A Nébih Szupermenta blogja négy gyorsétteremlánc üzletében vizsgálódott, az előállítás körülményeire, a felhasznált alapanyagokra, az élelmiszerbiztonsági előírások betartására, valamint a sütési technológiákra voltak kíváncsiak. De laborban ellenőrizték a használt sütőzsiradékot is, és persze a kész krumplit it.
A helyszíni hatósági ellenőrzések egyik helyen sem tártak fel kirívó élelmiszer-biztonsági hibát, szabálytalanságot.
Az alapanyag
Három helyszínen használnak gyorsfagyasztott, elősütött hasáb vagy szalmaburgonyát (Burger King, KFC, McDonald’s), melyet szigorú belső szabályozás mellett sütnek és tárolnak. A negyedik helyen pedig elősütött alapanyaggal dolgoznak. Az ellenőrzések idején egyik üzletben sem magyar előállítású burgonyát használtak fel.
Sütéstechnológia
Három esetben automata sütőberendezéssel rendelkeznek az éttermek. A sütéshez növényi alapú sütőzsiradékot használnak, amelyet 12 sütés után, illetve 5 sütés után a rendszer folyamatosan átszűr, így eltávolítják a lebegő törmeléket, melynek jelenléte rontja a zsiradék minőségét. A sütőzsiradék elhasználtságának mértékét naponta többször ellenőrzik, amit regisztrálnak is. A zsiradék teljes cseréje a kapott érték alapján szükség szerint történik.
Az egyik étterem technológiája eltér a többiétől, mert a fogyasztó megrendelését követően, frissen sütik ki a burgonyát. A sózás, egyéb fűszerezés is a fogyasztó kérésére történik, vagy elmarad.
A legkedveltebb gyorséttermi sült krumpli
A kedveltségi kóstoláskor ezúttal laikus vásárlók tesztelték a termékeket. A tesztelők pontozták a sült krumplik ízét, illatát, állományát, színét és alakját.
Az összesített adatok alapján a legkedveltebb sültkrumpli a Burger Kingé lett, második a BelFrit, míg harmadik helyen a McDonald’s terméke végzett. A sort a KFC zárta.