4p

Az önkiszolgáló pénztárak körüli huzavona olyan zűrzavarrá bővült, ami láthatóan rontja az áruházláncok és vásárlóik kapcsolatát. A legharciasabb vevők bojkottra szólítják fel a fogyasztókat.

Egyelőre csak közvetett válasza van az amerikai Costco diszkont-áruházláncnak arra a válságra, ami az önkiszolgáló pénztárak körül alakult ki – írta a brit Sun amerikai kiadása. Nevezetesen 2024. január 1- jével lecserélik a vállalat vezérigazgatóját.

Az új főnök az 58 éves Ron Vachris lesz, aki a 71 éves Craig Jelinek helyét veszi át. A döntés ennél a cégnél már-már pánikszerűnek látszik, ha figyelembe vesszük, hogy a Costco 40 éves múltja alatt az új vezető mindössze a harmadik első ember lesz. Jellemző, hogy Jelinek árufeltöltőként, Vachris pedig sofőrként kezdte pályafutását a vállalatnál.

A gyors váltás azért is feltűnő, mert nem egy motorcsónak kormányánál történik a helycsere, hanem egy óceánjáró óriáshajó kapitányi székében. A Costcónak 300 ezer alkalmazottja van, akik az áruházak mellett 900 gigantikus raktárat szolgálnak ki. A vállalat piaci értéke megközelíti a 300 milliárd dollárt, ami

Magyarország GDP-jének másfélszerese.

Az új vezér nem bagóért dolgozik: alapfizetése évi 1,15 millió dollár (400 millió forint) lesz és kap egy 10,4 millió dolláros (3,6 milliárd dollár) részvénypakettet a vállalat papírjaiból.

A búcsúzú Jelinek egyébként hagyatéka impozáns. Vezetése alatt 2012 óta a vállalat árbevétele 99 milliárd dollárról 242,3 milliárdra ment fel, ez meghaladja a 2022-es 177 milliárd dolláros magyar GDP-t. A cég részvényeinek ára 80 dollárról 550 dollárra emelkedett. A váltás után áprilisig Jelinek még a cég igazgatóságának tagja marad.

Elég jól szerepelt a Costco, de most megoldást kell találnia a kasszás problémára. Fotó: Depositphotos
Elég jól szerepelt a Costco, de most megoldást kell találnia a kasszás problémára. Fotó: Depositphotos

Vachris első vezetői feladata az lesz, hogy kitaláljon valamit az önkiszolgáló pénztárak problémájára. A vevők gondja az, hogy ha tetszik, ha nem, igénybe kell venniük ezeket, mert a hagyományos kasszák száma jelentősen csökkent, mióta tíz évvel ezelőtt bevezették az önkiszolgáló technológiát. A boltok viszont azt tapasztalták, hogy megugrottak az elmulasztott leolvasásokból fakadó szándékos és véletlen lopások ezeknél a pénztáraknál.

Egyre nagyobb a feszültség a boltokban

„Hívja rám a rendőrt!” – mondta az egyik vevő egy kanadai Walmart áruházban, amikor az egyik alkalmazott elkérte a számláját a Sun beszámolója szerint. A kiskereskedők dolgozóinak ugyanis nincs joga arra kérni a vevőket, hogy pakolják ki a táskájuk tartalmát, ha ellenőrizni akarják, hogy mindent kifizetett-e. Feltartóztathatják az illetőt, amíg kiér a rendőr.

Az eset jelzi, hogyan fajult el a felek viszonya az áruházi szarkák elszaporodása miatt. A konkrét esethez tartozik, hogy az említett hipermarketben nem csupán az önkiszolgáló pénztárnál fizetők cechjét akarják ellenőrizni a dolgozók, hanem azokét is, akik a hagyományos kasszáknál fizettek. A vásárlók egy része arra szólította fel társait, hogy bojkottálják az önkiszolgáló rendszer használatát addig, amíg az áruházak nem adnak tízszázalékos árengedményt az áruk árából azoknak, akik elvégzik a pénztárosok munkáját ezeknél a kasszáknál.

Egy szakértő szerint hibrid megoldásra van szükség. Biztosítani kell a hagyományos pénztárak könnyű igénybevételét addig, amíg nem találnak ki jobb technikai megoldást az önkiszolgálásra. Az utóbbival kiterjedt kísérletek folynak.

Az egyik lehetőség azoknak a rendszereknek a szélesebb körű elterjesztése, amelyek automatikusan leolvassák és összeadják a vásárló kosarába kerülő áru árát, így a vevőnek csak azt kell ellenőriznie, hogy ezzel minden rendben van-e. A másik lehetőség a házhoz szállítással kombinálná az önkiszolgáló vásárlást.

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
Vásárló A Lidl nagyobbat harapott az osztrák piacból
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 18:36
Az osztrák Lidl növelte piaci részesedését Ausztriában. 
Vásárló A környezettudatos stretchfóliák alkalmazásának előnyei
Márkázott tartalom | 2024. április 4. 12:57
Biztosan te is láttál már olyan videót a közösségi média platformokon, amelyekben fóliák és műanyag flakonok között úszkáló állatok láthatók. Ezek ékesen bizonyítják, hogy égető szükség van a hatékony és környezettudatos megoldásokra az ipari fóliázás terén is.
Vásárló A jakuzzi külseje is fontos
Márkázott tartalom | 2024. április 3. 12:49
A masszázsmedence pozitív tulajdonságai akkor érvényesülnek igazán, ha rendszeresen sor kerül a használatára. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a külsejében is örömét lelje mindenki. Fontosak a tetszetős formák, a modern színek és az időtállóság. A cikkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.
Vásárló Pocsék dolog vár pénteken a magyar autósokra
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 11:22
Emelkednek az üzemanyagok árai. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG