<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az internet egyik legjobb tulajdonsága, hogy hihetetlen mennyiségű dolog van rajta. Az egyik legrosszabb pedig, hogy hihetetlen mennyiségű dolog van rajta. Könnyű eltévedni, felesleges információkba bonyolódni, nehéz megtalálni azt, ami igazán lényeges. Azt tapasztaltuk, főleg az idősebb korosztály ismeri ki magát nehezen. Hogyan csináljuk?
Internetes kártyás fizetés

„Keresd meg nekem, fiam, hol lehet egy ilyen szájzuhanyt kapni”, „nem értek én ehhez, a múltkor is órákig kerestem” – ilyesmiket talán a kedves olvasó is sokszor mondott vagy hallott már.

Minden telefonban van valamilyen keresőrendszer, Google, Bing vagy hasonló, és ma már a böngészőnk címsora is használható keresőnek, vagy mellette van erre egy külön sáv.

1. Egyszerű keresés

Nézzünk egy egyszerű keresést, tegyük fel, hogy a mogyoró kalóriatartalmára vagyunk kíváncsiak. Csak írjuk be a mogyoró és a kalória szavakat. A Google-ban mindjárt az első tíz találat nagy része témába vág. Van, ahol meg tudjuk adni grammban, hogy mennyit fogyasztottunk, és kiszámolja, hány kalória volt benne. Másutt sokféle mogyorót sorolnak fel egy táblázatban.

Ehhez tudni érdemes, hogy alapesetben a Google úgy keres, hogy a beírt szavak mindegyike meglegyen a találatban, tehát jelen esetben olyan oldalakat fogunk kapni, ahol a mogyoró és a kalória szavak egyaránt szerepelnek.

2. A keresés pontosítása

Ha az említett szájzuhanyt vagy bármi konkrét terméket keresünk, és túl sok a találat, próbáljunk minél több információt mellékelni. Márkát és típusjelzést, vagy valamilyen fontos tulajdonságot, mint: Philips akkumulátoros hajvágó, vagy: Siemens álló hűtőláda 200 liter.

Minél több dolgot tudunk, közlünk, annál jobbak az esélyeink. Ha viszont nincs találtat, valamelyik adat vélhetően téves, ezért nem szerepel sehol.

Ha egy filmet keresünk, amely esetleg meglehet ingyenesen is valahol, akkor a film címe mellé írjunk be ilyeneket: teljes, komplett, ingyenes, letölthető. Bár annak eldöntéséhez, hogy legális-e és nem vírusos-e egy oldal, már komolyabb segítségre lehet szükség. Ha bizonytalanok vagyunk, maradjunk egyelőre inkább a Youtube-on.

3. Csakis ezt, a hasonlókat ne

Tegyük fel, hogy egy Kiss József Ferenc vagy egy Nagy Anna Mária nevű személyt keresünk (semmilyen konkrét személyre nem gondoltunk, ezek csak példák). Ha csak ezeket a neveket írjuk be, rengeteg felesleges találatot fogunk kapni, például sok Nagy Annamáriát is, vagy olyan lapokat, ahol Kiss József és Ferenc István nevek szerepelnek.

Erre megoldás, ha a nevet idézőjelek közé tesszük („Nagy Anna Mária”, de legalábbis sokat szűkíti a kört. Még így is rengeteg találatunk lehet, ezért érdemes tovább pontosítani: odaírni az illető foglalkozását, ami miatt esetleg keressük, vagy a település nevét, ahol utoljára lakott.

Nagyon gyakori neveknél ez sem mindig megoldás, és az sem biztos, hogy minden ismerősünknek van nyoma az interneten. De például ha ügyvédről, orvosról, művészről, közszereplőről van szó, megtalálhatjuk.

További lehetőség a közösségi oldalak, mint a Facebook vagy a LinkedIn használata. Ott leginkább akkor találjuk meg gyorsan, ha van közös ismerősünk.

4. A frissebbet kérem

Sokszor előfordul, hogy újdonságokat keresünk, például kedvenc írónk új könyvét. De ha beírjuk a nevét a Google-be, és mellé, hogy „új könyve”, akkor lehet, hogy fogunk kapni tíz évvel ezelőtti cikkeket is, amelyekben az akkori új könyvéről volt szó. Vagy ha egy színházi előadásról akarunk olvasni, akkor folyton az előző évadot hozza ki nekünk.

Az egyik megoldás, hogy egyszerűen melléírjuk a megfelelő évet, hónapot, ami érdekel, például: Macskák előadás 2016 január. Ha ez sem segít, akkor a Google oldalon jobbra van egy fogaskerékhez hasonló jel, ott a Speciális keresés menüpontot válasszuk.

Az ekkor megjelenő lista-szerűségben lefelé lapozva az „utolsó frissítés” sorban az elmúlt év, hónap, esetleg hét kiválasztásával sok elavult oldalt ki tudunk szűrni. Elsőre talán bonyolultnak tűnik, de ha megszoktuk, simán fog menni.

5. Köszönöm, hogy kijavított, Google

Írjuk be helytelenül, hogy Battyány, és láss csodát: a Google automatikusan kijavít, és a Batthyány szóra adja ki a találatokat. Nagyon kedves tőle. Ha viszont valamiért mégis arra akarunk keresni, ami helytelennek tűnhet, valamilyen ritka névváltozatra vagy hamisított termék megtévesztő nevére például, akkor vegyük észre, hogy kisebb betűkkel oda van írva a lap tetejére: „Inkább ere akarok keresni:” Máskor esetleg az jelenik meg, hogy „keresési javaslat”.

6. Ezt már nem kérem

Tegyük fel, hogy futócipőre van szükségünk, ha erre rákeresünk, kapunk is sok találatot, aminek legalább a fele az első oldalon webshop. De mi nem webshopban akarunk vásárolni, inkább személyesen. Írjuk be inkább: futócipő -webshop.

Itt a kis vonalka vagy mínuszjel a webshop szó előtt azt jelenti, hogy „de nem”, azaz olyan oldalakat keresünk, amelyek futócipővel foglalkoznak, de nem webshophoz tartoznak. Mindegyiket nem sikerült így sem eltüntetni a találati listából, de ötből négyet talán igen, és áttekinthetőbb lett az eredmény.

Vagy egy Einstein nevű másik személyt keresünk, és mindig Albert Einsteinbe botlunk? Nosza, írjuk oda a keresett név mellé azt is, hogy -Albert.

7. Váltsunk képre

Sokszor egy kép többet mond ezer szónál. Mondjuk, hogy a német Steinpilz szó mibenléte érdekelne. A Google maga is felajánl képeket mindjárt az első sorban, már onnét kiderül, hogy a vargánya gombáról van szó. Ha nem, a felső sorban a „képek” menüpontra kattintva képkereső módra válthatunk.

8. Máris a térképen vagyunk

Ha pedig címekről van szó, mint például Debrecen, Kossuth utca 1., ugyancsak a felső menüben, a térkép menüpont alatt mindjárt a térképen is megnézhetjük, sőt utcaképen is beazonosíthatjuk az épületet.

Címkék: Vásárló

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Csúcs Kupa: visszahódította a kupát az Országgyűlés válogatottja
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 14:53
A Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja megszakította a Magyar Újságírók Válogatott három évig tartott győzelmi sorozatát a vasárnapi megrendezett Csúcs Kupa kispályás labdarúgó tornán.
Vásárló Legfontosabb tudnivalók a tényleges tulajdonosi információk központi nyilvántartásáról
Márkázott tartalom | 2021. október 14. 08:53
Ez év június 3-án lépett hatályba a 2021. évi XLIII. törvény, melynek legfontosabb célja a társaságok tényleges tulajdonosának nyilvántartása.
Vásárló A képalapú keresés hatalmas trend
Márkázott tartalom | 2021. október 11. 16:26
Mit tegyünk, ha valamit keresünk az interneten, és csak egy kép vagy fotó áll a rendelkezésünkre? Az online óriáscégek és az e-kereskedelmi vállalatok az elmúlt néhány évben pontosan ezzel foglalkoztak. Hogy állnak jelenleg?
Vásárló Csúcsra ért az áremelkedés, rekordszinten a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. október 7. 15:26
Októberben idei csúcsára ért az éves áremelkedés mértéke: kétszámjegyű drágulást mértünk a hazai hipermarketekben. 24 ezer forint közelébe, mindenkori csúcsra emelkedett a havi nagybevásárlás ára; a drágulást továbbra is az étolaj és a margarin vezeti, te tucatnyi termék drágult 10 százalékot meghaladó mértékben tavaly októberhez képest.
Vásárló Még mindig nehéz helyzetben van a hazai turizmus
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 7. 09:52
Sokkal kevesebb külföldi turista nyaralt Magyarországon, mint a járvány előtt.
Vásárló Hullik a hajam… de mi köze ennek ahhoz, hogy COVID-os voltam?
Márkázott tartalom | 2021. október 6. 15:35
A hajhullásnak ezer és egy oka lehet. A szakemberek körében régóta ismert tény, hogy a súlyos lefolyású megbetegedéseket követően elkövetkezik egy olyan időszak, amikor azt tapasztalhatják a betegek, hogy erőteljesen hullani kezd a hajuk.
Vásárló Hogyan érdemes black friday alkalmával gyermekjátékokat vásárolni?
Márkázott tartalom | 2021. október 5. 16:46
Igaz még messzinek tűnhet a karácsony viszont aki szülő az tisztában van vele, hogy a black friday alkalmáig érdemes ezeket a játékokat már jó előre kiválasztani, hogy az adott napon már céltudatosan meg tudjuk rendelni pár kattintással. Ez a nap szinte kiszámíthatatlan csak sejteni lehet, hogy november vége.
Vásárló Vevőcsúcsot dönthet az idei Black Friday
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 16:19
Egyre többen terveznek a Black Friday akcióival.
Vásárló Tudj meg mindent a PUL anyagokról!
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 15:14
A PUL anyagok manapság egyre népszerűbbek a számos remek tulajdonságuk és széles körű felhasználásuk miatt. De hogy pontosan mit is érdemes tudni erről az anyagról, és honnan származik, azt máris eláruljuk cikkünkben!
Vásárló Időtálló ajándékok céges ügyfeleknek
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 09:37
Ajándékozni öröm. Így van ez akkor is, amikor nem a szeretteinket, hanem a cégünk ügyfeleit szeretnénk meglepni valamivel. Igen ám, de mivel? Nagy dilemma, hiszen olyan ajándék kellene, ami egyedi, maradandó, és emlékezteti majd ránk is.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos