MTI Fotó: Balogh Zoltán |
A Népszava a Magyar Húsiparosok Szövetségének tájékoztatójatására hivatkozva írja: 800-1000 forintért biztosan nem kínálnak a boltok hagyományosan pácolt, füstölt sonkát, legfeljebb gyors érlelésű terméket. A hagyományosan elkészített sonka kilója 2000 forinttól kezdődik.
A lap emlékeztet: a Magyar Élelmiszerkönyv januártól életbe lépett változata is szól a húsvéti sonkáról, pontosítva annak besorolását és 5 százalékban maximálva annak sótartalmát. Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára további, az év közepétől életbe lépő módosítások között említette, hogy a sonkákban, párizsi- és virslifélékben, sütő és parasztkolbászokban, szalámikban idén augusztustól már csak legföljebb 10 százaléknyi kézi, vagy gépi csontozással lefejtett húsnyesedék kerülhet.
Az államtitkár szerint a hústartalom növelése nem jár feltétlenül a fogyasztói árak emelésével.
A Népszava ugyanakkor azt írja, a termelők és feldolgozók is folyamatos áremelkedésről beszélnek. Ugyanis az alapanyagok drágultak és a bérköltségek is alaposan megnőttek. Tavaly éves szinten 20 százalékkal emelkedtek a élősertés árak, ami miatt emelkedett a tőkehúsok és a húskészítmények ára is.
Idén várhatóan drágul a sertés tarja, oldalas, comb és más tőkehúsok, de a húskészítményekért is várhatóan a tavalyinál néhány százalékkal többet kell majd fizetni - jegyzi meg a Népszava.