<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Márciusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,4, a belföldi vendégeké 8,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. A szálláshelyek árbevétele 8,2 százalékkal emelkedett - közölte a legfrissebb adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Márciusban az előző év azonos hónapjához képest:

  • A külföldi vendégek 797 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 9,8, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 6,4 százalékkal nőtt. A külföldi vendégek a kilenc turisztikai régióból négyben több és ötben kevesebb éjszakát vettek igénybe.
  • Az Egyesült Királyság, Olaszország és Ausztria esetében 32, 19, illetve 18 százalékkal emelkedett, míg Oroszország és Németország esetében 40, illetve 2,9 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma.
  • A belföldi vendégek 681 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 8, az általuk eltöltött éjszakáké 8,8 százalékkal nőtt. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom mind a kilenc turisztikai régióban nőtt, a legnagyobb mértékben (14–14 százalékkal) az észak-magyarországi és a nyugat-dunántúli régióban.
  • A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 1,8 százalékponttal emelkedett, és 45,7 százalékos volt.
  • A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 801 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj (bruttó REVPAR) 6761, az egy szállodai szobára jutó teljes árbevétel (TREVPAR) pedig 12 769 forint volt.

Ekkora bevétel folyt be

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 22 milliárd forint volt, 8,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ezen belül a szállásdíjbevétel – 9,4 százalékkal növekedve – 12 milliárd forintot, a vendéglátás bevétele – 7,1 százalékkal emelkedve – 5,3 milliárd forintot, az egyéb bevételek – 6,8 százalékkal növekedve – 5,3 milliárd forintot tettek ki. A külföldivendég-forgalom és a bevételek alakulását befolyásolták a külföldi valutaárfolyamok is. A forint/euró havi átlagárfolyama 303 forint volt, ami 8 forint erősödést jelentett az egy évvel korábban mérthez képest - közölte a KSH.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1655 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát, a kártyatulajdonosok 1,9 százalékkal kevesebbet, 900 millió forintot költöttek ezzel a fizetőeszközzel.

A vendégéjszakák a kereskedelmi szálláshelyeken.

Március 31-én az előző év azonos időpontjához képest a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2361 volt; a kiadható szobák száma az egy évvel korábbinál 3,2 százalékkal magasabb volt.

Január–márciusban az előző év azonos időszakához képest:

  • A külföldi vendégek 2 millió 1 ezer, a belföldi vendégek 1 millió 875 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a külföldiek esetében a vendégéjszakák száma 8,2, a belföldieknél 9,4 százalékkal nőtt. A szálláshelyek 8,8 százalékkal többet, összesen 3 millió 876 ezer vendégéjszakát regisztráltak.
  • A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,3 százalékponttal emelkedett, és 42,1 százalékos volt.
  • A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 12 százalékkal több, 62 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.
  • A SZÉP-kártyatulajdonosok összesen 1,8 százalékkal kevesebbet, 2 milliárd 402 millió forintot költöttek ezzel a fizetőeszközzel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló A nap képe: ezer forintért adják a tejet ebben a budapesti áruházban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:01
Bio és 3,5 százalékos, de az ártól akkor is lehidaltunk. 
Vásárló A karácsonyi ajándékon is spórolnak a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 14:53
Kevesebb ajándékot vesznek a magyarok idén karácsonyra, és 7 százalékuk senkinek nem ad ajándékot - derült ki a Yettel országos reprezentatív kutatásából.
Vásárló Néhány nap, és ajándékot kapnak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 14:19
Csökken a tankolás ára.
Vásárló A LEGO® a felnőttek arcára is mosolyt csal
Márkázott tartalom | 2022. november 15. 08:32
Ha Neked is fejtörést okoz a karácsonyi ajándékok kiválasztása, segítünk. Mit szólnál valamihez, ami játékos örömöt szolgáltat, megmozgatja a kreatív gondolatokat és lehetőséget kínál a humoros énetek kiélésére? A LEGO nem csak a gyermekek játékszere; minden felnőtt számára létezik hozzá illő készlet, legyen szó járművekről, művészetről és dekorációról, filmekről vagy videójátékokról. Lepd meg a szeretteid és élvezzétek a közös játékot!
Vásárló Az otthon és a kert gondozásához nélkülözhetetlen eszközök
Márkázott tartalom | 2022. november 13. 08:52
Amikor egy lakásról vagy házról, és a hozzá tartozó kertről gondolkodunk, általában nem az az első gondolatunk, hogy milyen szerszámokra és szerszámgépekre lesz szükségünk a karbantartásához. Pedig számtalan olyan eszköz van, ami nélkül nem tudjuk megoldani még a legegyszerűbb feladatokat sem. Nézzük, milyen dolgok nélkülözhetetlenek a ház körül!
Vásárló A húsdaráló és a legfontosabb alkatrészei
Márkázott tartalom | 2022. november 12. 09:44
A darált húsos ételeket imádjuk. Össze is fut a nyál a számban, ha a rakott spagettire vagy a bolognai spagettire gondolok, de az egytálételeket is bármikor szívesen tálaljuk otthonunkban. Azok számára, akik friss alapanyaggal szeretnének dolgozni, elengedhetetlen a húsdaráló.
Vásárló A nap képe: újabb boltban korlátozzák a tojásvásárlást
Privátbankár.hu | 2022. november 12. 09:40
Kollégánk a Reál boltjában járva látta ezt a figyelmeztető táblát.
Vásárló Készülnek a nagy lakásfelújítási tervek?
Márkázott tartalom | 2022. november 11. 09:48
Sokszor észre sem vesszük, hogy mennyire ráférne az otthonunkra egy alapos tatarozás, hiszen a forró nyári hónapokban sokkal többet tartózkodunk kint a szabadban, és leginkább csak akkor szembesülünk az otthonunk hiányosságaival, amikor az ősz és a tél bezár minket a négy fal közé.   Ilyenkor akad ugyanis időnk arra, hogy alaposan szétnézzünk, és mivel a hideg esték amúgy is kuckózással telnek, jobban felerősödik bennünk a vágy, hogy tovább csinosítsuk az otthonunkat.
Vásárló Árstop: néhány nap haladékot kaptak a boltok
Privátbankár.hu | 2022. november 10. 17:07
November 14-ig nem büntetnek a krumpli és tojás árstopok megsértése miatt.
Vásárló Katasztrofálisan gyenge a forint, hirdess inkább euróban!
Márkázott tartalom | 2022. november 9. 14:13
Úgy látszik nincs remény a 400 forint alatti euróra, hiszen az elmúlt napokban is épphogy csak benézett 400 alá a forint. Az utóbbi időszak átmeneti erősödése az euróval szemben már megtorpant. Így akár megtakarításról, akár befektetésről van szó, érdemes euróban gondolkozni. És ha eladó ingatlanunk van, az árfolyam kockázat elkerülése érdekében érdemes azt is euróban értékesíteni. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG