TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A svájci hatóságok ma hajnalban letartóztattak több magasrangú FIFA-vezetőt, akiket kiadnak az Egyesült Államoknak, ahol korrupcióval vádolják őket - adta hírül több hírportál a The New York Times információját. Pénzért lehetett szavazatokat venni a világbajnokságok rendezéséhez vagy épp kereskedelmi, közvetítési jogok odaítéléséhez.
Üres székek a zürichi FIFA-kongresszus helyszínén ma hajnalban. Lehet, hogy sokan máshol fognak ülni...
Fotó: EPA / Alessandro Della Bella

A FIFA vezetői a pénteki éves kongresszus miatt utaztak Svájcba, amely egyben tisztújító közgyűlés is. A Baur au Lac hotelben szálltak meg - itt jelent meg váratlanul a svájci rendőrség. Az Egyesült Államok igazságügyminisztériumának kérésére indultak meg a letartóztatások.

Több mint 10 vezető ellen készülnek vádat emelni, nem mindegyikük volt jelen Svájcban. A vádak közt szerepel a pénzmosás is. A The New York Times forrásai szerint focivébék rendezési jogát, kereskedelmi és közvetítési jogokat is zsebre adhattak el két évtizeden át.

Sepp Blatter FIFA-elnök a tájékoztatás szerint nincs a vádlottak között.

Mindent áthat a korrupció

A The New York Times azt írja: a FIFA egy sokmilliárd dolláros vállalat, ami a világ legnépszerűbb sportját irányítja, de évtizedek óta korrupciós vádak érik. Sepp Blatter - bár nem vádolták meg -, nehéz helyzetbe került: a várakozások szerint pénteken választották volna meg ötödik alkalommal elnöknek. Nehéz azonban elképzelni, hogy tisztán jöjjön ki egy ilyen nagy horderejű ügyből, ami a FIFA legfelsőbb köreiben tombolt, jórészt az ő elnöksége alatt.

Sepp Blatter most nagy gondban lehet.
Fotó:EPA/Abir Sultan

A hírek szerint vádat emelnek majd a Kajmán-szigeteki Jeffrey Webb, a végrehajtó bizottság alelnöke, az uruguayi Eugenio Figueredo alelnök és a Tinidad és Tobago-i Jack Warner korábbi bizottsági tag ellen.

A bűnüldözési szervek egyik tisztviselője azt mondta a lapnak: megdöbbentek, mennyire régóta folytak ezek a bűncselekmények és milyen nagy mértékben érintették a FIFA minden részét. A korrupció áthatotta a szövetség minden elemét, gyakorlatilag intézményesült, beépült a mindennapi üzletmenetbe.

Az amerikai igazságügyminisztérium és az FBI egyelőre nem adott ki kommentárt.

Az orosz és főleg a katari VB kiütötte a biztosítékot

A 2018-as oroszországi és a 2022-es katari focivébé kapcsán is komoly korrupciós vádak merültek fel a közelmúltban. Még a FIFA saját vizsgálata szerint is minden pályázó megpróbálta megkenni a döntéshozókat, családtagjaikat ajándékokkal, utazásokkal - persze a végén a testület felmentette saját magát, Katart és Oroszországot is.

Mindenesetre a fél világ azt találgatja, Katarnál marad-e a '22-es VB rendezési joga - az országot már az Iszlám Állam támogatásával is megvádolták, ha máshogy nem, az egyértelmű korrupció helyett ezen az alapon is elvehetik a világbajnokságot az országtól.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Címkék: Vállalat

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Újabb milliárdos tenderek Pakson
Kollár Dóra | 2020. november 27. 19:31
Ismételten tendereztet az orosz fővállalkozó ASZE cégcsoport Paks II beruházásért felelős magyarországi fiókirodája – az az igényeik változásából is látszik, hogy a beruházás dübörög előre.
Vállalat Tovább hasít a 4iG Nyrt.
Privátbankár.hu | 2020. november 27. 18:40
Folytatja pénzügyi szárnyalását a 4iG Nyrt. - derül ki a cég harmadik negyedéves eredményeiből, amit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tett közzé pénteken.
Vállalat Újrateszteli a vakcináját az AstraZeneca, hogy eloszlassa a kételyeket
Privátbankár.hu | 2020. november 27. 07:59
Belátták, hogy véletlen sikerre nem lehet alapozni.
Vállalat Egyre gyűlnek a viharfellegek az AstraZeneca-féle Covid-vakcina körül
Tiszai Balázs | 2020. november 26. 17:03
Az oltóanyag hatékonyságának bejelentése óta kiderült, hogy a szérum adagolásánál hibát vétettek, és csak ennek a véletlennek köszönhetően mérhettek 90 százalék körüli eredményességet az egyik al-tesztcsoportnál. A tesztalanyok többsége az eredetileg szándékolt dózist kapta, az viszont jelentősen gyengébb eredményeket produkált. A fejlesztők ezt elhallgatták - most gyengülnek az AstraZeneca-részvények, és kérdésessé vált, hogy az USA engedélyezi-e sürgősségi eljárásban a szérumot.
Vállalat A Valton őrizheti a Puskás Arénát
Tiszai Balázs | 2020. november 25. 13:34
Egyetlen céggel versenyeztek a munkáért, de a rivális pályázata érvénytelennek ítéltetett.
Vállalat Újabb céget vásárolhat fel a 4iG
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 12:04
Adásvételi szerződést kötött a DTSM Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlására a 4iG Nyrt. - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A 140 főt foglalkoztató, IT és telekommunikációs rendszerek, valamint adatközpontok üzemeltetését végző és vállalati service desk szolgáltatást nyújtó társaság a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti engedélyezését követően kerülhet a 4iG tulajdonába. A DTSM pénzügyi átvilágítását és cégértékelését a 4iG megbízásából az EY végezte.
Vállalat Nagy lehet a baj, az online fizetés elhalasztását kérhetik a boltosok
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 07:28
A járvány alatt más kihívásokkal kell megküzdeniük.
Vállalat Cudar évre számítanak a vállalatok 2021-ben
MTI | 2020. november 24. 07:12
Egy felmérésben a megkérdezett cégek 9 százaléka jelezte, hogy növekedést vár a következő évben.
Vállalat Koronavírus vakcina: repkednek a milliárdok, de mégsem lehet tisztán látni
Király Béla | 2020. november 24. 05:30
Az Egyesült Államokban és Európában is milliárdos beszerzésekről beszélnek a politikai vezetők, ha a koronavírus elleni oltóanyag a téma. A szert előállító vállalatok is megadnak árakat, ennek ellenére csak távolról tűnik úgy, hogy transzparens folyamatok zajlanak.
Vállalat 2,8 milliárdos kormányzati támogatás jut egy amerikai cég beruházásának
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 23. 18:27
Budapesten hozza létre új, globális termékfejlesztő központját az amerikai Diligent, a világ egyik vezető szoftverfejlesztő és -szolgáltató vállalata - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.
Friss
hírlevél