<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Opus beszállt az egyik legnagyobb hazai energetikai vállalatba.

Az Opus Global Nyrt. és az EPH közvetett befolyást szerez a Mátrai Erőmű Zrt.-ben – tette közzé az Opus Global Nyrt a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Ha tovább olvasnál az Opus ügyeiről, a kapcsolodó Privátbankár.hu-s cikkeket itt lehet megtalálni. >>>

A bejelentés szerint a tőzsdei vállalat érdekeltségében lévő alapkezelő Status Energy Magántőkealapja, valamint Közép-Európa legnagyobb energetikai csoportja, a cseh Energetický a Průmyslový Holding (EPH) által alapított közös vállalat vásárolja meg a Mátrai Erőmű Zrt. többségi, 72,62 százalékos tulajdonrészét.

A tranzakció lezárásához az hatáskörrel rendelkező versenyjogi hatóságok felügyeleti eljárása és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hozzájárulása is szükséges.

Az értékesítés az erőműben lévő állami tulajdont nem érinti, a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) a Mátrai Erőmű Zrt-ben meglévő 26,15 százalékos részesedését megtartja.

Egy közép-európai sikersztori

Az Index még júliusban írt a felvásárlásnál megjelenő cseh vállalatról. Mint írták, az EPH mögött felvásárlásokhoz nagyon jól értő emberek állnak, akik mikor pár éve látták, hogy az energetikai eszközök az alacsony olajárak idején nagyon alulértékeltté váltak, és a hitel is olcsó lett, felvásároltak idegen tőkéből mindenféle energetikai eszközt.

A Mol-csoportnak régi ismerőse, jellemzően üzleti ellenfele az EPH. Korábban ugyanis az EPH éppen a Mol és az MVM konzorciuma elől vitte el a Szlovák Villamos Művek (olasz tulajdonú részvénycsomagjának egy részét.

J&T Group

1993-ban két iskolai osztálytárs, Ivan Jakabovič és Patrik Tkáč Pozsonyban létrehozták a J&T csoportot (a cégnév a két vezetéknévből ered).

A vállalkozás-birodalom pénzügyi szolgáltatóval, ingatlanüzletekkel, benzinkutakkal, szállodaláncokkal, sporttal és médiával is foglalkozik. Az alapítók multimilliárdosok lettek (ebben a történetben ez kivétel nélkül minden szereplőre igaz lesz), és sohasem ódzkodtak a kalandosabb helyszínektől. Most is éppen Oroszországban, Mexikóban, illetve a karibi térségben mozgolódnak.

Aztán a J&T egyszer csak elhatározta, hogy beszáll az alacsony olajárral sújtott, így olcsó energetikába is. A feladatot a cseh Daniel Křetínský kapta meg. A brnói értelmiségi családban felnőtt fiatalember jogászként végzett és a nevezett J&T pénzügyi cégnél kezdett el ügyvédként dolgozni, de hamar belekóstolt az üzleti pályába és partner lett.

Amikor a J&T 2009-ben az energetika felé nyitott, Křetínský kapta a részleg vezetésének a feladatát, ebből úgy meggazdagodott, hogy mára már eurómilliárdosnak tartják. Ma már egyéb vállalkozásai is vannak, például több napilapja, köztük a legnagyobb példányszámú cseh újság (Blesk), ami egy bulvárlap.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Lassan meglesz a kormány századik barátja
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 16:51
Ezúttal egy autóipari céggel kötöttek stratégiai együttműködési megállapodást. 
Vállalat Szakmunkások után kapkodnak a cégek
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 16:21
Erőteljes munkaerő-felvételbe kezdtek a vállalatok 2021-ben.
Vállalat Görögországban terjeszkedik tovább az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 15:06
Egy háromcsillagos, 124 szobás szálloda felvásárlásával lépnek be az athéni ingatlanpiacra. 
Vállalat Bekebelezi a Call of Duty kiadóját a Microsoft
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 16:48
Az óriáscég történetének legnagyobb felvásárlása lesz a játékipar egyik óriása, Activision Blizzard megszerzése. A Call of Duty-sorozat mellett például a Warcraft- vagy a Candy Crush-játékokat is fejlesztő cégért közel 69 milliárd dollárt fizet a Microsoft.
Vállalat 220 munkahelyet hoz az új térkőgyár – az állam is adott rá pénzt
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 13:58
Átadták a Viastein Kft. üzemét Biharkeresztesen.
Vállalat Német logisztikai óriáscég vesz sikeres magyar startupot
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:41
A Transporeon felvásárolja a mesterséges intelligencia-alapú fuvartervező megoldásaival nemzetközileg is elismert magyar Nexogent, az árat üzleti titokként kezelik.
Vállalat Légtisztító, kötelező oltási igazolvány, csődhullám - mit hoz az ötödik hullám?
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 08:51
A vállalkozások rejtett tartalékainak köszönhetően maradt el a korábban várt nagyobb csődhullám a vendéglátóiparban, de ezek a tartalékok mostanra kezdenek kimerülni a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint. Bizonyos munkahelyeken indokolt a kötelező oltás, lehetne szigorítani az oltási igazolvány használatán is, más korlátozást viszont nem támogatnak - inkább rávennék az embereket, hogy merjenek kimozdulni otthonról.
Vállalat Több száz benzinkúttal gazdagodott a Mol - de el is adott
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 11:16
Az évek során regionálissá nőtt magyarországi multi 417 töltőállomást vásárolt Lengyelországban, 79-et pedig Magyarországon. Ugyanakkor 185 benzinkutat értékesít.
Vállalat Megabefektetést kapott a Chamaleon Smart Home a Hinventurestől
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 07:24
Forradalmi újításra készül az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-től kapott összegből az ingatlanokba rendszerfüggetlen okosmegoldásokat kidolgozó és telepítő Chameleon Smart Home. Egy olyan „híd” szoftvert és digitális rendszert gyártanak és fejlesztenek tovább, amely az okosotthont az okostársasházakkal köti össze. A cég emellett fokozatosan áttér a nagyobb megtérüléssel kecsegtető nagykereskedelmi tevékenységre.
Vállalat Vitték az Aston-terepjárót, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 07:24
82 százalékkal több autót szállított le az Aston Martin, de a cég eredménye így is elmaradt a várttól.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló