2p

Két kínai vállalat arra vetemedett, hogy a Whirlpooléhoz hasonló konyhai robotgéppel álljon elő, ám az amerikai bíróságok teljes mellszélességgel kiálltak az eredeti termék mellett.

A világ egyik legnagyobb háztartásigép-gyártója (fehérárugyártója), az amerikai Whirlpool a fellebbviteli tárgyaláson is nyert két kínai céggel szemben, amelyek állítása szerint lemásolták legendás konyhai robotgépe (stand mixer) kinézetét – írta a Reuters.

A KitchenAid márkanév alatt forgalmazott robotgép ezzel megszilárdította lényegében egyedülálló helyét az áruházak polcán és sok lakás konyhájában. A fellebbviteli testület megerősítette az elsőfokú bíróság álláspontját, miszerint az amerikai cég „ikonikus” mixere jogosan tart igényt a védelemre. Ezért helybenhagyta a texasi bíróságon született döntést, miszerint a Shenzen Sanlida és a Shenzen Avoga hasonlóan kinéző konyhagépeit le kell venni az áruházak polcairól. A két kínai cég képviselői nem kívánták kommentálni a döntést, de meglepő lenne, ha nem duzzognának miatta.

Bírósági döntés védi a Whirlpoolhoz tartozó Kitchen Aid mixerét. Fotó: Depositphotos
Bírósági döntés védi a Whirlpoolhoz tartozó Kitchen Aid mixerét. Fotó: Depositphotos

Pro és kontra

A Whirlpool álláspontja a pereskedés során az volt, hogy KitchenAid termékei olyan egyedi dizájnnal rendelkeznek, ami jogossá teszi ennek védelmét. Ezért indított tavaly jogi eljárást kínai versenytársaival szemben a texasi szövetségi bíróságon. A Sanlida és az Avoga Cooklee és Phisnic néven hozta fogalomba az amerikai vállalat termékeire emlékeztető mixereit. 

A texasi bíróság elfogadta a Whirlpool arra vonatkozó kérelmét, hogy függesszék fel e két termék értékesítési engedélyét. A kínaiak azzal védekeztek, hogy a mixerek külső kinézete funkciójukból fakad. A bíróság azonban nem talált bizonyítékot arra, hogy az amerikai cég robotgépének jellegzetes vonásai összefüggésben lennének azzal, amire használják őket. 

A fellebbviteli bíróság nem értett egyet a Sanlida és az Avoga érvelésével, miszerint nem valószínű, hogy szerény termékeiket összekevernék a konyhai robotgépek koronázatlan királyaként is emlegett, az esküvői ajándékok listáinak előkelő helyén szereplő Whirlpool-mixerrel.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Az egész világon hasít az egyik nagy skandináv bútorcég
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:20
A JYSK dán kiskereskedelmi lánc globális forgalma a 2022/23-as pénzügyi évben 6,3 százalékkal nőtt, elérve a 38,5 milliárd dán koronát (5,2 milliárd euró), míg az adózás előtti eredménye (EBIT) 3,96 milliárd dán korona (531 millió euró) lett.
Vállalat Startup-ökoszisztéma: kik lesznek idén a legek?
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 11:10
A díjat a legeredményesebb magyar startup alapítója adja át december 7-én.
Vállalat A szaúdik bevásárolják magukat a brit gazdaság artériájába
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:36
A legismertebb repülőtér 10 százalékát veszi meg egy szaúd-arábiai alap. Az ország tovább növeli ezzel üzleti érdekeltségeit a nyugati világban. A belépő egy globálisan is irgalmatlan pénzet kezelő átláthatatlan befektetési alap.
Vállalat Durván jól hasított az easyJet 2023-ban
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 13:56
A brit fapados légitársaság, az easyJet Plc szeptember végével záródott pénzügyi évében elért adózás előtti nyeresége némileg felülmúlta az elemzői várakozásokat, részben a bevételek 42 százalékos növekedésének, valamint az üzleti év második felében elért rekordmagas adózás előtti nyereségnek köszönhetően.
Vállalat Csődben a legnagyobb ukrán légitársaság
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 11:55
Nincs már repülőgépe és nem fizeti a pilótákat sem az Ukraine International Airlines.
Vállalat Csúnyán összerúgta a port a Tesla a svédekkel
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:54
A sztrájkoló dolgozók miatt perel az amerikai vállalat.
Vállalat A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek
PR | 2023. november 24. 09:52
Egy ezer főt foglalkoztató magyar vállalkozás éves szinten átlagosan 370 millió forintot meghaladó kárt szenvedhet el a COVID-19 következményei miatt. A pénzügyi és a kommunikációs szektorban ez az összeg az 580 millió forintot is elérheti – derül ki egy nemrég készült magyar tanulmányból.1 Az egészséggazdasági elemzés szerint azonban ez a veszteség elkerülhető, de legalábbis jelentősen enyhíthető lehet, ha a cégek költséghatékony intézkedésekkel bővítik a járványügyi ajánlások szerinti foglalkozás-egészségügyi tevékenységüket.1
Vállalat Súlyos milliárdokra perelik a PlayStation gyártóját
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 14:33
A Sony jócskán a zsebébe nyúlhat majd, ha elbukja a pert. 
Vállalat Megtudtuk, mire készül a 4iG és a Rheinmetall
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 18:46
Ez a német cég által rendezett befektetői napon hangzott el.
Vállalat Perre kell mennie a mesterséges intelligenciának
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 17:01
A ChatGPT-t készítő OpenAI néhány befektetője jogi lépéseket fontolgat a vállalat igazgatótanácsa ellen - mondták az ügyet ismerő források
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG