<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A koronavírus-járvány idén is keresztülhúzta a fesztiválszervezők számításait.

A Covid-járvány az egyik legnagyobb ütést a szórakoztatóiparra mérte, ezt a Sziget Zrt. egyik fesztiváligazgatója, Fülöp Zoltán mondta még tavaly év vége felé a laptársunknak, a Piac & Profitnak adott interjúban. Akkor még úgy tűnt, hogy a járvány oltárán kényszerűségből beáldozott 2020-as fesztiválszezon után a 2021-est már normál körülmények között lehet megtartani. Az élet azonban közbeszólt: soha olyan erőteljes nem volt a koronavírus pusztítása, mint a mostani, harmadik hullámban.

Fülöp Zoltán (Fotó: Bánkuti András)Fülöp Zoltán (Fotó: Bánkuti András)

Ez pedig nem maradt következmények nélkül a fesztiválpiacon, illetve szélesebb értelemben, a szórakoztatóiparban sem. A Sziget-csoport nemrég arról adott ki tájékoztatást, hogy kénytelenek elengedni idén a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound rendezvényeiket. Azok időpontjáig ugyanis kevés idő van hátra, és több, mint bizonytalan, hogy addigra sikerül annyira úrrá lenni a globális járványon, hogy kockázatok nélkül meg lehessen tartani a könnyűzenei eseményeket.

A brandépítő Sziget Fesztiválról azonban még nem született döntés. Kádár Tamár cégvezető a minap az RTL Klubon azt nyilatkozta, hogy véleménye szerint annak megrendezésére sincs sok esély.

Fülöp Zoltán most lapunknak megerősítette, hogy vannak kételyeik a Sziget megrendezését illetően, de a döntést a következő hetekben fogják meghozni.

A programigazgató szerint mivel a Sziget Fesztivált a nyár vége felé tervezik megrendezni, elvileg megvan az esélye, hogy addigra konszolidálódik a járványügyi helyzet. Az biztos nem jön szóba opcióként, hogy más időpontban szervezzék meg az eseményt – Fülöp Zoltán szerint már tavaly is megvizsgálták ezt a lehetőséget, de túl komplikált lenne, ezért nem látják ennek az értelmét.

Megtudtuk, hogy direktben a Covid miatt nem mondott le előadást felkért fellépőjük, de ahogy haladunk előre az évben, és közeledünk a nyár elejéhez, az akkorra időzített fesztiválok szervezői sorban mondják le az eseményeiket, ami viszont az előadókat is az idei programnaptárjuk törlésére készteti. Emiatt is bizonytalanná válik a nyár második fele a koncertiparban.

Az elmaradó fesztiválok miatt kárpótolni készülnek a bérlet- és jegyvásárlókat, különböző voucherekkel, ajándékokkal fogják meghálálni a hűségét azoknak, akik nem váltják vissza a belépőjüket, hanem megtartják azokat a jövő nyárig.

Ami a 2020-as évet illeti, még nem tudják pontosan, milyen eredménnyel (veszteséggel) zártak. Azt elsőként nálunk közölte a cég illetékese, hogy a működés biztosítása érdekében tavaly hitelt vettek fel. Utóbbi kiderült, hogy a 4 millió eurós kölcsönt az OTP nyújtotta.

Ez a pénz a tavalyi veszteségek finanszírozására szolgált, de abban egyelőre nem gondolkodnak, hogy az idei várható veszteségeik pótlására hasonló pénzügyi eszközt vegyenek igénybe. Ehhez ugyanis látni kell, hogy mit tesz lehetővé az év második fele, visszatér-e a hagyományos kerékvágásba az élet. A tervek szerint már a harmadik negyedévtől elkezdik árusítani a belépőket a következő, tehát a 2022-es fesztiválszezonra, ami befolyásolhatja az idei cash flow-t és a működésük finanszírozását. Várható az is, hogy a Sziget a szokásosnál jóval hamarabb elkezdi a 2022-es fesztiválok kommunikációs kampányát, a programok, fellépők bejelentését.

A Sziget-csoportnál jelenleg a korábbi alkalmazottak 30 százalékát tudják foglalkoztatni, de számítanak arra, hogy a többiekkel is együtt tudnak majd dolgozni a későbbiekben, mivel a fesztiválpiacon értékes tudás birtokában vannak. Reményeik szerint további nagyobb volumenű létszámleépítésre már nem kényszerülnek – mondta a programigazgató. Aki egyben érdekelt az Erzsébet téri Akvárium Klubban is, amellyel kapcsolatban elmondta, hogy a Széchenyi Kártya Programon keresztül „több százmilliós” likviditási hitelt vettek fel annak érdekében, hogy ezekben a hónapokban csak kismértékben kényszerüljenek a stáb csökkentésére. Ma úgy látják, hogy nyáron már működtetni tudják a szabadtéri teraszt, szeptembertől pedig mind kint, mind bent visszatérhet a kulturális élet az Akváriumba.

Szóba került még, hogy egy nemrég született kormánydöntés alapján a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz kerülne a Hajógyári sziget egy része (ezt a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszternek kell megvizsgálnia), de Fülöp Zoltán szerint ez nem érinti a fesztiválhelyszínt, az egy másik terület a szigeten belül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Azonnali tiltást kapott a jegybanktól egy cég
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 11:36
Az eddigi adatok szerint a társaság felügyeleti engedély nélkül segítette ügyfelei bankszámla-nyitását.
Vállalat Korlátok közt lavíroznak sportolók és szponzoraik az olimpián
Marosi Gergely | 2021. augusztus 2. 05:36
Ha valaki követ a közösségi médiában neves olimpikonokat – esetleg az őket támogató cégeket –, feltűnő csendességre lehet figyelmes abban az időszakban, amikor a sportolók neve a legjobban forog a köztudatban. Az ok a Nemzetközi Olimpiai Bizottság olimpiai chartájának 40-es szabálya, illetve annak kiegészítése, mely korlátozza a résztvevők marketingtevékenységét a játékok előtt, alatt és után. A korábban nagyon szigorú, a sportolók által rengeteget kritizált szabályt Tokióra megváltoztatták, ám a teljes szabadság még messze van.
Vállalat Kósa Lajos egyelőre nem tudta, hát magát menti meg a Csíki Sör
Székely Sarolta | 2021. július 29. 18:39
Persze a két megoldás nehezen nevezhető hasonlónak, hiszen míg a fideszes képviselő tartós javulást érhetett volna el, addig a tulajdonosok megoldása - a trendek változatlansága esetén - csak átmeneti, néhány évre szóló lehet.
Vállalat Iszonyatosat kaszált a Samsung a globális csipéhségen
MTI | 2021. július 29. 15:00
A vállalat negyedéves profitja 73 százalékkal nőtt, részben a hatalmas félvezető-kereslet kielégítése miatt.
Vállalat Gyorsított vizsgálatot indított a GVH a téglapiacon
MTI | 2021. július 29. 12:24
Először csapott le az építőanyag-kommandó.
Vállalat Jászai Gellért megint növelte részét a 4iG-ben
Privátbankár.hu | 2021. július 29. 10:28
A 4iG Zrt. vezetője, Jászai Gellért tovább növelte részét a vállalatban.
Vállalat A forgalmon és a nyereségen is meglepődött az Apple
MTI | 2021. július 28. 11:24
Mindkettő nagyobb lett a második negyedévben, mint amekkorára számítottak.
Vállalat Rekordbevétel és -nyereség a Microsoftnál
MTI | 2021. július 28. 11:16
Jó lett ez a negyedév.
Vállalat Rengeteg cégnél megoldhatatlan probléma, ha kiesik a kulcsember
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 10:45
A hazai cégek elsöprő többségét adó mikro- és kisvállalkozások tevékenységét komolyan veszélyezteti, ha egy vagy több kulcsemberük kiesik a munkából. Egy friss kutatás szerint a meghatározó szerepet betöltő munkatársak, vezetők átmeneti elvesztése – akár baleset, sérülés vagy betegség miatt – a 44 százalékuknál közepesen komoly, 21 százalékánál pedig gyakorlatilag megoldhatatlan nehézséget jelentene
Vállalat Majd' félmilliárdos veszteség az állam védelmi ügynökségénél
Székely Sarolta | 2021. július 28. 05:19
Költséges volt az indulás, bevétel is szinte csak állami támogatásból volt, és egy induló cégnél nem is nagyon meglepő, ha első teljes évében veszteséges. A mínusz mértéke már inkább az lehet. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos