BUX
35 279.60
+0.65%
+229.00
OTP
9 755.00
+0.36%
+35.00
MOL
2 008.00
+0.40%
+8.00
RICHTER
6 820.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
390.00
+1.69%
+6.00
 
2017. február 14. 15:22

Mintegy 30 megawattnyival bővült a FŐTÁV fogyasztói bázisa 2016-ban - ez megfelel Kaposvár teljes távhőszolgáltatásának.

Folyamatosan fejleszt a társaság, így egyre több helyen lesz elérhető a környezetbarát távfűtés a fővárosban, amely a tévhittel ellentétben egyáltalán nem drága. Dr. Mitnyan György, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója volt a Nap Vendége a Trend FM-en. A teljes beszélgetés meghallgatható itt >>>

A városok életminőség szerinti rangsorát vezető Bécs városában a levegő még a mostani szmogos időszakban is példás. Nem véletlen: Bécs belvárosának nagy részén távfűtést alkalmaznak - mondta a vezérigazgató. Ha a budapesti belvárosban is sikerülne átállni a távfűtésre, akkor a levegőminőség ugrásszerűen javulna. A Kéménymentes belváros program keretében a nagyobb állami, önkormányzati és ipari fogyasztók mellett társasházi lakásokat is szeretnének a távfűtési rendszerbe bekötni.

Tévhit, hogy drága a távfűtés

A távfűtésről persze az a hit terjedt el, hogy drága - a rossz beidegződések leginkább az információhiány miatt alakulhattak ki a vezérigazgató szerint. 2016-ban az elmúlt három évtized legnagyobb bővülését érte el az ügyfélszámban a FŐTÁV, ennek legnagyobb része a magánszektorban jelentkezett - márpedig az ingatlanfejlesztők a tervezésnél a költségekből indulnak ki.

A lakossági fogyasztóknál a számla végösszege távhőszolgáltatás esetén kisebb lesz, mintha egyébként gázzal vagy olajjal tüzelnének, különösen, ha a gáz bekötését, a kémény bélelését és rendszeres takarítását, a gázkazán cseréjét és javítását is figyelembe vesszük a költségek között – sorolta dr. Mitnyan György.

Ahogy a rendszer fejlesztése halad, 2017 őszétől már megkezdhetik a felkészülést az ötödik kerületi háztartások a távfűtés bevezetésére. Hogy az önkormányzatoktól, különböző energetikai pályázatokból milyen támogatás lesz majd elérhető, azt egyelőre még nem tudni, de ha egy lakásban például jelenleg cirkófűtés üzemel, akkor az átállás csak annyit jelent, hogy két csövet összekötnek – bonyolult, technikai jellegű beruházást ez nem igényel. Ahol konvektorok vannak, ott persze ki kell építeni a rendszert a lakáson belül is, ám a tervek szerint a FŐTÁV finanszírozási, részletfizetési programot is indít majd az átállás segítésére.

Növelnék a saját hőtermelést – csak környezetbarát energiával

A Főtáv oktató-nevelő programokkal, szóróanyagokkal igyekszik a környezettudatosság eszméjére ráerősíteni és bemutatni a távfűtés környezeti előnyeit. Ez persze önmagában nem jelenti azt, hogy a mindenféle szemetet, műanyag hulladékot eltüzelő fogyasztók egyik napról a másikra átállnak távfűtésre - de azzal, hogy jó árú szolgáltatást kínálnak egyre szélesebb kör számára, van arra esély, hogy előbb-utóbb a szennyező anyagokkal fűtő háztartások is átálljanak.

A környezetvédelmi normákat a fejlesztéseknél is alapvető fontosságúnak tartják: ha új erőmű-kapacitást hoz létre a társaság, azt csak a legszigorúbb környezetvédelmi feltételek mellett teszik. Ez jelenleg azt jelenti, hogy nem olaj és gáz, hanem biomassza elégetésével termelhetnek energiát az újonnan létesülő erőművek, de természetesen a napenergiából nyert villamosenergia is szerepel a vállalati jövőképben - mondta dr. Mitnyan György.

Hogyan lehet versenyezni, ha minden árat rögzítenek?

A Magyar Energetikai- és Közmű-szabályozási Hivatal jelenleg maximált árat ír elő az erőműveknek, amelyen az energiát a távhőszolgáltatók felé értékesíthetik. Jelenleg a távhőszolgáltatók számára biztosított pénzügyi keretek meglehetősen szűkösek, ha egyszerre akarnak olcsó árat biztosítani a fogyasztóknak, fejleszteni és környezetbarát, korszerű vállalatként működni. Ha azonban létrejön az egységes budapesti hőpiac, az javíthatja a FŐTÁV tárgyalási pozícióit is a hőtermelőkkel szemben, így nagyobb mozgástér is elérhető – mondta dr. Mitnyan György.

Még nem áll saját lábon a társaság, de egyre közelebb van hozzá

Bár a végső mérleg még nem készült el, a Főtáv üzleti eredménye pozitív lesz - mondta dr. Mitnyan György. A kép persze ennél árnyaltabb: a vállalat rögzített áron veszi az energiát és rezsicsökkentett áron adja tovább a fogyasztóknak - az állam emiatt kompenzációban részesíti a társaságot, ami több milliárd forintot jelent a költségvetésben.

Van arra példa a világban ugyanakkor, hogy teljesen üzleti alapon is nyereséggel tud működni a távfűtési rendszer, ezekben a városokban azonban teljes mértékben kiépült rendszeren működnek a szolgáltatók. Budapesten viszont a gerinchálózat jelentős részen hiányzik, emiatt költséges fejlesztéseket kell finanszírozni, amelyek jelenleg is folynak. A belső működés hatékonysága eközben folyamatosan javul, így az alaphálózat fejlesztését szolgáló beruházások elkészülése után az állami támogatás 2022-es kivezetése esetén is biztosítható a stabil vállalati működés tulajdonosi tőkeinjekció nélkül is – véli a vezérigazgató.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vásárló A budapesti plázázók fele már vissza is tért természetes élőhelyére
MTI | 2020. május 22. 07:58
Néhány hét, és visszatér a másik felük is.
Vásárló Műanyagok betiltása: megmagyarázták, miért vonta vissza a kormány a törvényjavaslatot
Valkai Nikoletta | 2020. május 20. 15:36
A szaktárca szerint a munka folytatódik az egyszer használatos műanyagok 2021-ben megkezdődő kivezetéséhez. 
Vásárló Jönnek a támogatások - mekkora összegre pályázhat, aki elektromos autót venne?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 20. 13:36
Ötmilliárd forintos keretösszegű pályázat indul szerdán a tisztán elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására - jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.
Vásárló Közterületeket kaphatnak a budapesti vendéglátósok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 19. 20:31
A fővárosi önkormányzat így segítené a vendéglátás újraindítását. 
Vásárló Váratlanul visszavonta a kormány a műanyagok betiltásáról szóló javaslatot
Privátbankár.hu | 2020. május 19. 19:48
Múlt héten nyújtották be a tervezetet az egyszer használatos műanyagok jövő évi betiltásáról, ezt most egyszer csak visszavonták. Még dolgoznak rajta. 
Vásárló Szájmaszkkal fedett citylight posztereken hirdetik a magyar árut
Márkázott tartalom | 2020. május 19. 15:55
Izgalmas, a járványhelyzetre közvetlenül reagáló plakátkampánnyal jelentkezik Budapest közterein a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” mozgalmat elindító Magyar Termék Nonprofit Kft. Szájmaszkkal ellátott citylight posztereken hirdeti most a kezdeményezést a plakátkampányban résztvevő húsz magyar cég részvételével.
Vásárló Drágul a postai csomagküldés
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 15. 12:28
A Magyar Posta  június elsejétől átlagosan 6,1 százalékkal emeli a belföldi és a nemzetközi csomagfeladás díjszabását a költségek növekedése és a nemzetközi szállítási díjak drasztikus emelkedése miatt - közölte a társaság.  
Vásárló Elszálló árak, kígyózó sorok: ilyen lehet a repülés a koronavírus után
Privátbankár.hu | 2020. május 14. 20:01
A légiközlekedés már a pandémia előtt is macerás, kényelmetlen és drága folyamat volt, és ennél a jövőben valószínűleg csak macerásabb, kényelmetlenebb és drágább lesz.
Vásárló Karácsony Gergely bejelentette: hétvégén a gyalogosoké a pesti alsó rakpart
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 14. 15:38
A hétvégén lezárják a gépjárműforgalom elől a pesti alsó rakpartot és átadják a gyalogosoknak, kerékpárosoknak a városvezetés újranyitási politikájának részeként, bővítve a kikapcsolódásra használható közterületeket - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.
Vásárló Jövőre tényleg vége az egyszer használatos műanyagoknak Magyarországon
Valkai Nikoletta | 2020. május 13. 13:03
Egy éve tudni lehet, hogy 2021-től idehaza is be kell tiltani egyes egyszer használatos műanyagok forgalmazását. Minderről végre egy kormányrendelet és egy törvényjavaslat is napvilágot látott. 
hírlevél