Fazekas Sándor miniszter köszönetét fejezte ki a hagyományokat megőrzők képviselőinek a Hungarikum Bizottság debreceni ülését követően. Fotó: Pelsőczy Csaba/FM |
A hírt a földművelésügyi miniszter jelentette be. Ezzel 54-re nőtt a hungarikumok száma. Fazekas Sándor tájékoztatóján meg is indokolta a döntéseket.
A debreceni kolbász saját kultúrával rendelkezik
A tárcavezető a debreceni páros kolbászt olyan népi eredetű ételnek nevezte, amely saját kultúrával rendelkezik a mangalica tenyésztéstől a feldolgozáson és a kereskedésen át a vendéglátásig.
Fazekas Sándor reményét fejezte ki: ez a döntés is hozzájárul ahhoz, hogy a debreceni régi ízvilágával még jobb, még kedveltebb legyen.
A debreceni most a Pick és a Herz téliszalámijához csatlakozott a hungarikumok listájában, amin már régóta szerepel a gyulai kolbász is.
Kulturáltan fogyasztjuk a hungarikumfröccsöt
Az pedig, hogy a 200 éves fröccs - amelyből 50-60-féle ismert - bekerült a hungarikumok közé, a szőlőtermesztést és a kulturált borfogyasztást is segítheti - fűzte hozzá.
A hungarikum-listában eddig is ott volt a szikvíz, a borok közül viszont csak a tokaji aszú, ami viszont nem jó fröccsnek.
Egyedülálló bajai halászlé
Az egyedülálló bajai halászlé ezer éves halászati kultúrára támaszkodik, s a köré szervezett fesztivál több mint tízezer embert vonz évente - ecsetelte a földművelésügyi miniszter. Megnéztük: a szegedi halászlé viszont nincs a hungarikumok listájában, pedig a karcagi birkapörkölt igen.
A legértékesebb gyógynövény
A magyar Alföld legértékesebb gyógynövényének, a népi gyógyászat legfontosabb felfedezésének nevezve a negyedik új hungarikumot, a kamilla virágzatot.
A kolbász és a kamilla, mint a magyarság csúcsteljesítményeA 2012. évi XXX. törvény a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról így definiálja a hungarikum fogalmát: b) A hungarikum gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye. A magyarság csúcsteljesítménye tehát a debreceni kolbász és az alföldi kamilla is. |