<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A hónapokkal ezelőtt megváltozott munkakörnyezet, a koronavírus-járvány miatt bevezetett távmunka számtalan munkavállaló életét borította fel egyik napról a másikra. Mit tehet ilyenkor egy főnök? Túri Laura, a HRSchool.hu alapítója árult el a Piac & Profitnak olyan praktikákat és stratégiákat, amelyek bármelyik cégvezetőnek hasznosak lehetnek.

A cikk eredetileg laptársunk, a Piac & Profit oldalán jelent meg. 

Motiváció újrahangolva? Miről szól a kérdés? A dolgozói motiváció fenntartásáról szélsőséges avagy nem megszokott körülmények között. Ma már nem önmagában a pandémiás helyzet okozta „sokk” áll ennek középpontjában, hanem az az átállási folyamat, amin a cégek keresztül mennek egy új, ideálisnak szánt berendezkedés felé.  Ezt az akadályt bizonyos cégek könnyen veszik, míg mások bukdácsolnak. Egy közös mindegyikben: jó üzleti teljesítményt csak motivált emberekkel tudnak elérni.

(Fotó: depositphotos.com)
(Fotó: depositphotos.com)

Milyen alapvető motivációs stratégiák léteznek?

Mielőtt bármely cégvezető nekiállna, hogy merőben új irányokat kutasson fel, nézzük meg, milyen vezetői stratégiák léteznek a motiválásra.

nyomásgyakorlás: külső motivátor, rövid távon hat és a szankcióktól való félelem a mozgatórugója, hosszú távon alulteljesítéshez vezet. Ez tehát a legrosszabb stratégia.

jutalmazás: külső motivátor, amikor a vezető folyamatosan elismer, dicsér, célt tűz ki vagy például anyagi jutalmat helyez kilátásba. Az egyetlen gond ezzel, hogy nem a dolgozó saját tettei, hanem a jutalom utáni vágy mozgatja, amit folyamatosan biztosítani kell számára.

Az önmotiválás: belső motivátor, amikor maga a tevékenység, a munka általi alkotás, fejlődés öröme, valami újnak a létrehozása, ami egyben a motiváló erő, és a dolgozó önmagát ösztönzi a jó teljesítményre. Öröm és „flow-élmény” követi.

A rossz hír tehát az, hogy másokat „kívülről” motiválni nem lehetséges. Jó hír viszont, hogy a cégek kialakíthatnak olyan feltételeket home office-ban is, amelyek között a munkatársak kibontakoztathatják magukat – tanácsolja Túri Laura.

Túri Laura
Túri Laura

Hogyan alakítja át a motivációs portfóliót a home office?

A szakember szerint számos motivációs faktor létezik, amely egy dolgozót belülről hajtani tud, de ez a „motivációs csomag” mindenkinél más. Leggyakoribb faktorok: a szakmai elmélyülés, a felelősség és felhatalmazás, szabadság és önállóság, a céggel való azonosulás, a társas kapcsolatok, a szolgáltatás-orientált beállítódás (szeret másoknak segíteni), mások vezetése, a kreativitás, a presztízs, a hatalom és befolyás, a biztonságérzet, a munka-magánélet egyensúlya, és a jövedelem. Mit boríthat fel leginkább a dolgozóban a home office lét? Túri Laura három tényezőt említett. Először is a társas kapcsolatokra való igényt, másrészt a biztonságérzetet, harmadrészt pedig a munka-magánélet egyensúlyát. Ezekre külön odafigyelve lehet az egyéneknél, illetve céges szabályozás szintjén kidolgozni intézkedéseket.

Ötletek, tippek az eddig bevált legjobb gyakorlatok:

Virtuális kávészünetek, fix időpontban. Például napindító kávé és köszöntés, összekötve azzal, ki-hogy van épp és ki-mit fog amúgy csinálni (ezt a vezető irányítja). Ugyanez működhet ebéd utáni felrázásként (ki-hogy van, ki-hol tart?) Ha a napi gyakoriság sűrű az adott csapat vagy cég életében, akkor jól működhet egy hétfő-szerda-péntek, vagy egy kedd-csütörtöki napindító kávézás.

Agilis csapat beszámoltatás heti kétszer. A vezető tartson új szemlétű beszámoltatást, ami segíti a haladást és a dinamizmus fenntartását a mindennapokban. Módszer: mindenkinek 5 perce van a csapatmeetingen, hogy elmondja a többieknek, hogy mivel haladt előző nap, mit fog ma csinálni, illetve milyen esetleges akadályokat lát, amihez segítséget kér a főnöktől.

Telefonhívás a törődést igénylőknek. Azokat a dolgozókat, akiknek a motiváció fenntartásához (személyiségük vagy élethelyzetük miatt) több empátia, odafigyelés szükséges, hívja fel ad-hoc, de legalább heti kétszer a vezetője, hogy a hogylétéről érdeklődjön.

„Meeting of the week” heti szakmai megbeszélés a komplexebb projektek csapatainak, avagy a top prioritású feladatok érintettjeinek.

10 pontos hétfői feladatlista a kevésbé önálló vagy a több kontrollt igénylő munkatársaknak

„Kukucs, Te hogy csinálod otthon? – Játék és jókedv!” Kéthetente legyen olyan játékos ötlet, ami megmozgatja és jókedvre deríti a csapatot. Példák: „Fotóverseny: A hét legcsúnyább home office asztala”, „Fotóverseny: Kávékészítés home office hangulatképek”.

Friss levegős meeting: csináljunk hetente 1 meetinget, amikor összehívjuk valahol az otthon dolgozó csapatot, és kint a szabadban meetingelünk. Ez lehet egy kávézó terasza vagy egy városi zöld környezet. Reggeli friss pékáruval megpakolt kosarat szívesen fogad mindenki a cégtől – főnökétől – egymástól, és már jól indult a nap.

„Jössz futni?”: a sport és a mozgás fokozza az adrenalin szintet, ezáltal a boldogság érzetünkhöz is hozzájárul. Ha van aktív vagy hobbi sportoló (például futó) a csapatban, lehetnek közös futó délutánok vagy reggelek minden héten, céges kezdeményezésben. Még ha bele is nyúlik a munkaidőbe, cserébe aznap garantáltan jobban fog tudni koncentrálni a munkára.

„Küldj egy számot!” A zene szintén sokat segíthet az agy aktivizálásban vagy épp pihentetésében. A közös online kommunikációs csatornákon lehet zenét „lejátszani” alkalmanként (például a vezető vagy a HR) avagy a dolgozók küldhetnek egymásnak számot bizonyos idősávokban.

4 szempont a legjobb home office motivációhoz:

A vezetők nem ússzák meg, hogy – a céges közös intézkedések mellett – ne állítsanak fel tehát egyéni motivációs stratégiát a beosztottjaikra. Ebből a 4 dimenzióból rakhatja össze, hogyan közelítsen a személyhez:

  1. milyen generációhoz tartozik a dolgozó (X, Y, Z), hiszen generációnként változnak az elvárások a munkavégzés kapcsán is, ami kihat a teljesítményre, motivációra
  2. milyen élethelyzetben van (családi háttér, fizikai feltételek az otthon dolgozáshoz)
  3. mennyire motiválja a személyt a a társas kapcsolatok megléte
  4. milyen fokú kontroll-t igényel a napi munkához az adott kolléga

Minden egyedi kombináció más és más kezelést igényel. Ezt Túri Laura egy példával is alátámasztotta, miszerint adott egy X generációs egyedülálló nő, akinek a család helyett a munkahelyi kapcsolatok elégítik ki a társas igényeit. Rendkívül vágyik az elismerésre, dicséretre, és ha ez megvan, a munkáját erőn felül végzi. Megváltozik az élet, és mostantól home office-ból kell ellátnia munkáját.

„Te, mint vezető, hogy kezelnéd őt a mindennapokban?” – teszi fel a kérdést a HR School.hu alapítója.

Címkék: Vállalat
A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Így muzsikált tavaly a top ezer ukrán cég   
Mester Nándor | 2023. június 9. 15:57
Keletről az ország nyugati megyéibe menekült a jövedelmük túlnyomó része.
Vállalat Díjesővel ünnepelte a fenntartható gasztronómiát a METRO
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 11:31
A fenntartható gasztronómiában élen járók munkáját méltató díjat június 8-án, aktuális fenntarthatósági témákat körüljáró szakmai fórum keretében adta át a METRO Nagykereskedelem. A díjakat idén a következő szakemberek nyerték el.
Vállalat Jön a Tesla második európai gyára
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:45
Spanyolország Valencia tartományában fogják felépíteni. 
Vállalat Hoppá, gyerekekről tárolt adatokat a Microsoft
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 19:31
6,9 milliárdos büntetést kapott a Microsoft, mert gyerekekről gyűjtött adatot. 
Vállalat A magyar-módit terjeszti az Aldi a briteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 17:29
A brit kormány árplafont fontolgat néhány alapvető élelmiszerre, ennek elkerülése érdekében a boltláncok változatos ötletekkel próbálják csökkenteni költségeiket. Az Aldi például visszaveszi a világítást minden szupermarketjében, hogy pénzt takarítson meg.
Vállalat Tettek egy lépést az olcsó áram felé a németek, a sikernek Európa lehet a nyertese
Csernátony Csaba | 2023. június 4. 06:06
Az amerikai példákat követve egy németországi startup vállalkozás is megtette az első nagy lépést a fúziós energia kereskedelmi hasznosításának lehetősége felé. A cél nincs közel, de érdemes várni.
Vállalat Új ipari forradalom indult Európában, de a vége tragikus kudarc lehet
Csernátony Csaba | 2023. június 3. 15:09
A világ geopolitikai átalakulása ipari forradalmat indított Európában, ám a változás elbukhat, ha nem áramlik elég tőke a zöld és a digitális transzformációba. Az öreg kontinens a világ perifériájára sodródhat.
Vállalat Megjelent az MVM első zöldkötvénye
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 16:25
Sikeres nemzetközi devizakötvény-kibocsátást hajtott végre az MVM Zrt., a kibocsátás eredményeként bevont forrás az MVM csoport zöld beruházásainak megvalósításához járul hozzá.
Vállalat Elárulták a NAV-osok, mostantól kikre ugranak
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 16:33
Júniustól készülhetnek az ellenőrökre.
Vállalat De ki akar itt vállalkozni?
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 15:01
Tovább csökkent a cégek száma áprilisban: mérsékelt a cégalapítási kedv, a végelszámolással megszűnt cégek aránya magas.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG