TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Elkészült Ausztria és Szlovénia közötti alagút háromdimenziós térképe, így az autópályaszakaszon biztonságosabban lehet a túlméretes közúti szállítmányok útja.
Karavankák alagút Ausztria felőli bejárata. Forrás: wikipedia

A fuvarozóknak nem kell többé hosszú kerülőútvonalakat keresniük túlméretes közúti szállítmányaik számára Ausztria és Szlovénia között. Ugyanis befejeződött be a Közép-Európa leghosszabb közúti alagútjai között számon tartott Karavankák alagút háromdimenziós térképének elkészítése.

A legkorszerűbb térinformatikai eszközök alkalmazásával elkészített térkép – szelvényekre bontva - az alagút teljes, 8 kilométeres hosszában pontosan rögzíti annak keresztmetszetét. Ez az alagút üzemeltetőjének segít annak megállapításában, hogy pontosan milyen határig adhat áthajtási engedélyt a túlméretes közúti szerelvényeknek.

Kilométereket kellett kerülni

Az ausztriai Villachot a szlovéniai Ljubjanával összekötő autópálya fontos nemzetközi tranzitútvonal, amelyet naponta több ezer gépjármű, köztük számos teherautó használ. Pontos térkép híján eddig előfordulhatott, hogy egy fuvarozó feleslegesen tett meg kényszerű kitérőt, vagy akár ellenkezőleg, a szállítmány elakadása okozott komoly torlódást.

„Munkánkat a legkorszerűbb mobil távérzékelési technológiák segítették, például a felmérés során használt mobil lézerszkenner másodpercenként 1,1 millió térbeli adat rögzítését tette lehetővé” – mondta el előadásában Csörgits Péter, a Geodézia Zrt. főmérnöke.

A háromdimenziós alagúttérkép elkészítésébe - az Európa vezető geodéziai és geoinformatikai vállalataként jegyzett - Geodézia Zrt. a szlovén DFG Consulting alvállalkozójaként kapcsolódhatott be. A magyar társaság szakemberei a projekt eredményeit először a május 25-29. között Lisszabonban megrendezett Geospatial World Forum című nemzetközi konferencián mutatták be.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Megölte a lakásbulikat az Airbnb
MTI | 2020. augusztus 24. 12:43
Többé nem lehet partikat szervezni egyik ingatlanjukban sem, és legfeljebb 16-an bérelhetnek ki együtt Airbnb-s lakást. A dühös szomszédok, de még inkább a koronavírus miatt.
Vállalat Új szintre lép a TransferWise és a Mastercard együttműködése
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 24. 11:01
Ezzel lehetővé téve a kártyák kibocsátását a világ bármely olyan piacán, ahol Mastercard kártyákat elfogadnak és ahol a TransferWise engedéllyel rendelkezik.
Vállalat Magyarország lehet az új Kína?
Király Béla | 2020. augusztus 23. 06:08
A járvány az iparban is felfordulást okozott, sokan arra számítanak, hogy a nagy cégek visszahozzák Európába a termelést. Az egyik kézenfekvő új bázis Magyarország lehet. Megmutatjuk, mi szól mellettünk és mi ellenünk.
Vállalat Bruce Willis reklámozta a terméküket, most tejeskávé üzemet adnak át
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 21. 10:51
Több mint 8 milliárd forintos lesz a beruházás.
Vállalat A Strabag építi ki a Neszmély-Dunaradvány közötti komp magyar oldalát
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 08:58
A beruházás 1,8 milliárd forintot tesz ki. Az átkelővel napi 600 személyautó takaríthat meg 40 kilométeres kerülőt Szlovákia felé. 
Vállalat Kiszivárgott két név, megvan az Index új főszerkesztője és egyik főszerkesztő-helyettese?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 19. 08:11
Hivatalosan nincsenek megerősítve.
Vállalat A világ egyik legmodernebb harcjárművét gyártják hamarosan Magyarországon
MTI | 2020. augusztus 18. 08:09
A magyar állam vegyesvállalatot alapított a német Rheinmetall hadiipari céggel, melynek keretében a Lynx nevű harcjárművet gyártó üzemet létesítenek nálunk. A megállapodással több mint kétmilliárd euró értékű fejlesztési program indult el.
Vállalat Sok pénzt tettek Mészáros Lőrincék a kínaiakkal vasutat építő cégükbe
Székely Sarolta | 2020. augusztus 18. 06:08
Elkerülhetetlen volt a lépés, ha meg akarnak felelni a számviteli jogszabályoknak és biztosítani akarják a cég jövőjét. Márpedig ez nem is lehet kérdés, mivel az RM International Zrt. részt vesz a Budapest-Belgrád gyorsvasút-építés projektjében.
Vállalat Újabb amerikai lépések jönnek a Huawei ellen
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 17. 17:46
A washingtoni kormányzat a Huawei újabb érdekeltségeit helyezte tiltólistára annak érdekében, hogy megnehezítse a kínai távközlésiberendezés-gyártó konszern hozzáférését amerikai technológiákhoz - jelentette be a washingtoni külügyminisztérium és a kereskedelmi minisztérium a honlapján.
Vállalat Az államé lett a sármelléki repülőtér
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 17. 13:17
90 százalékos tulajdonrészt vettek a repteret működtető cégben, a tulajdonosi jogokat a Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja majd.
hírlevél