<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A svájci hatóságok ma hajnalban letartóztattak több magasrangú FIFA-vezetőt, akiket kiadnak az Egyesült Államoknak, ahol korrupcióval vádolják őket - adta hírül több hírportál a The New York Times információját. Pénzért lehetett szavazatokat venni a világbajnokságok rendezéséhez vagy épp kereskedelmi, közvetítési jogok odaítéléséhez.
Üres székek a zürichi FIFA-kongresszus helyszínén ma hajnalban. Lehet, hogy sokan máshol fognak ülni...
Fotó: EPA / Alessandro Della Bella

A FIFA vezetői a pénteki éves kongresszus miatt utaztak Svájcba, amely egyben tisztújító közgyűlés is. A Baur au Lac hotelben szálltak meg - itt jelent meg váratlanul a svájci rendőrség. Az Egyesült Államok igazságügyminisztériumának kérésére indultak meg a letartóztatások.

Több mint 10 vezető ellen készülnek vádat emelni, nem mindegyikük volt jelen Svájcban. A vádak közt szerepel a pénzmosás is. A The New York Times forrásai szerint focivébék rendezési jogát, kereskedelmi és közvetítési jogokat is zsebre adhattak el két évtizeden át.

Sepp Blatter FIFA-elnök a tájékoztatás szerint nincs a vádlottak között.

Mindent áthat a korrupció

A The New York Times azt írja: a FIFA egy sokmilliárd dolláros vállalat, ami a világ legnépszerűbb sportját irányítja, de évtizedek óta korrupciós vádak érik. Sepp Blatter - bár nem vádolták meg -, nehéz helyzetbe került: a várakozások szerint pénteken választották volna meg ötödik alkalommal elnöknek. Nehéz azonban elképzelni, hogy tisztán jöjjön ki egy ilyen nagy horderejű ügyből, ami a FIFA legfelsőbb köreiben tombolt, jórészt az ő elnöksége alatt.

Sepp Blatter most nagy gondban lehet.
Fotó:EPA/Abir Sultan

A hírek szerint vádat emelnek majd a Kajmán-szigeteki Jeffrey Webb, a végrehajtó bizottság alelnöke, az uruguayi Eugenio Figueredo alelnök és a Tinidad és Tobago-i Jack Warner korábbi bizottsági tag ellen.

A bűnüldözési szervek egyik tisztviselője azt mondta a lapnak: megdöbbentek, mennyire régóta folytak ezek a bűncselekmények és milyen nagy mértékben érintették a FIFA minden részét. A korrupció áthatotta a szövetség minden elemét, gyakorlatilag intézményesült, beépült a mindennapi üzletmenetbe.

Az amerikai igazságügyminisztérium és az FBI egyelőre nem adott ki kommentárt.

Az orosz és főleg a katari VB kiütötte a biztosítékot

A 2018-as oroszországi és a 2022-es katari focivébé kapcsán is komoly korrupciós vádak merültek fel a közelmúltban. Még a FIFA saját vizsgálata szerint is minden pályázó megpróbálta megkenni a döntéshozókat, családtagjaikat ajándékokkal, utazásokkal - persze a végén a testület felmentette saját magát, Katart és Oroszországot is.

Mindenesetre a fél világ azt találgatja, Katarnál marad-e a '22-es VB rendezési joga - az országot már az Iszlám Állam támogatásával is megvádolták, ha máshogy nem, az egyértelmű korrupció helyett ezen az alapon is elvehetik a világbajnokságot az országtól.

Címkék: Vállalat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Lassan meglesz a kormány századik barátja
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 16:51
Ezúttal egy autóipari céggel kötöttek stratégiai együttműködési megállapodást. 
Vállalat Szakmunkások után kapkodnak a cégek
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 16:21
Erőteljes munkaerő-felvételbe kezdtek a vállalatok 2021-ben.
Vállalat Görögországban terjeszkedik tovább az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 15:06
Egy háromcsillagos, 124 szobás szálloda felvásárlásával lépnek be az athéni ingatlanpiacra. 
Vállalat Bekebelezi a Call of Duty kiadóját a Microsoft
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 16:48
Az óriáscég történetének legnagyobb felvásárlása lesz a játékipar egyik óriása, Activision Blizzard megszerzése. A Call of Duty-sorozat mellett például a Warcraft- vagy a Candy Crush-játékokat is fejlesztő cégért közel 69 milliárd dollárt fizet a Microsoft.
Vállalat 220 munkahelyet hoz az új térkőgyár – az állam is adott rá pénzt
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 13:58
Átadták a Viastein Kft. üzemét Biharkeresztesen.
Vállalat Német logisztikai óriáscég vesz sikeres magyar startupot
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:41
A Transporeon felvásárolja a mesterséges intelligencia-alapú fuvartervező megoldásaival nemzetközileg is elismert magyar Nexogent, az árat üzleti titokként kezelik.
Vállalat Légtisztító, kötelező oltási igazolvány, csődhullám - mit hoz az ötödik hullám?
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 08:51
A vállalkozások rejtett tartalékainak köszönhetően maradt el a korábban várt nagyobb csődhullám a vendéglátóiparban, de ezek a tartalékok mostanra kezdenek kimerülni a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint. Bizonyos munkahelyeken indokolt a kötelező oltás, lehetne szigorítani az oltási igazolvány használatán is, más korlátozást viszont nem támogatnak - inkább rávennék az embereket, hogy merjenek kimozdulni otthonról.
Vállalat Több száz benzinkúttal gazdagodott a Mol - de el is adott
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 11:16
Az évek során regionálissá nőtt magyarországi multi 417 töltőállomást vásárolt Lengyelországban, 79-et pedig Magyarországon. Ugyanakkor 185 benzinkutat értékesít.
Vállalat Megabefektetést kapott a Chamaleon Smart Home a Hinventurestől
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 07:24
Forradalmi újításra készül az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-től kapott összegből az ingatlanokba rendszerfüggetlen okosmegoldásokat kidolgozó és telepítő Chameleon Smart Home. Egy olyan „híd” szoftvert és digitális rendszert gyártanak és fejlesztenek tovább, amely az okosotthont az okostársasházakkal köti össze. A cég emellett fokozatosan áttér a nagyobb megtérüléssel kecsegtető nagykereskedelmi tevékenységre.
Vállalat Vitték az Aston-terepjárót, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 07:24
82 százalékkal több autót szállított le az Aston Martin, de a cég eredménye így is elmaradt a várttól.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló