TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Eredménye a második negyedévi mélyponthoz képest emelkedett és 610 millió dollárt ért, igaz, az még így 12 százalékkal alacsonyabb a tavalyi értéknél.

A Mol-csoport újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja - azaz az adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredménye - a gazdasági és járványügyi krízis ellenére jelentős javulást mutatott a második negyedévi mélyponthoz képest. A harmadik negyedévben 610 millió dollárt ért el, ami csupán 12 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év azonos időszakához képest - tette közzé a legnagyobb hazai vállalat ma hajnalban.

A fogyasztói szolgáltatások minden idők legjobb negyedéves eredményét érték el. Fotó: MTI A fogyasztói szolgáltatások minden idők legjobb negyedéves eredményét érték el. Fotó: MTI

Az első három negyedévi EBITDA így 1,59 milliárd dollárt ért el, ami 14 százalékkal alacsonyabb a tavalyi értéknél. Mindez azt vetíti előre, hogy a teljes 2020. évi EBITDA valószínűleg a felső határán lesz az iránymutatási sávnak, azaz 1,9 milliárd dollár körül alakulhat. Az egyszerűsített szabad pénzáram a harmadik negyedévben 306 millió dollárra ugrott a beruházási költségtudatosságnak köszönhetően. Az év eddigi időszakában az egyszerűsített szabad pénzáram 662 millió dollár lett, 42 százalékkal több, mint a tavalyi év első 3 negyedévében. Az organikus beruházások összege 33 százalékal csökkent az első három negyedévben, tükrözve a szigorú CAPEX-kontrollt, valamint a COVID-19-hez kapcsolódó lassulást.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója elmondta: „A harmadik negyedéves eredmények jelentős javulást mutattak a második negyedév alacsony szintjéhez képest. Ennek köszönhetően reális esély van arra, hogy elérjük a 2020-ra adott EBITDA iránymutatás-sáv felső határát, az 1,9 milliárd dollár körüli értéket.  Minden szegmens pozitív szabad pénzáramot ért el az év eddigi részében a világjárvány ellenére, bizonyítva működésünk erősségét és ellenállóképességét. A Fogyasztói Szolgáltatások szegmens rekordmagas harmadik negyedéves EBITDA-t termelt, de a többi szegmens is jó eredményeket szállított a nyomott nyersanyagárak és árrések ellenére: a Kutatás-termelés üzletág az ACG akvizíciónak, míg a Feldolgozás és kereskedelem üzletág a kimagasló finomítói kihasználtságnak és feldolgozási aránynak köszönhetően tudott javítani eredményén. Mindezek ellenére ébernek kell lennünk, mivel a járvány még nem ért véget, és a következő hónapok ismét komoly kihívások elé állíthatnak minket.

Kutatás-Termelés (Upstream) szegmens szénhidrogén termelése 8 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, napi 126,9 ezer hordóra, ez 18 százalékkal haladta meg az előző év hasonlóidőszakát. Ez annak köszönhető, hogy az ACG immár teljes negyedéves működésével járult hozzá a termeléshez. A MOL-ra eső részesedés az azeri termelésből napi 29,8 ezer hordó volt a harmadik negyedévben. Az olaj- és gázárak emelkedtek a harmadik negyedévben, de még jóval az előző évi átlag alatt vannak. Az első három negyedévre erős hatással volt a jelentősen alacsonyabb olajár (a Brent 37 százalékot esett az egy évvel korábbihoz képest, 41 USD/hordó volt) és a realizált gázárak (34 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest).

Feldolgozás és kereskedelem (Downstream) újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja jelentősen emelkedett és a második negyedévi mélyponthoz képest majdnem megduplázódott, de még így is 26 százalékkal gyengébb volt a 2019-esnél, a nyomott finomítói árrések és a némileg gyengébb petrolkémiai árrések miatt.

A tiszaújvárosi poliol projekt meghaladta a 70 százalékos készültséget a harmadik negyedév végére, bár az előrehaladás némileg elmarad a tervezettől a járványhelyzet miatt. Járványügyi intézkedéseket vezettünk be, hogy csökkentsük a fertőzés kockázatát az építkezésen és biztosítsuk az üzleti folytonosságot. A harmadik negyedévben elkészült az új, évi 20 ezer tonna kapacitású gumibitumen üzem, amely használt autógumikat hasznosít újra.

A Fogyasztói Szolgáltatások minden idők legjobb negyedéves eredményét érte el, 183 millió dollárt, 14 százalékkal magasabbat a tavalyi harmadik negyedévinél. Az egész hálózatra kiterjesztett megtakarítási akciók révén alacsonyabb lett a működési költség, ami szintén segítette az EBITDA növelését. Az egyszerűsített szabad pénzáram 27 százalékot növekedett éves összehasonlításban a harmadik negyedévben, 14 százalékot az első három negyedévben, és meghaladta a 300 millió dollárt, ami már most több, mint a 2019-es teljes évi érték. Folytatódott a töltőállomás-hálózat átalakítása a Fresh Corner-koncepció szerint. A harmadik negyedév végére a Fresh Cornerek száma 910-re nőtt a június végi 895-ről.

Gázszállítási üzletág EBITDA-ja 59 százalékkal növekedett a 2019. harmadik negyedévihez képest és 43 millió dollárt ért el. A határon át történő szállítás kapacitásigénye jelentősen növekedett, ami magasabb szabályozott bevételt eredményezett, miközben az üzemeltetési költségek csökkentek.  A magasabb kapacitáslekötés és az alacsonyabb működési költség az EBITDA-t 37 százalékkal emelte az első három negyedévben az előző év hasonló időszakához képest.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jelentős megállapodást kötött a Richter
Csabai Károly | 2020. december 3. 11:33
A hazai gyógyszercég 263,5 millió dollárért, mai árfolyamon mintegy 78 milliárd forintért megvásárolja a Johnson & Johnson belgiumi leányvállalatának fontos, fogamzásgátló termékét, amelyet az Egyesült Államokon kívüli piacokon, a világ 60 országában értékesíthet.
Vállalat Magyar kézbe került vissza a Budapesti Erőmű Zrt.
Privátbankár.hu | 2020. december 3. 11:21
Cseh kézből.
Vállalat Megvásárolná az állam a debreceni reptér többségét
Privátbankár.hu | 2020. december 3. 07:35
51 százalékot szerezne meg az állam a debreceni önkormányzattól és vagyonkezelőjétől a repteret üzemeltető cégből, amelyet mostanában komoly állami támogatással igyekeznek a felszínen tartani.
Vállalat Koronavírus: nagyobb a baj, mint azt a biztosítók gondolták
Király Béla | 2020. december 3. 05:11
Úgy tűnik, a biztosítók rosszul mérték fel előzetesen a koronavírus járvány gazdasági hatásait, emiatt komolyabb költségeik lesznek, mint amivel számoltak. A költségek és a veszteségek olyan súlyosak, hogy az érintett ágazatokban a biztosítók világszerte áremeléseket hajtottak végre.
Vállalat Óriási keresztelő: átnevezik az MVM-et
Privátbankár.hu | 2020. december 2. 15:17
Az MVM Magyar Villamosművek januártól MVM Energetika néven fut tovább. Az NKM helyett is NVM néven futnak majd a cégek.
Vállalat A britek engedélyezték a Pfizer-BioNTech-vakcina forgalmazását
MTI | 2020. december 2. 09:42
A szigetország ezzel a világon elsőként hagyott jóvá koronavírus-oltást.
Vállalat A követelésük 60 százalékához jutottak hozzá a Malév károsult utasai
Szakonyi Péter | 2020. december 1. 18:59
Nyolc év után végre pénzükhöz jutottak a Malév csődjében ragadt utasok - legalábbis egy részük. A nemzeti légitársaság leállása után hoppon maradtaknak a le nem utazott jegyek árának egy részét az IATA fizette vissza az elmúlt hetekben - de hogy mennyit és kinek, azt most is homály fedi. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy maguk az utasok fizették az IATA perköltségeit is. Hogy mennyit? Az is titkos.
Vállalat A pandémia árnyékában borultak virágba - friss magyar fintech-sikerek
Natív tartalom | 2020. december 1. 13:25
Távolságot tartunk, nem érintkezünk, sőt, leginkább ki se mozdulunk otthonról – de a pénzügyeket attól még változatlanul intéznünk kell. Hogy ezt könnyebben és biztonságosabban tudjuk megtenni, abban segítenek a PSC CEE és az Ff.next megoldásai. Mindkét magyar fintech cég a gödör helyett a kihívást látta meg a járványhelyzetben, és némi iránymódosítással, valamint annál több innovációval mindketten sikeresen reagáltak is rá. További közös vonásuk, hogy mindkettejüket az OXO csoport támogatja.
Vállalat Vállalati egészségprogramok: megéri belevágni?
PR | 2020. december 1. 11:54
Az egészségügyi kiadások egy vállalat esetében elsősorban költségként jelennek meg. Egy hatékony vállalati egészségprogram révén azonban a cégvezetők a munkavállalók egészségére fordított összegekre beruházásként is tekinthetnek, ami visszatérül. De mennyire számszerűsíthető egy vállalati egészségprogram megtérülése?
Vállalat Atlétikai stadion: nettó 2,88 milliárdos megbízásról jött a hír
Privátbankár.hu | 2020. december 1. 08:41
Három év múlva rendezik a vébét.
Friss
hírlevél