Az élelmiszer-biztonsági ellenőrök táborokat, éttermeket, előállító helyeket vizsgáltak és olyan rendezvények ideiglenes vendéglátó helyeit is, mint az O.Z.O.R.A. Fesztivál, a Balaton Sound, az EFOTT és a Forma 1.
Honnan jött a hal?
A szezonális vizsgálatok első szakaszában több mint 16 ezer tételt vizsgáltak, ennek 2,5 százalékát, mintegy 30 tonna terméket vontak ki a forgalomból, közel 4 millió forint értékben.
Az ellenőrzés célterületei között új elemként jelent meg a hazai természetes vizekből származó halak fogási tanúsítványának ellenőrzése a halsütőkben. A vizsgált időszakban 16 halsütőt ellenőriztek, hiányosságot nem tapasztaltak az ellenőrök.
Több ezer ellenőrzés
Pleva György, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: az eddigi vizsgálatok közül a legtöbbet, 1745-öt élelmiszer-forgalmazóknál végezték, de 1454 vendéglátó létesítményt és 415 élelmiszer-előállító helyet is ellenőriztek.
Az első szakasz részeredményei alapján 25 esetben kellett elrendelni a tevékenység korlátozását, 118 alkalommal figyelmeztettek és 251 esetben bírságoltak a szakemberek - mondta el az igazgató.
A gyümölcsöket is ellenőrzik
Szólt arról is, hogy a hatóság megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóságaival közösen kiemelt figyelmet fordított a nyári időszakhoz kapcsolódó zöldség-gyümölcs forgalmazásra.
Összesen 485 forgalmazót vizsgáltak: a termékek nyomon-követhetősége, illetve a termékek visszakereshetősége egy telephely kivételével dokumentált volt. Mivel az ott fellelt csomagolt dinnye jelöletlen volt, több mint 21 ezer kilogramm ismeretlen eredetű görögdinnyét megsemmisített a hatóság.