3p
Megkezdődött a nyári időszámítás, az órákat éjjel 2 órakor 3 órára kellett átállítani. Miközben az energiatakarossági célok az adatok szerint megvalósulnak, az ország nagy része utálja az egészet, hiába spóroljuk meg egy városnyi háztartás energiafogyasztását azzal, hogy egy éjszakai órát félévente passzolgatunk oda-vissza. A kérdés bagatellnek tűnik, mégis uniós jogértelmezésbe torkollhat az eldöntése.
A XV. kerületi Pestújhelyi téren álló Keresztelő Szent János-templom új óraszerkezete 2017. március 25-én. Az órát Kapui Gyula taksonyi órásmester készítette. Mire elkészült, már át is kell állítani. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Magyarok milliói átkozzák azt a napot, amikor egy órát elvettek az életükből: vasárnap a nyári időszámítás kezdetkor a hajnal 2 és 3 óra közötti időszakot törölték ki úgy, mintha soha nem is létezett volna.

Kinek jó ez?

Az a tény, hogy október végén az óraátállításnál nyertünk, nyerünk egy órát, nagyjából senkit sem befolyásol - ki emlékszik már a fél évvel ezelőtti dolgokra? Az éjszakás műszakban dolgozók talán az egyetlen haszonélvezői a mostani tekergetésnek, számukra ugyanis egy órával rövidebb a műszak.

Persze a nyári időszámítás intézményét nem az emberek szívatására találták ki, elsősorban energiamegtakarítási célokat szolgál - így elvileg magasabb lehetne a természetes napfény mellett ébren eltöltött órák száma, ami boldogabb európaiakat, kevesebb közúti balesetet és bűncselekményt is jelentene az eredeti tervek szerint.

A MAVIR egyébként azt állítja, Magyarországon az energiamegtakarítás valóban megvalósul - és ezt az 1949 óta gyűjtött adatok alapján számolták ki. Kérdés, hogy ez elegendő-e azok számára, akik úgy érzik, felborították a bioritmusukat, esetleg kisgyerek van a családjukban, aki - fütyülve az óraátállításra - gyakorlatilag egy órával korábban kezdi meg az elkövetkező napokat. A megtakarítás azért nem elhanyagolható: egy városnyi háztartás éves fogyasztását nem kell kifizetnie a fogyasztóknak.

Ha  nép nem akarja, akkor a politikusok sem akarják?

Nem véletlen, hogy egy korábbi felmérés szerint a magyarok 80 százaléka úgy eltörölné az óraátállítást, ahogy van: ne babráljunk az órával se tavasszal, se ősszel. Ha egy kérdést ilyen arányban támogatnak, a politikusok figyelmét is felkelti, így ezzel sincs másképp: a Jobbik tűzte zászlajára az óraállítgatás eltörlését, egyelőre egy parlamenti vitanapig jutottunk decemberben, ám a kérdést tavasszal is napirendre tűzi az országgyűlés.

Mit szólna Brüsszel?

A kérdés az, hogy egyáltalán eltörölhetjük-e egymagunk ezt a szokást. A nyári időszámítás szabályait ugyanis az Európai Unió 1996-ban egységesítette - története azonban egy évszázadra is visszanyúlik, így nem lesz könnyű csak úgy eltörölni. Amikor a Spanyolországhoz tartozó  Baleári-szigetek autonóm parlamentje azt kérte, ne kelljen visszaállítani az órákat a téli időszámításra, az illetékes spanyol minisztérium azt válaszolta: a szigetek nem változtathatják meg önhatalmúlag az alkalmazott időt, mert ezt európai uniós szinten szabályozzák egy direktíva által. Most mehet a jogértelmezési vita arról, pontosan mit ír elő az EU és mi tartozik tagállami hatáskörbe.

Tavasszal mindenesetre okosabbak leszünk - az Országgyűlés gazdasági bizottsága vizsgálja jelenleg a kérdést, ők pedig decemberben egyszer már támogatták az intézkedést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Érdekes jóslat jelent meg Lidlről, a Tescóról és a többi boltláncról
Buksza blog | 2023. november 29. 16:04
A legnagyobb boltláncok - köztük a Tesco és a Lidl - a piaci súlyuknál fogva fordulatot hozhatnának a húsfogyasztásban és ezzel a környezetvédelemben néhány éven belül.
Vásárló Erre vártak az autósok: péntektől csökken a benzin ára
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:01
577 forintot kell majd fizetni egy literért.
Vásárló Mennyiért lehet bevásárolni a magyar diszkontokban? Itt a Privátbankár Diszkont Árkosár legfrissebb felmérése
Csernátony Csaba | 2023. november 27. 05:42
Tartották magukat novemberben is a diszkontláncok, a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára alig változott októberhez képest. Tehát a drágulás elmaradt, igaz, egyelőre várni kell az árak csökkenésére is.
Vásárló Itt a fordulat: vesztésre állnak a boltok online riválisai
Buksza blog | 2023. november 24. 09:31
Rossz idők járnak az online élelmiszer-forgalmazó cégekre: a járvány alatt felfutó elektronikus vásárlás után egyre inkább visszatértek a vevők a fizikai boltokba. Az Egyesült Államokban például az élelmiszerek mintegy 11 százaléka talál gazdára az interneten. Magyarországon is hasonló a helyzet: itt az elszálló árak miatt tértek vissza sokan a boltokba.
Vásárló Jönnek az új "árcímkék", érdemes tisztában lenni a boltok bűvésztrükkjeivel!
Buksza blog | 2023. november 22. 11:20
Az elmúlt évben nagyon árérzékennyé váltak a vásárlók, ezért kulcskérdés lett az árazás. A következő évben tovább folyhat a vásárlók „elbűvölése” a jó ármeghatározással.
Vásárló Komfortos otthon, kisebb környezethasználat
PR | 2023. november 21. 09:05
A napi közlekedés mellett az otthon, a háztartás működése a legnagyobb környezethasználat egy átlagember életében. Fűtünk, világítunk, háztartási gépeket üzemeltetünk – mindez jelentős energiafogyasztással és ökológiai lábnyommal jár. A fejlett országokban, így Magyarországon is egyre nagyobb teret nyernek az ún. intelligens otthonok, amelyek úgy képesek növelni a mindennapok komfortját, hogy közben egyszerre csökkentik a lakhatáshoz kapcsolódó negatív környezeti hatásokat és fokozzák a mindennapok biztonságát. Íme ezen otthonok legfőbb előnyei!
Vásárló A karikagyűrű divat évről évre változik
Márkázott tartalom | 2023. november 20. 10:16
A házasságkötés egy igen nagy döntés a pár életében, hiszen ezután már hivatalosan is összetartozónak minősülnek. Az összetartozás egyik szimbóluma a karikagyűrű, amit a pár az esküvő alkalmával húz rá egymás ujjára.
Vásárló A víz, mint természetes üzemanyag: így segíti a hidratáltság a hatékony munkavégzést
Márkázott tartalom | 2023. november 19. 09:49
A víz az emberi test legfontosabb üzemanyaga. Alapvető szerepet játszik az életfunkciók működésében, ugyanakkor a megfelelő hidratáltság javítja az agy teljesítményét és segíthet csökkenteni a fáradtságot. Éppen ezért a vízfogyasztás a munka folyamán is nélkülözhetetlen.
Vásárló Pocsék eredmény jött: utolsók között a magyar üzletek
Buksza blog | 2023. november 18. 16:03
Az uniós kiskereskedelmi listán Magyarország a legrosszabbul teljesítő államok között van. Csak Belgium és Szlovénia rendelkezik rosszabb eredménnyel. A spanyolok jelentik a jó példát. 
Vásárló Az Aldi újabb forradalmat indítana, így lehetnek olcsóbbak az élelmiszerek is
Buksza blog | 2023. november 18. 09:09
Olcsóbbá válhatnak alapvető élelmiszerek az Aldi boltjaiban: egy üzletben már munkába állt egy újratöltő állomást, amelyből kimérve, és a csomagolt verzióhoz képest olcsóbban lehet vásárolni. Az állomás ráadásul a környezetnek is jót tesz: heti egy újratöltéssel ugyanis 1,4 milliárd egyszer használatos műanyagtól lehetne elköszönni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG