3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Gyakran alábecsüljük, hogy a hackereket nem érdeklik a személyes adataik, mint ahogyan a jelszavak megválasztásánál sem vagyunk elég körültekintőek. Azonban ugyanannak a jelszónak vagy hasonló jelszavaknak a használata több online szolgáltatásnál az összes fiók feletti ellenőrzés elvesztését okozhatja. Hogyan védhetjük meg, hogy adataink illetéktelenek kezébe kerüljön?

A hackerek speciális rosszindulatú programok segítségével szereznek hozzáférést a pénzügyi szolgáltatásokhoz, avagy egyszerűen ellopják a kívánt információkat adathalász webhelyekkel, a Wi-Fi forgalom lehallgatásával vagy a bizalmas adatokat tartalmazó vállalati szerverek elleni támadással. Ez csupán néhány példa arra a rengeteg módszerre, amelyet manapság használnak.

Természetesen a veszélyeztetettség lényegesen nagyobb, ha egyetlen, univerzális jelszót alkalmazunk minden online fióknál - hívja fel a figyelmet Sergey Lozhkin, a Kaspersky Lab biztonsági szakértője.

Így védekezhetünk hatékonyan az adatok kiszivárgása ellen:

1. Ha lehetséges, használjunk kétfaktoros azonosítást. Egyre több online szolgáltató segít megvédeni a fiókunkat azzal, hogy a belépéshez egyszeri (például sms-ben a mobilunkra küldött) kódot és a szokásos jelszót egyaránt kéri.

2. Változtassuk meg rendszeresen a jelszavainkat. Ez jelentősen csökkenti annak az esélyét, hogy aktív jelszavunk megtalálható legyen egy ellopott adatbázisban. A legfrissebb kutatások szerint ezek az adatbázisok gyakran tartalmaznak elavult jelszavakat, vagy régen nem használt fiókokhoz tartozó jelszavakat.

3. Használjunk egyedi, összetett jelszavakat. Ez azt jelenti, hogy használjunk vegyesen betűket, számokat és speciális karaktereket, a jelszó álljon legalább 8 karakterből (az ideális jelszó 15 karakter hosszúságú), és ne szerepeljen benne személyes információ (például házastársunk vagy kutyánk neve és hasonlók) vagy bármely értelmes szó, amely egy szótárban megtalálható. Rendkívül fontos, hogy ugyanazt a jelszót ne használjuk több fióknál. Ha egy szolgáltató cég adatlopás áldozatává válik, és a felhasználónevünk, valamint a jelszavunk a bűnözők kezébe kerül, ugyanazokkal az azonosítókkal hozzáférhetnek a többi online fiókunkhoz is.

Ha nem tudunk megjegyezni több, bonyolult jelszót, fontoljuk meg egy jelszókezelő program telepítését. Ez eltárolja a jelszavakat, amelyek eléréséhez csupán egyetlen mester jelszót kell megjegyeznünk. Egy másik megoldás, hogy feljegyezzük a jelszavakat, esetleg „kódolt” formában. Ezt a feljegyzést azonban olyan helyen tartsuk, ahol más nem tud hozzáférni, és ne legyen laptopunk, tabletünk vagy okostelefonunk közelében sem. Ha ugyanis ezek elvesznek vagy eltulajdonítják őket, a tolvaj minden, velünk kapcsolatos információhoz hozzá fog férni, és ellophatja online identitásunkat.

4. Figyeljünk oda a fiókjainkat érintő gyanús tevékenységekre, és azonnal lépjünk kapcsolatba a szolgáltatóval, ha ilyet tapasztalunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Célba vették a konyhák új lakóit
Buksza blog | 2024. június 15. 09:25
A forró levegős sütők már nem számítanak újdonságnak, ami felkeltette a nagy élelmiszergyártók érdeklődését is. Úgy gondolják, ideje kiszolgálniuk az emberek új konyhai „játékszerét”.
Vásárló Nagy fekete pontot adhatnak a Tescónak
Buksza blog | 2024. június 14. 10:58
Ha a részvényesek jóváhagyják a juttatásait, akkor a Tesco vezérigazgatója 430-szor többet fog keresni, mint egy átlagos dolgozó. Ezt a befektetők egy része a cég hírnevét romboló döntésnek tartja. 
Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
Vásárló Megjött a rossz hír a kormánynak a választások előtt - a boltokból érkezett a pofon
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. június 7. 05:49
A hivatalos inflációs adatok egy nappal a választások után érkeznek, a Privátbankár Árkosár friss eredményei viszont már most olvashatóak. Az előző havi komolyabb árcsökkenés után ráfagyhat a vásárlók arcára a mosoly: sokat drágult májushoz képest a nagybevásárlás júniusban, és tavaly nyárhoz képest is minimális az árcsökkenés. Ha már választások, megnéztük, hol a legolcsóbb a krumpli, a narancs és a pezsgő.
Vásárló Mindent vitt a Lidl és a barátja a szomszédban
Buksza blog | 2024. június 5. 10:55
Akárcsak Magyarországon, Romániában is a Lidl az egyik legnépszerűbb áruházlánc. Évek óta első helyen áll, most megvédte a címét. 
Vásárló Olyan vásárlók jelentek meg a diszkontokban, akikre senki sem számított
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 5. 10:11
Váratlan eredményt hoztak az Egyesült Államokban készült piackutatások. A viszonylag jól élő fogyasztóknak ugyan lenne pénzük hagyományos áruházakban vásárolni, ám sokszor a diszkontokat választják.
Vásárló Megjelenik a tévéshop utóda Európában is a kínai siker után
Buksza blog | 2024. június 5. 09:11
Az elmúlt évtizedek tévéshopjait támasztja fel új formában Európában is a Zara divatáruházlánc azt követően, hogy a kínai vásárlókat már sikerült a pénztárhoz terelnie a régi-új módszerrel.
Vásárló Ha nem vigyázunk, óriási bukás lehet a foci Eb-ből
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 15:56
A csoportmérkőzésekkel hamarosan kezdetét veszi a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokság, amely miatt jellemzően megnő az online sportfogadások száma, ezzel együtt annak kockázata is, hogy a kiberbűnözők különféle csalási módszerekkel kísérletet tesznek - elsődlegesen - pénzszerzés céljából, minél több személyes adat begyűjtésére, a sportfogadni vágyók esetleges naivitását, vagy figyelmetlenségét kihasználva. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), a Szerencsejáték Zrt. (SZRT), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a kibertérből érkező támadások elleni hatékony védekezés és a játékosok védelme érdekében egy közös figyelemfelhívó, információbiztonsági tudatosságnövelő kampányt indít.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG