A
Nosalty a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületére hivatkozva írja: 2017-ben már 11. alkalommal rendezik meg a Magyarország Tortája pályázatot, erre idén 29 tortával jelentkeztek a hazai cukrászok. A verseny szoros, és az édességeknek mindig nagyon szigorú szabályozásnak kell megfelelniük, így nagy nehezen, de kikerült az az öt dobogós, amiből augusztus 20-án kikerül majd a győztes torta.
A szakmai zsűri egy három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest, ennek első köre zárult most le, ahol az anonim nevezett tortákból választanak ki ötöt. A második körben újrakóstolják őket, és javaslatokat tesznek a készítőknek azok tökéletesítésére. Végül a harmadik fordulóban újrapontozzák a tortákat, és kiválasztják a győztest. A tortáknak itthon beszerezhető, egészséges alapanyagokból kell készülniük, és magyaros ízvilágúnak kell lenniük. Ezek alapján a következő torták jutottak be a döntőbe:
A budapesti Horváth Cukrászda „Balatoni Habos Mogyoró” tortája, mogyorós habtésztával, köztük mogyorós roppanós réteggel és feketeribiszke-zselével, hozzá tejcsokoládés karamellréteg, mogyoróhab, az egész pedig mogyoróolajos áthúzóval van bevonva.
Szintén a fővárosból jutott be a Hisztéria Cukrászda „Szent Erzsébet” tortája. Ez áfonyás sajttorta roppanós, diós piskótán. A diós dacquise-piskótára áfonyás tejcsokoládé-mousse és áfonyazselé-betét kerül, a teljes mascarponés sajtmousse pedig áfonyás tükörzselével van bevonva.
A budapesti Nándori Cukrászda „Zalai Gesztenyés Fátyolfelhő” tortája egy diós-csokoládés piskóta ribizliöntettel, benne joghurtos ribizlibetét és rugalmas étcsokoládé valamint gesztenyés tejszínkrém, mindezt pedig egy fényes csokoládéöntettel vonták be.
A negyedik torta a FRER Cukrászda „Fertődi Feketéje”, ez egy rizslisztes, céklás-diós alapon felvert, feketeribizlis betétet, levendulás csokoládémousset, feketeribizli-krémet takar, az egészet pedig fekete tükörzselé fedi.
Végezetül egy vidéki cukrászda is bekerült a legjobb öt közé, a dunaföldvári Tóth Cukrászda az „Ingyom-Bingyom” fantázianevű tortájával képviseli magát. A málnás ropogóson citromos-aszaltgyümölcsös felvert beriolette pillecukor, bodzás, beriolette-s felvert ganache kap helyet, amit fehércsokoládés zöld tükörzselé borít.
|