3p
A minisztérium letiltotta a Corvinus Egyetem évnyitó sajtótájékoztatóját, ahol vélhetően szóba került volna a felsőoktatás és így az egyetem átalakításának kérdése is.

Teljesnek tűnik a káosz a hazai felsőoktatás átalakítása kapcsán – már beszélni sem nagyon lehet róla. A Budapesti Corvinus Egyetem vezetősége ma délelőtt sajtótájékoztatót tartott volna az egyetem elmúlt évéről, kiemelkedő eredményeiről, valamint az Egyetem előtt álló új kihívásokról. A tájékoztatóra a Budapesti Corvinus Egyetem Tanévnyitó Ünnepi Szenátusülése előtt került volna sor, ahol díszvendégként részt vesz és ünnepi beszédet mond Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Balog Ádám, a Magyar Kereskedelmi Bank elnök-vezérigazgatója.

Nem úgy értették, ahogy

Délután aztán a Corvinus helyreigazította saját magát. Közleményt küldtek, amelyben azt írták: sajtóközleményünkben félreérthetően szerepelt a mai napra tervezett sajtótájékoztató elhalasztásának indoklása. A közleményben kitérnek arra is, hogy a sajtótájékoztató elhalasztásáról az egyetem saját hatáskörében döntött, tekintettel arra, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának az egyetemi struktúrát érintő döntése ismereteink szerint néhány napon belül megszületik. Ezen EMMI döntést követően kívánjuk sajtótájékoztatónkat megtartani - írták.

Az egyetem ugyanakkor percekkel ezelőtt közölte, hogy a mai sajtótájékoztató elmarad. Ahogy írják, a sajtótájékoztatót későbbi időpontban tartják meg „az Emberi Erőforrások Misztériuma által hozott döntést követően”.

Mint ismert, az idei átalakítások nagy vesztese lesz a Corvinus, amelyet szétdarabolnak majd. Az államtitkárság javaslata szerint a gödöllői Szent István Egyetemhez csatolnák a Budapesti Corvinus Egyetem tájépítészeti, a kertészettudományi és az élelmiszer-tudományi karát is. Rostoványi Zsolt, a Corvinus rektora az Eduline-nak elmondta: az egyetem helyzetét tekintve semmi sem indokolja ezt a lépést, de a kormány ágazati felsőoktatási intézményeket akar létrehozni. A rektor azt hangsúlyozta, a BCE minden új kihívásnak igyekszik megfelelni. Rostoványi Zsolt, a ma megjelent interjúban azt mondta, ez egyelőre az államtitkárság javaslata, amelyet szenátusi határozat is követ, majd bő egy hét múlva a miniszter hozza meg a végső döntést.

A Corvinus Egyetem egyértelműen az együttműködést támogatta, a meglévő szervezeti keretek megtartása mellett, a Szent István Egyetem pedig az integrálást. A Corvinus elképzelése az volt, hogy a két intézmény közösen, hálózatos formában működtesse az agrároktatási részeit – tehát a Corvinus három budai karát és a Szent István Egyetem három érintett karát – a mezőgazdasági és környezettudományit, a gépészmérnökit és az Ybl építéstudományi karát. Ezek így együtt tölthetnék be a közép-magyarországi agrár-felsőoktatási centrum szerepét. Az valóban felvetődött, hogy jelenleg nincsen szervezeti és jogi alapja annak, hogy két intézmény működtet egy centrumot, de mindent meg lehet teremteni és mindent ki lehet dolgozni. Ez egy úttörő dolog lehetett volna - mondta Rostoványi.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló A vásárlóknak és a boltosoknak is elege lett
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 13. 19:14
Nagy változás jöhet az önkiszolgáló pénztáraknál egy felmérés nyomán. Nagyjából kétszer annyian vannak, akik szerint meg kellene szüntetni az önkiszolgáló pénztárakat, mint akik támogatják ezeknek a megtartását. 
Vásárló Beütött a legrosszabb forgatókönyv: újra drágább lett a családi nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. július 8. 05:44
Az elmúlt évek masszív ársokkja után az utóbbi időben javíthatott kicsit a hangulatunkon a néhány százalékos éves árcsökkenés - ez azonban most nyolc hónap után véget ért, ismét többet kell fizetnünk a hipermarketekben, mint egy éve. Havi szinten viszont kissé mérséklődtek az árak, pedig az állam kivonult az árazásból. Féltve őrizgetjük 50 forintos palackjainkat, kutatjuk az olcsó dinnyét és fagyit - itt a friss Privátbankár Árkosár.
Vásárló Szegény luxuscikk-kereskedők nem igazán tudják hogyan maradjanak talpon
Privátbankár.hu | 2024. július 7. 18:27
A luxuscikkek értékesítését is megviselte az elmúlt évek inflációja annak ellenére, hogy ez az a termékfajta, amelyen nem fognak a gazdasági válságok, mert vevőik nem érzékenyek az áringadozásokra.
Vásárló Azt ígéri a Penny tulajdonosa, hogy nem válik "nagy testvérré"
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 7. 15:55
Új boltot nyitott az Rewe kiskereskedelmi lánc Hamburgban, amelyben számos módszerrel vásárolhatnak a vevők, ezen belül olyannal is, amelyben videókamerák követik minden mozdulatukat.
Vásárló A tolvajok rájöttek, mit kell lopniuk, ha gyorsan sokat akarnak keresni: célba vették a legendát
Buksza blog | 2024. július 7. 10:19
Ki gondolná, hogy egy gyermekjátékért érdemes vállalni egy viszonylag nagyszabású betörés kockázatát a hajnali órákban egy riasztóval védett üzlet percekig tartó teljes kirámolásával.
Vásárló Vége a "bohózatnak": Csehország kivételes lépést tesz, nekimegy a hulladéktengernek
Elek Lenke | 2024. július 7. 09:44
Jövőre kötelező lesz Csehországban a textilhulladék-gyűjtés. Az illetékes cseh miniszter szerint az elmúlt időszakban megtévesztették a lakosságot ezen a téren. 
Vásárló Webáruház automatizálása, gyorsítása és hatékony működtetése
Márkázott tartalom | 2024. július 5. 15:39
A webáruházak hatékony és gazdaságos működtetése ma már nélkülözhetetlen az online térben és az e-kereskedelmi piacon. Érdemes integrálni a rendszert más nagykereskedőkkel és beszállítókkal, valamint minél több időt és energiát, költséget megtakarítani úgy, hogy közben értékesítéseink hatékonyságán is javítunk.
Vásárló Ezeket fontold meg, ha a tökéletes kádat keresed!
Márkázott tartalom | 2024. július 3. 18:04
A kád méreténél és jelentőségénél fogva a fürdőszobák meghatározó eleme, így kiválasztására nagy gondot kell fordítani az igények és az adottságok függvényében, hiszen jó esetben évtizedekig fogjuk használni.
Vásárló Karórák mustrája az innováció mesterétől
Márkázott tartalom | 2024. július 3. 17:37
A mai cikkünkben a jelenlegi piac egyik legrégebbi óramárkájával fogunk részletesebben is megismerkedni, amely az első kvarcórát, az első digitális és analóg kronográfos kvarcórát, illetve az első búvárkronométert jelenti titán és kerámia tokban.
Vásárló Mi a kerékpár helyes beállításának módja?
Márkázott tartalom | 2024. július 3. 14:16
Amikor beülünk az autóba, akkor az első dolgunk, hogy beállítjuk az ülést, a tükröket, hogy biztonságosan tudjunk közlekedni. Ez főleg akkor fontos, ha a járművet többen is szokták vezetni. Nemcsak az autóban lényeges a beállítás, hanem a bicikli esetében is elengedhetetlen, főleg, ha egy hosszabb kerékpáros túrára indulnánk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG