3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Megkezdődött a nyári időszámítás, az órákat éjjel 2 órakor 3 órára kellett átállítani. Miközben az energiatakarossági célok az adatok szerint megvalósulnak, az ország nagy része utálja az egészet, hiába spóroljuk meg egy városnyi háztartás energiafogyasztását azzal, hogy egy éjszakai órát félévente passzolgatunk oda-vissza. A kérdés bagatellnek tűnik, mégis uniós jogértelmezésbe torkollhat az eldöntése.
A XV. kerületi Pestújhelyi téren álló Keresztelő Szent János-templom új óraszerkezete 2017. március 25-én. Az órát Kapui Gyula taksonyi órásmester készítette. Mire elkészült, már át is kell állítani. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Magyarok milliói átkozzák azt a napot, amikor egy órát elvettek az életükből: vasárnap a nyári időszámítás kezdetkor a hajnal 2 és 3 óra közötti időszakot törölték ki úgy, mintha soha nem is létezett volna.

Kinek jó ez?

Az a tény, hogy október végén az óraátállításnál nyertünk, nyerünk egy órát, nagyjából senkit sem befolyásol - ki emlékszik már a fél évvel ezelőtti dolgokra? Az éjszakás műszakban dolgozók talán az egyetlen haszonélvezői a mostani tekergetésnek, számukra ugyanis egy órával rövidebb a műszak.

Persze a nyári időszámítás intézményét nem az emberek szívatására találták ki, elsősorban energiamegtakarítási célokat szolgál - így elvileg magasabb lehetne a természetes napfény mellett ébren eltöltött órák száma, ami boldogabb európaiakat, kevesebb közúti balesetet és bűncselekményt is jelentene az eredeti tervek szerint.

A MAVIR egyébként azt állítja, Magyarországon az energiamegtakarítás valóban megvalósul - és ezt az 1949 óta gyűjtött adatok alapján számolták ki. Kérdés, hogy ez elegendő-e azok számára, akik úgy érzik, felborították a bioritmusukat, esetleg kisgyerek van a családjukban, aki - fütyülve az óraátállításra - gyakorlatilag egy órával korábban kezdi meg az elkövetkező napokat. A megtakarítás azért nem elhanyagolható: egy városnyi háztartás éves fogyasztását nem kell kifizetnie a fogyasztóknak.

Ha  nép nem akarja, akkor a politikusok sem akarják?

Nem véletlen, hogy egy korábbi felmérés szerint a magyarok 80 százaléka úgy eltörölné az óraátállítást, ahogy van: ne babráljunk az órával se tavasszal, se ősszel. Ha egy kérdést ilyen arányban támogatnak, a politikusok figyelmét is felkelti, így ezzel sincs másképp: a Jobbik tűzte zászlajára az óraállítgatás eltörlését, egyelőre egy parlamenti vitanapig jutottunk decemberben, ám a kérdést tavasszal is napirendre tűzi az országgyűlés.

Mit szólna Brüsszel?

A kérdés az, hogy egyáltalán eltörölhetjük-e egymagunk ezt a szokást. A nyári időszámítás szabályait ugyanis az Európai Unió 1996-ban egységesítette - története azonban egy évszázadra is visszanyúlik, így nem lesz könnyű csak úgy eltörölni. Amikor a Spanyolországhoz tartozó  Baleári-szigetek autonóm parlamentje azt kérte, ne kelljen visszaállítani az órákat a téli időszámításra, az illetékes spanyol minisztérium azt válaszolta: a szigetek nem változtathatják meg önhatalmúlag az alkalmazott időt, mert ezt európai uniós szinten szabályozzák egy direktíva által. Most mehet a jogértelmezési vita arról, pontosan mit ír elő az EU és mi tartozik tagállami hatáskörbe.

Tavasszal mindenesetre okosabbak leszünk - az Országgyűlés gazdasági bizottsága vizsgálja jelenleg a kérdést, ők pedig decemberben egyszer már támogatták az intézkedést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Váratlan döntés a Pepcótól
Buksza blog | 2024. február 22. 11:02
Korábban még terjeszkedést tervezett a Pepco Ausztriában, most viszont az exitről döntött a cég.  
Vásárló Akár duplázhatja is az árakat a vörös-tengeri válság
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 13:19
A támadások miatti hosszabb kerülőút csak a kisebbik baj, a krízis az egész világ szállítmányozási piacára komoly hatással van – és ezen keresztül a pénztárcánkra is.
Vásárló A boltláncoknak elege lett: a Lidl, a Tesco és a többiek közösen fordultak Brüsszelhez
Buksza blog | 2024. február 19. 10:55
Az elmúlt év ősze óta akadályozzák a Vörös-tengeren folyó hajózást a jemeni lázadók, ami túlcsordult az európai kiskereskedők tűrésküszöbén. Szakértők nem jósolják a helyzet gyors normalizálódását.
Vásárló Harapófogóba kerülnek a kávéfogyasztók, az aggastyán azonban menekülőutat kínál
Buksza blog | 2024. február 18. 13:57
A szenvedélyes fogyasztók lenézik, ám az elmúlt közel száz év alatt óriási utat járt be az instant kávé. Ráadásul a kilátásai is kedvezőek. 
Vásárló Kiverte a biztosítékot a trükközés, márciustól új világ jön a magyar boltokban
Buksza blog | 2024. február 15. 19:04
Számos élelmiszer jelentős változáson ment át az elmúlt időszakban: több készítmény kiszerelése kisebb lett vagy a minőségi összetevők aránya csökkent, az áruk azonban nem lett alacsonyabb. Egy felmérés szerint ez a jelenség többféle terméket is érint a brit boltokban.
Vásárló Így növelheted a webáruházad konverziós arányát
Márkázott tartalom | 2024. február 14. 12:55
  Az online marketing stratégia nagymértékben befolyásolja a webshopod sikerességét. Az eszközeivel csökkenteni lehet a kosárelhagyást, és meg lehet szilárdítani az ügyfélkört. Ebben a cikkben hatékony technikákat mutatunk, amelyekkel növelni tudod a webshopod teljesítményét.
Vásárló Készpénzt a balesetért: a Tescótól akartak lopni, csúnyán ráfáztak
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. február 13. 16:55
Nem túl okos bűnözők úgy látták, hogy a Tesco profitjából nekik is juthatna egy kevés, pontosabban nem is olyan kevés, ha rá tudnák szedni az áruházláncot. Trükkjük azonban átlátszónak bizonyult.
Vásárló Új korszak indult a tartós tejeknél
Buksza blog | 2024. február 12. 16:26
A műanyagszemét egyik legnagyobb forrása a tejtermékek csomagolására használt palackok és tégelyek sokasága, ám ezek eltüntetésének terén elkezdődött valami. 
Vásárló Kíméletlenek lesznek a boltláncok, a diszkontok kezében van az adu
Buksza blog | 2024. február 12. 12:33
Az európai áruházláncok nehéz időszakot zártak, de még mindig problémákkal kell számolniuk egy friss felmérés szerint, amely a diszkontoknak jósol szebb jövőt.
Vásárló Ha sportolsz, mindig legyen nálad egy kulacs folyadék!
Márkázott tartalom | 2024. február 12. 10:09
Ha sportolsz, fogyókúrázol vagy aktív mozgást végzel, nagyon-nagyon fontos közben odafigyelned a megfelelő hidratálásra. Erre minden évszakban szükség van, de különösen nyáron, vagy ha meglehetősen sokat edzel. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG