3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Pont került a hét éve húzódó per végére. Emlékeztetőül: a VV4 hibás korhatár-besorolással dolgozott, és burkolt reklámozás is volt a műsorban.
A Való Világ 4 két emlékezetes karaktere, Baukó Éva és Nagy Alekosz.

Október 10-én a Fővárosi Törvényszék másodfokú bírósági ítéletében helybenhagyta a Való Világ negyedik évadának huszonegy műsorszámára vonatkozó elsőfokú bírósági ítéletet, amely a Médiatanács határozatát minimálisan megváltoztatta, és az RTL Klub szolgáltatójának keresetét elutasította. A Médiatanács döntése szerint a szolgáltató bizonyos epizódokat nem a megfelelő korhatár-kategóriába sorolt, és az azokhoz kapcsolódó műsorelőzeteseket sem a megfelelő idősávban sugározta, emellett a műsorszámok alatt több esetben burkolt reklámot tett közzé. A döntésről az NMHH közleménye tájékoztat.

Az elsőfokú bíróság és a médiaszolgáltató az érintett műsorszámokat és az azokban a Médiatanács által kifogásolt jeleneteket megnézte és külön-külön értékelte. A fővárosi közigazgatási bíróság megállapította, hogy valamennyi epizód megsértette a kiskorúak védelmét célzó előírásokat, így megalapozott és jogszerű volt a Médiatanács által kiszabott 110,35 millió forintos kötbér.

A műsorelőzetesek vizsgálatával kapcsolatos médiatanácsi megállapításoktól mindössze egy esetben tért el a bíróság, a többi húsznál az előzeteseket jogsértőnek ítélte meg. A bíróság ezért csekély mértékben mérsékelte a testület határozatában kiszabott kötbér összegét 19,3 millió forintról 18,4 millió forintra. A burkolt reklámozás tilalmával kapcsolatban a bíróság megállapította, hogy a Médiatanács határozatában nevesített adásnapok mindegyikén minimum egy ilyen típusú jogsértés történt, ezért jogszerűnek ítélte a 13,9 millió forintos kötbér kiszabását.

Az RTL Klubot tehát összesen 142 724 884 forint bírság megfizetésére kötelezte.

Előzmények

A Médiatanács 2011-ben határozatban döntött arról, hogy a Való Világ 4 2010 novemberében és decemberében leadott huszonegy epizódja és azok előzetesei nem a megfelelő korhatári-besorolást kapták. A testület döntése szerint a műsort többek között a közvetlen szexuális utalások, a trágárság, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás bemutatása miatt a szolgáltató által besorolt korhatár-kategóriánál – 12 éven aluliak számára nem ajánlott – magasabb kategóriába kellett volna sorolni. Mivel az érintett epizódok előzetesei a kifogásolt részeket szintén tartalmazták, és a rossz gyakorlat szerint napközben sugározták őket (nem pedig a magasabb besorolás szerinti este 9 és hajnali 5 óra között), a testület a műsorszámok és az előzeteseik miatt is elmarasztalta az RTL Klub médiaszolgáltatóját. Ugyanebben a novemberi és decemberi időszakban minden adásban – összesen 38 epizódban – a képernyőn a különböző márkákat több esetben előzetes figyelmeztetés nélkül jól azonosíthatóan mutatták, vagyis a szolgáltató burkolt reklámokat tett közzé.

A jogsértések alapján a Médiatanács 143,64 millió forint kötbér megfizetésére kötelezte az RTL Klub szolgáltatóját, amely bírósági felülvizsgálatot kezdeményezett a döntés ellen, ennek lezárásaként született meg a Fővárosi Törvényszék ítélete, amely a Médiatanácsnak adott igazat.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG