2p
A világpiacon nagyot esett a cukor ára - a magyar termelők nem csak emiatt aggódnak, hanem a kilónként 155 forintos akciós bolti ár miatt. Ami a vásárlóknak jó, a termelőknek kevésbé.
Csomagolt kristálycukor egy szállítószalagon az 1. Magyar Cukor Manufaktúra üzemében Kaposváron. MTI Fotó: Varga György

Mélyben a cukor ára - kevesebbet vetnek a magyar termelők

A cukor ára nagyot esett az elmúlt hónapokban - emiatt a megszokottnál kevesebb cukorrépára köthet idén szerződést a Magyar Cukor Zrt., és az átlagosnál 1500 hektárral kisebb területen vethetnek cukorrépát a hazai termelők.

A Magyar Idők azt írja: az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint a cukor világpiaci ára március végén nyolchavi mélyponton állt azt követően, hogy a meghatározó termelők közül India, Thaiföld, az Európai Unió és Kína is jelezte, hogy az idén a korábbinál is nagyobb mennyiséget termelnek.

Az Auchan 155 forintos akciója miatt kiborultak a termelők

A lap azt írta: az elmúlt hónapok áresése aggodalommal tölti el a hazai termelőket is. Elkeserítő, hogy az egyik kiskereskedelmi üzletlánc az elmúlt napokban 155 forintos kilónkénti akciót hirdetett a kristálycukorra, így félő, hogy az idei értékesítési átlagár nagyon alacsony lesz – mondta a lapnak Berki Gyula, a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségének elnöke.

A cukor valóban rendkívül olcsó most a boltokban: a KSH tegnap kiadott inflációs adatai szerint a cukor 18,1 százalékkal olcsóbb lett egy év alatt, miközben az élelmiszerek átlagosan 4,1 százalékkal drágábbak lettek egy év alatt.

A Privátbankár.hu Árkosár-felmérése szerint a hipermarketekben ennél is nagyobb volt az árcsökkenés: egy év alatt 27,2 százalékkal zuhant a boltok polcain az ár:

A jelentős árcsökkenésben valóban szerepe van a Berki Gyula által a Magyar Időkben "bepanaszolt" akciónak: bár nem nevezte meg, melyik kiskereskedelmi láncnál látták a szokatlanul olcsó cukrot, a Privátbankár.hu Árkosár-felméréséből kiderül: az Auchanban tényleg 155 forint volt egy kiló cukor a napokban - ez a vásárlóknak jó hír, a termelők viszont szemmel láthatóan nem értékelik. Az átlagár április elején egyébként 191 forint volt a három áruházban.

A belvízzel is küzdenek

A szakember arról is beszélt: bár a vetés folyamatban van, a belvíz továbbra is nagy fejfájást okoz a termelőknek, vélhetőleg lesznek olyan területek, ahol nem tudják időben elvégezni a munkálatokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló A nap képe: megtaláltuk az ország valószínűleg legolcsóbb lángosát
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 10:57
A Heves megyei Zaránkon annyiba kerül egy lángos, mint egy gombóc fagyi Budapesten.
Vásárló Sokkal hamarabb nekilátnak a boltok az őszi akcióknak
Buksza blog | 2024. július 22. 12:44
A vörös-tengeri válság okozta szállítási nehézségek arra késztették a boltosokat, hogy előrehozzák év végi bevásárlásaikat. Így minden szezonális termék hamarabb kerülhet a polcokra.
Vásárló Magyarország közelébe érkezik egy újabb diszkontlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 21. 18:29
A közelmúltban több boltlánc is bekopogott Romániába, most egy újabb jelentkező került a képbe. 
Vásárló Kihúzott egy falut a bolt nélküli sanyarúságból a legújabb technika a németeknél
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 20. 17:41
A kis falvak örök problémája, hogy még vegyesboltot sem feltétlenül éri meg üzemeltetni bennük, ám egy német példa arra utal, hogy egy városinak gondolt technika segíthet ezen a gondon.
Vásárló Vizsgálat indult az Aldi ellen - mi volt igazából a hűtőpultokban?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 11:22
100 százalék magyar - írták a hűtőpultokra, de a GVH azt gyanítja, hogy ez nem volt igaz.
Vásárló Hamarosan kiderülhet, melyik áruház nyert a júliusi „karácsonyi” vásárban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:05
A karácsonyi vásárra emlékeztető júliusi nagy akciósorozatot az Amazon kezdte a Prime Dayjel, ám az online áruházak gyorsan átvették az ötletet, sőt a hagyományos játékosok is beszálltak a versenybe. 
Vásárló Legyen résen, árcsökkenés jön a kutakon!
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:46
Keddtől a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé pedig 3 forinttal mérséklődik.
Vásárló Az Oktogonról elment, most Romániából rajtolna újra az amerikai gyorsétteremlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:55
Románia lehet térségünkben az az ország, ahol az amerikai Wendy’s teszteli, hogy képes lenne-e visszatérni Európába. A kudarccal végződött előző kísérletnek Magyarország is részese volt.
Vásárló Intézkedett a Lidl: majdnem milliós fizetést kínál a kezdőknek a német üzletekben
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:21
Szeptembertől többet kapnak a német Lidl-üzletek dolgozói. 
Vásárló Eddig bírta, példátlan lépésre szánta el magát a másik Aldi
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 07:47
Az Aldi szerint minden termékét olyan olcsón kínálja a vevőknek, amilyen olcsón csak tudja, ezért a cég áruházai egyfajta kedvezményt testesítenek meg a kiskereskedelemben. Ez változhat a jövőben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG