3p
Az elmúlt évek során egyre nagyobb teret kapnak a fiatal versenyzők a száguldó cirkuszban. Közülük is kiemelkedik tehetségével a holland származású Max Verstappen, aki már 17 évesen autóba ülhetett a legrangosabb versenysorozatban.

Karrierje kezdete

Verstappen jelenleg a Red Bull versenyzője, azonban 2015-ös bemutatkozásakor még a Scuderia Toro Rosso pilótája volt. A Red Bull Junior Teamhez 2014-ben szerződött, ahol kifejezetten fiatal tehetségek szerepelnek. Először 2014 augusztusában próbálhatta ki a Forma 1-es versenyautó nyújtotta lehetőségeket a Northamptonshire-i Rockingham versenypályán.

Habár néhány nappal a tesztelését követően összetörte a versenyautóját, már biztos volt, hogy a Scuderia Toro Rosso szerződtette a 2015-ös szezonra. Így ő lett a Forma 1 történetének legfiatalabb versenyzője 17 éves és 164 napos korával. A bemutatkozásával Jaime Alguersuari rekordját döntötte meg, aki 19 évesen és 125 naposan debütált.

Az ausztrál szezonnyitó nagydíjon a 6. pozícióra sikerült kvalifikálnia magát. A futamon azonban nem tudott pontot szerezni az autó motorjával kapcsolatos műszaki hiba miatt, így ezt a maláj nagydíjon sikerült elérnie. A maláj versenyen a 7. helyen ért célba, és ezzel a minden idők legfiatalabb pontszerzője rekordját is megdöntötte. A bahreini és kínai futamot szintén műszaki hiba miatt nem fejezte be. A Hungaroringen már a 4. helyet szerezte meg, és 12 ponttal gazdagította csapatát.

A belga nagydíj szintén sikeres volt számára, hiszen a 18. pozícióból indulva a futamon végül a 8. helyen ért célba, és 4 pontot zsebelt be. Szingapúrban a 8. helyről indult el, szerencsétlenségére azonban már az első körben megállt a versenyautója. Nem adta fel a harcot, mivel egy kör után a box utcából újra elindult.

Ennek eredményeként a 19. helyről felküzdve magát a 8. helyen zárta a futamot, újabb 4 pontot szerezve. Érdekesség, hogy a 9. helyen a csapattársa Carlos Sainz Jr. állt, és a csapat Verstappent utasította, hogy engedje maga elé. Az ifjú holland azonban ennek nem tett eleget, és kitartott a 8. pozíció mellett.

Fejlődése 2016-ban

A fiatal pilóta az első Forma 1 szezonjában, 2015-ben végül a bajnokság 12. helyén végzett tehetségének és kitartásának köszönhetően. 2016-ban a Toro Rossonál versenyzett egészen az orosz futamig, majd a Red Bull Racing pilótája lett.

A spanyol nagydíjat az első helyen zárta, ezzel megszerezve pályafutása legelső futamgyőzelmét. A monacói nagydíjat egy baleset miatt kellett feladnia, így azt a versenyt sem volt lehetősége befejezni. A 2016-os év folyamán több alkalommal is lehetősége volt dobogóra állni. A brit, ausztrál, maláj és japán versenyeken a második helyen ért célba. A brazil és német nagydíjon pedig a harmadik helyet szerezte meg. A 2016-os szezonban történő szakmai fejlődését és előrelépését a világbajnokságon elért 5. helye bizonyítja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló A nap képe: megtaláltuk az ország valószínűleg legolcsóbb lángosát
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 10:57
A Heves megyei Zaránkon annyiba kerül egy lángos, mint egy gombóc fagyi Budapesten.
Vásárló Sokkal hamarabb nekilátnak a boltok az őszi akcióknak
Buksza blog | 2024. július 22. 12:44
A vörös-tengeri válság okozta szállítási nehézségek arra késztették a boltosokat, hogy előrehozzák év végi bevásárlásaikat. Így minden szezonális termék hamarabb kerülhet a polcokra.
Vásárló Magyarország közelébe érkezik egy újabb diszkontlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 21. 18:29
A közelmúltban több boltlánc is bekopogott Romániába, most egy újabb jelentkező került a képbe. 
Vásárló Kihúzott egy falut a bolt nélküli sanyarúságból a legújabb technika a németeknél
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 20. 17:41
A kis falvak örök problémája, hogy még vegyesboltot sem feltétlenül éri meg üzemeltetni bennük, ám egy német példa arra utal, hogy egy városinak gondolt technika segíthet ezen a gondon.
Vásárló Vizsgálat indult az Aldi ellen - mi volt igazából a hűtőpultokban?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 11:22
100 százalék magyar - írták a hűtőpultokra, de a GVH azt gyanítja, hogy ez nem volt igaz.
Vásárló Hamarosan kiderülhet, melyik áruház nyert a júliusi „karácsonyi” vásárban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:05
A karácsonyi vásárra emlékeztető júliusi nagy akciósorozatot az Amazon kezdte a Prime Dayjel, ám az online áruházak gyorsan átvették az ötletet, sőt a hagyományos játékosok is beszálltak a versenybe. 
Vásárló Legyen résen, árcsökkenés jön a kutakon!
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:46
Keddtől a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé pedig 3 forinttal mérséklődik.
Vásárló Az Oktogonról elment, most Romániából rajtolna újra az amerikai gyorsétteremlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:55
Románia lehet térségünkben az az ország, ahol az amerikai Wendy’s teszteli, hogy képes lenne-e visszatérni Európába. A kudarccal végződött előző kísérletnek Magyarország is részese volt.
Vásárló Intézkedett a Lidl: majdnem milliós fizetést kínál a kezdőknek a német üzletekben
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:21
Szeptembertől többet kapnak a német Lidl-üzletek dolgozói. 
Vásárló Eddig bírta, példátlan lépésre szánta el magát a másik Aldi
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 07:47
Az Aldi szerint minden termékét olyan olcsón kínálja a vevőknek, amilyen olcsón csak tudja, ezért a cég áruházai egyfajta kedvezményt testesítenek meg a kiskereskedelemben. Ez változhat a jövőben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG