak indította el új szolgáltatását a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Vállalat Listázták a régiós óriásokat - hány magyar fért be közéjük?
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 12:14
Bár Közép- és Kelet-Európa 500 legnagyobb vállalatának árbevétele 2020-ban csökkent, a cégek jól alkalmazkodtak a járványhelyzethez. A térség legnagyobb vállalata továbbra is a lengyel olajmamut, a magyar nagyvállalatok közül csak a Mol és az Audi Hungaria fért bele a TOP 10-be.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló