1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A növényi termékeknél hatalmas, az állatiaknál jelentős drágulást mért a KSH az első kilenc hónapban. A krumpli tavaly októberhez képest majdnem 50 százalékkal drágult.

Októberben a növényi termékek (33,1 százalék) és az állat és állati termékek (9,6 százalék) ára növekedett. Összességében a mezőgazdasági termelői árak 24,4 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. A január-októberi árnövekedés átlagosan 14,3 százalékos volt.

A növényi termékek árszintje októberben 33,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Ezen belül a gabonafélék ára 38,7 százalékkal növekedett. A búza ára átlagosan 66 400 forint/tonnára emelkedett, ami az előző hónaphoz képest 2,8 százalékos növekedést mutat. A gyenge termésmennyiség mellett a kukorica 58 300 forintba került tonnánként, ami megközelítőleg 5 százalékkal alacsonyabb, mint szeptemberben. Ebben az évben a dömping értékesítés októberben befejeződött, így ennek a hónapnak meghatározó szerepe van az éves átlagárak alakulására is. A nagyobb mennyiségek piacra kerülése mérsékelte az árakat.

Az ipari növények árindexe 17,3 százalékkal emelkedett, ezen belül az olajos növények ára 22,2 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél. A burgonya ára 2012 tizedik hónapjában 47,2 százalékkal nőtt előző év azonos időszakához mérten, de így is elmarad a két évvel ezelőtti szinttől. A zöldségfélék termelőiár-indexe októberben 33,5, a gyümölcsöké pedig 18,5 százalékkal emelkedett. A gyümölcsök csoportján belül az alma és a szőlő értékesítése jelentős ebben az időszakban.

 

Forrás: KSH

 

A vágóállatok termelői ára 10,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágósertés felvásárlási ára továbbra is 400 forint/kilogramm felett van, ami 19,3 százalékkal magasabb, mint az előző évi októberi árszint. A vágóbaromfi ára ugyanezen időszak alatt 9,4 százalékkal növekedett. A vágómarha ára a tavalyi jelentős növekedés után az előző hónaphoz viszonyítva 12 százalékkal csökkent. A tizedik hónapban az állati termékek ára 7,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A tej ára 1,1 százalékkal csökkent, a tojásé 37,7 százalékkal növekedett.

A mezőgazdasági termelői árak a január–októberi időszakban 14,3 százalékkal emelkedtek a 2011. évi első tíz hónap termelői árszintjéhez viszonyítva. A gabonafélék árindexe 16,1 százalékkal, az olajos növényeké 16,7 százalékkal növekedett a vizsgált időszakban. A friss zöldségfélék és a gyümölcsök árai 22,3, illetve 10,2százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. A burgonya ára átlagosan 15,9 százalékkal maradt az előző évi szint alatt, amit elsősorban az első féléves készletértékesítés okozott. Az élő állatok és állati termékek ára – a tavalyi 14,4 százalékos növekedés után – idén további 12,1 százalékos emelkedést mutatott az előző év azonos időszakához mérten, amely főképpen a magasabb tojásár következménye.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Hogyan tehetünk szert több bevételre?
Márkázott tartalom | 2024. május 9. 11:04
A nagy kérdés, ami a legtöbb ember foglalkoztatja: hogyan lehetnék gazdagabb, sikeresebb? Mit kellene tennem ahhoz, hogy biztonságos pénzügyi helyzetet teremtsek magamnak?
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG