<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Portugália-Magyarország labdarúgó világbajnoki selejtező mérkőzésre utazóknak tettek közzé egy tájékoztatót.
MTI Fotó: Illyés Tibor

A magyar válogatott március 25-i mérkőzésének helyszíne a Lisszabonban található Estádio da Luz stadion. A stadion 18-as kapujánál, amelyet Porta Húngarának, azaz Magyar kapunak is neveznek, található a tragikus körülmények között elhunyt Fehér Miklós labdarúgó, valamint a legendás edző, Guttmann Béla szobra. Ez a kapu azonban nem a vendégszektornál van, így a mérkőzés ideje alatt vélhetően nem lesz látogatható - hívja fel a figyelmet a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata.

A KKM azt javasolja, hogy a kaput külön időpontban tekintsék meg az érdeklődők, nagyobb létszámú szurkolói csoport pedig előzetesen egyeztessen időpontot a stadion üzemeltetőjével.

A stadion a Humberto Delgado (Portela) nemzetközi repülőtértől 9 kilométerre található, taxival az E1/2Circular gyorsforgalmi úton érhető el hozzávetőlegesen 10-15 euró viteldíjért. Portugáliában a taxiszolgáltatások a budapestinél kedvezőbb árúak, de a szállítandó csomagokért felárat számítanak fel. A stadion metróval is megközelíthető az Aeroporto-S.Sebastiao piros vonalon, átszállással a Reboleira-Santa Apolónia "kék" vonalra, amelyen a Reboleira irányba a Collegio Militar/Luz állomásig kell utazni. A tömegközlekedés használata esetén javasolják a Viva Viagem elektronikus kártya kiváltását, amely feltölthető, így nem kell minden alkalommal jegyet váltani.

A tömegközlekedésnél fokozottan ügyelni kell az értékekre, hivatalos okmányokra a zsebtolvajok miatt.

Azoknak a szurkolóknak, akik gépkocsival érkeznek, jelezték, hogy egyes autópálya-szakaszokon a díjfizetés elektronikus rendszerű. Ebben az esetben a határ átlépését követően a táblákkal jelzett kapuknál kell előzetesen, dombornyomott bankkártyával regisztrálni. A későbbiekben a bankkártyáról az egyes kapuknál automatikusan levonják az adott szakasz díját.

Portugáliában a gyorshajtást automata kamerák ellenőrzik, így fokozottan figyelni kell a sebességhatárokra.

Az országban a közterületi alkoholfogyasztás engedélyezett, de kiskorúaknak és láthatóan alkoholos befolyásoltság alatt állóknak megtagadható az alkohol eladása. Pirotechnikai eszközök használata tilos és büntetendő, a garázda és vandál magatartás ellen fellépnek a hatóságok.

Ezt a számot hívjad, ha baj ér

Ha a szurkolók bajba jutnak, Magyarország lisszaboni nagykövetségének konzuli ügyeleti számát hívhatják (00351-964-813-769). A hivatal további elérhetőségei megtalálhatók a konzuli szolgálat honlapján.

Az esetlegesen szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítéséért a külképviselet javasolja a kiutazó szurkolóknak, hogy a konzuli szolgálat honlapján előzetesen regisztráljanak.

A nagykövetség azt is javasolja, hogy kössenek balesetbiztosítást, mert az európai egészségügyi kártya nem minden egészségügyi ellátást fedez.

Vásárló Elérhető energiatakarékos megoldások
Márkázott tartalom | 2023. január 30. 09:22
A 21. században egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy megóvjuk a teremtett világot, takarékoskodjunk az energiákkal, tesszük mindezt azért, hogy legyen mit hátrahagynunk az utánunk jövő generációknak. 
Vásárló Különleges ékszerkollekciók
Márkázott tartalom | 2023. január 25. 10:23
  Évről évre különleges ékszerkollekciók jönnek divatba. Jellemzően ezeket a márkákat híres emberekkel, celebekkel reklámozzák, így hamar igen népszerűek lesznek.
Vásárló Üzleti öltözködés – Tényleg ennyire bonyolult?
Márkázott tartalom | 2023. január 22. 10:44
Öltöny vagy ing farmerrel? Magassarkú vagy sportcipő? Az üzleti dresszkódok sűrű eredjében nem nehéz eltévedni. A különféle ruhadarabok mellett a karórák, a zoknik, a retikülök és a márkás szemüvegek pedig csak tovább bonyolítják a helyzetet. Azonban néhány egyszerű szabály megtanulása sokkal könnyebbé teheti a dolgunkat.
Vásárló Mire figyeljünk egy sportfogadási portálnál?
Márkázott tartalom | 2023. január 20. 12:24
A sportfogadás szinte egyidős a versenyszerű sportok megjelenésével. Sok mindenben fogadhatunk, akár egy szívességet is vállalhatunk vereség esetén, de a legtöbben pénzben játszanak. Ma már nem kell elsétálni a legközelebbi lottózóba, hanem könnyedén, egy internetes weboldal megnyitásával el is kezdhetjük a játékot.
Vásárló A legjobb játékok a gyerekeknek
Márkázott tartalom | 2023. január 19. 18:54
Nem csak szórakoztatnak, fejlesztenek is.
Vásárló Milyen előnyei vannak a saját cég indításának?
Márkázott tartalom | 2023. január 19. 13:31
Milyen kérdésekre kell választ keresnünk?
Vásárló A GVH-nak is szúrja a szemét, ami a hazai élelmiszerüzletekben megy
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 14:06
Éppen ezért vizsgálják az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort annak ellenőrzésére, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás.
Vásárló Hogyan élik túl a telet a vadállatok?
Márkázott tartalom | 2023. január 18. 12:50
Bemutatjuk, milyen stratégiákat alkalmaznak. A tél nehéz időszak lehet a vadon élő állatok számára, de sok faj hatékony stratégiát dolgozott ki a hideg hónapok túlélésére. Ezek az alkalmazkodási módok hozzájárulnak a fajták fennmaradásához.
Vásárló Mire jó a probiotikum?
Márkázott tartalom | 2023. január 16. 11:04
Sokat olvashatunk a probiotikumokról, és azok jótékony hatásairól. Azonban a legtöbben még mindig legfeljebb az antibiotikum kúra mellé alkalmazzák őket, vagy éppen akkor sem. 
Vásárló Az úti cél: Anglia
Márkázott tartalom | 2023. január 15. 12:43
Ahol a teát tejjel isszák, a villanykapcsolók fordítva működnek, és az autók a bal oldalon közlekednek, ez a különc és különleges Anglia, ahol a fürdőszobában két külön csapból folyik a hideg és a meleg víz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG