<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Külföldi és hazai vevők “ostromolják” a budapesti szállodák tulajdonosait, de az élénk érdeklődés ellenére üzlet még nem köttetett. A  vevők úgy gondolják, hogy a járványidőszakban fél, vagy negyedáron tudnak egy-egy épülethez jutni, a szállodások viszont nem engednek az árból, és csak  a Covid előtti áron lennének hajlandók megválni hotelüktől.

Tolonganak a vevők a budapest szállodapiacon - üzletkötésre azonban mindeddig nem került sor. Történik ez annak ellenére, hogy  gyakorlatilag megszűnt a turizmus. A szállodák zárva vannak, a személyzetet pedig kevés kivétellel szélnek eresztették. Az lenne tehát a logikus, ha a tulajdonosok meg akarnának szabadulni a hasznot nem hajtó, viszont fenntartási költséget jócskán termelő szállodájuktól.

Nincs válság, csak blokkolás! - így vélekedik a kialakult helyzetről Flesch Tamás a  Magyar  Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke, aki  Continental  Group társtulajdonosaként maga is szállodaüzemeltető céget vezet. Az ismert turisztikai szakértő szerint jelenleg azért nincs még eladási kényszer, mert az érvényben levő hitelmoratórium miatt a felvett fejlesztési kölcsönöket egyelőre nem kell törleszteni, így nincs ami eladásra kényszerítené a tulajdonosokat. Flesch szerint olyannyira stabil ez a helyzet, hogy nagy adásvételre az elkövetkezendő hetekben-hónapokban sem lehet számítani.

Megítélése szerint a már folyó fővárosi szállodaépítkezések sem állnak le, mert a szektor bízik abban, hogy jövőre visszatér az élet a rendes kerékvágásba és visszatérnek majd a turisták is. (A pesti belváros Duna és Nagykörút által határolt részén legalább két tucat szálloda épül most is!). Alábbi grafikonunk azt mutatja meg, milyen mélyről kell feltápászkodnia a fővárosi szállodaiparnak, a vendégéjszakák száma idén drámaian bezuhant.

Egy, a koronavírus-járvány miatt üres budapesti szálloda dolgozói a szobákban úgy kapcsoltak világosságot 2020. március 30-án, hogy az a 4U!, vagyis a For You! (Érted!, Értetek!) üzenetet jelenítse meg. MTI/Koszticsák SzilárdEgy, a koronavírus-járvány miatt üres budapesti szálloda dolgozói a szobákban úgy kapcsoltak világosságot 2020. március 30-án, hogy az a 4U!, vagyis a For You! (Érted!, Értetek!) üzenetet jelenítse meg. MTI/Koszticsák Szilárd

Más a helyzet a még tervasztalon levő szállodák esetében, ezekre ugyanis már nem folyósítanak hitelt a pénzintézetek - szemben az elmúlt évek gyakorlatával, amikor is szinte számolatlanul áramlott a pénz a bevételi csúcsokat döngető turisztikai fejlesztésekbe. Flesch Tamás egyébként igazán szerencsésnek érezheti magát, mert éppen egy évvel ezelőtt - vagyis a járány kirobbanása előtti hónapokban - értékesített két fővárosi hotelt: a Zichy Palace-t és a Parlament Hotelt. 

Magyar, európai, kínai és arab vevők adják a kilincset egymásnak Budapesten, de úgy néz ki, hogy a főváros “lekerült” a befektetői színtérről - véli Kraft Péter.

Az ismert turisztikai szakértő, a Kraft és Társa Turisztikai Fejlesztő Kft. tulajdonosa kérdésünkre elmondta, hogy a vevőjelöltek a járvány előtti árnál 20-40 százalékkal alacsonyabbat tartanak elfogadhatónak, vagyis ennyiért vennének szállodákat. Ilyen árengedményt azonban nem adnak a tulajdonosok.

Ennek következtében a befektetők más európai városok  - így például Berlin, Párizs - felé mozdultak, mert ott már érezhető az áresés.  Budapesten azonban irreális példák is akadnak. Példaként a Dohány utcai Continental Hotelt említi, amelyet három kisebb hotellel együtt 80 millió euróért kínáltak a járvány előtt - most ugyanezért a csoportért 130 millió eurót kérnek a tulajdonosok.

Az elmúlt másfél év legnagyobb szállodai üzletei az Indotek csoporthoz fűződnek. Jellinek Dániel befektetési vállalkozása vette meg a pesti belvárosban levő Sofitel hotelt és a valaha legelegánsabbnak tartott szállodát, a Gellértet. A Sofitel felújítása éppen a napokban kezdődött meg - és két évig tart majd -, míg  a Gellért (amelyet piaci információk szerint 80 millió euróért, azaz akkori árfolyamon 27 milliárd forintért vásárolt meg) teljes renoválása is elkerülhetetlen. Ennek költségeiről egyelőre még becslések sem láttak napvilágot, annyi azonban bizonyosnak látszik, hogy a vételár többszörösére rúghat a teljesen lepusztult, valamikori “ékkő” újrafényezése.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Belép az űrtávközlésbe a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 20:47
A 4iG Nyrt. új megállapodást kötött az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő Spacecom részvénycsomagjának megvásárlási feltételeiről az izraeli kommunikációs minisztérium (MOC) előzetes jóváhagyásának megfelelően - közölte a 4iG.
Vállalat Lakat kerül a Toyota-gyárra Szentpéterváron
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 23. 15:04
A Toyota Motor japán járműgyártó bezárja szentpétervári összeszerelő telephelyét - jelentette be az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium pénteken.
Vállalat Drámai helyzetben a legnagyobb német gázimportőr - átveszi a céget az állam
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 12:43
Állami tulajdonba veszik az Unipert, Németország első számú földgázimportőrét.
Vállalat A németek einstandolják a Rosznyeftyet is Németországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 09:23
A Gazprom után egy újabb orosz energetikai óriásvállalat, a Rosznyeft helyi érdekeltségét is állami vagyonkezelői felügyelet alá veszik Németországban - közölték pénteken.
Vállalat Napelemes megaprojektbe szállt be a Hiventures
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 10:54
A Solar Markt Csoporttal kötött stratégiai szerződést.
Vállalat Komoly lépésekre készül a K&H a fenntarthatóság miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 15:49
A K&H a szeptember hónapot kiemelten a fenntarthatóságnak szenteli.
Vállalat Átadták a Bosch legújabb fejlesztőközpontját - 70 milliárdos beruházás készült el
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 12:37
Átadták a Bosch Budapest Innovációs Kampuszt, Magyarország legújabb gépjárműtechnológiai fejlesztőközpontját.
Vállalat Bolgár adatkezelő cégbe szállt be az OTP alapkezelője
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 08:28
A felhalmozott nagy mennyiségű adatvagyon értelmezését és feldolgozását segítő gráfadatbázisok területén piacvezető Ontotextben szerzett részesedést az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion, jelentette be a magyar befektető. A befektetést a Portfolion a tranzakciót vezető Integral Venture Partners-szel és a Carpathian Partners-szel közösen valósította meg. A befektetők a tranzakciót követően az Ontotext nemzetközi jelenlétének, valamint értékesítési hálózatának megerősítésére fókuszálnak majd.
Vállalat A Mol is lépett: extra juttatásokat kapnak a dolgozók 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 14:44
Már szeptembertől.
Vállalat Eldőlt, az AutoWallis lesz a Renault és a Dacia hazai importőre
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 08:51
Jóváhagyták a felvásárlást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG