Gluténmentes, bio kukorica chips-ben 29,4-33,1 mg/kg mennyiségű glutént mutatott ki önellenőrzés során a belga gyártó vállalat. A termékből Magyarország mellett 24 EU tagállamba és Svájcba szállítottak – írja a Nébih.
Magyarországon a Mediline Kft.-hez, a 4 Elem Natural Kft.-hez, valamint az Auchan, és a dm üzleteibe került a termékből, amelyet a vállalkozások már ki is vontak a forgalomból.
A termék azonosító adatai:
- A termék neve: Acapulco Bio Tortilla Chips, Natúr
- Gyártó: Snack Food Poco Loco nv (Roeselare), Belgium
- Tételszám: 37331
- Minőség-megőrzési idő: 2018. május 27.
- RASFF referenciaszám: 2018.0272
Miért komoly probléma ez?
A gluténérzékenység egy autoimmun betegség, amelynek kiváltó tényezője a gabonafélékben található fehérje, a glutén. Kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak.
A betegség a vékonybél nyálkahártyájának elváltozásával jár, amely felszívódási problémákhoz vezet. Tünetei főleg emésztőrendszeri tünetek, pl. hányás, hasmenés, bélbántalom, puffadás, gyomor és bélhurut lehetnek.