<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem lehetnek olvashatatlanok az étkezési tojásárak a boltokban.

Nem tüntethetik fel alig látható, szinte olvashatatlan betűmérettel a kiskereskedelmi láncok az étkezési tojások kilogrammra vetített árát – olvasható ki a nemzetgazdasági miniszter most megjelent rendeletéből - közölte a Privátbankárral a Baromfi Termék Tanács (BTT). A szabályozási változtatás erősítheti a legális hazai tojástermelő vállalkozások piaci pozícióit az importtal szemben. A BTT még tavaly fordult az illetékes tárcákhoz a kiskereskedelmi láncok kifogásolható és hibás árfeltüntetési gyakorlata miatt.

Legfeljebb 20 százalékkal kisebb betűmérettel kell feltüntetni a kiskereskedelemben az étkezési tojások kilogrammra vetített árát a darabonkénti egységárhoz képest – egyértelműsíti a nemzetgazdasági miniszter most megjelent új rendelete, amely kilencven nap múlva lép hatályba.

Hátrányban a gyengén látók?

A hazai szabályozás a fogyasztók teljesebb körű tájékoztatása érdekében eddig is előírta, hogy az étkezési tojások kiskereskedelmi forgalmazásakor a forint/darab ár mellett fel kell tüntetni a tojások kilogrammra számított legmagasabb egységárát is. A tapasztalatok viszont azt mutatták, hogy a kiskereskedelemben a kilogrammonkénti egységárat sok esetben nem tüntették fel, vagy rendkívül apró betűmérettel írták ki. Így - legalábbis a BTT szerint - a gyengén vagy rosszul látó emberek a kilós árat nem tudták elolvasni, ezzel pedig jelentősen csökkent az esélyük arra, hogy a tojásvásárláskor jó döntést hozzanak.

A hibás kommunikáció azzal az eredménnyel járt, hogy a vevők nagy része a kisméretű és alacsonyabb darabonkénti áru (S) tojást vette meg, holott megfelelő és jól látható információk birtokában könnyen kiszámíthatták volna, hogy az olcsónak hitt, S-es tojás kilogrammra vetítve ténylegesen többe kerül, mint a darabonként drágább nagyobb (M) méretű - közölte a terméktanács. Ráadásul az S-es tojások jelentős része importból származik, míg az ennél nagyobb méretű tojásokat főként a hazai termelők állítják elő. Így az árak kifogásolható feltüntetése nem csak a vásárlókat hozta hátrányos helyzetbe, hanem a hazai tojástermelő vállalkozásokat is.

A piaci helyzetet jól példázza, hogy a nagyméretű (XL) tojások súlya minimum 72 gramm, így tíz darab tojás e kategóriában legalább 720 grammnak felel meg. Ugyanezzel a tömeggel a legkisebb méretkategóriából (S) származó, 43 gramm tömegűnek feltételezett tojás 17 darabja egyenértékű. Ebből az következik, hogy a legnagyobb méretkategóriájú (XL-es) tojás 13,8 darab esetében tesz ki egy kilogrammot, míg a legkisebb (S) kategória esetében egy kilónak 23,25 darab tojás felel meg. Ezért hiába olcsóbbak darabonként az S-kategóriájú termékek, kisebb súlyuk miatt kilogrammra vetítve mégis ezek bizonyulnak drágábbnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Csúcs Kupa: visszahódította a kupát az Országgyűlés válogatottja
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 14:53
A Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja megszakította a Magyar Újságírók Válogatott három évig tartott győzelmi sorozatát a vasárnapi megrendezett Csúcs Kupa kispályás labdarúgó tornán.
Vásárló Csúcsra ért az áremelkedés, rekordszinten a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. október 7. 15:26
Októberben idei csúcsára ért az éves áremelkedés mértéke: kétszámjegyű drágulást mértünk a hazai hipermarketekben. 24 ezer forint közelébe, mindenkori csúcsra emelkedett a havi nagybevásárlás ára; a drágulást továbbra is az étolaj és a margarin vezeti, te tucatnyi termék drágult 10 százalékot meghaladó mértékben tavaly októberhez képest.
Vásárló Még mindig nehéz helyzetben van a hazai turizmus
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 7. 09:52
Sokkal kevesebb külföldi turista nyaralt Magyarországon, mint a járvány előtt.
Vásárló Vevőcsúcsot dönthet az idei Black Friday
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 16:19
Egyre többen terveznek a Black Friday akcióival.
Vásárló Időtálló ajándékok céges ügyfeleknek
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 09:37
Ajándékozni öröm. Így van ez akkor is, amikor nem a szeretteinket, hanem a cégünk ügyfeleit szeretnénk meglepni valamivel. Igen ám, de mivel? Nagy dilemma, hiszen olyan ajándék kellene, ami egyedi, maradandó, és emlékezteti majd ránk is.
Vásárló Dollármilliárdokat ér az alkoholos szóda
Márkázott tartalom | 2021. október 3. 09:05
Zordabb időben kevéssé vágyik az ember a frissítő, hűsítő nyári italokra, ha csak azért nem, hogy felidézze a forró évszak kellemes emlékeit, illetve elkezdjen hangolódni a következő szezonra.
Vásárló Romló járványadatok: hogyan várják a cégek a negyedik hullámot?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. október 3. 05:34
Az elmúlt hetekben egyértelműen növekedés volt tapasztalható a koronavírus-statisztikákban Magyarországon, így eljött az ideje annak, hogy feltegyük a kérdést, mi lesz akkor, hogyha valóban megérkezik a negyedik hullám? Több kkv-t kerestünk meg azért, hogy megtudjuk, hogyan zajlik felkészülésük arra, hogyha ismét beüt a krach.
Vásárló A legnépszerűbb családtámogatási formát keresed? Mutatjuk!
Márkázott tartalom | 2021. október 2. 14:10
  Mi a legnépszerűbb családtámogatási forma ma Magyarországon? A kormány Otthonteremtési programja az ingatlanvásárlást könnyíti meg a gyereket tervező családok számára. Sajnos sokan a támogatás nélkül nem tudnának belevágni az ingatlanvásárlásba. Ebben a bejegyzésben megnézzük, hogy milyen segítségek érhetőek el jelenleg a családok számára, és hogy jelenleg melyik a legnépszerűbb.
Vásárló Megvan, mikor nyílik a jegybank múzeuma az egykori Postapalotában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 1. 11:33
A pénzmúzeumra jövő márciusig kell várnia az érdeklődőknek.
Vásárló Mi a különbség az egyes hitelek között?
Márkázott tartalom | 2021. október 1. 10:46
Az életben adódnak helyzetek, amikor elsősorban valamilyen hitel, például egy gyorskölcsön nyújthat megfelelő segítséget számunkra. Lehetséges, hogy új ház vagy autó finanszírozása a célunk, de előfordulhat az is, hogy egy váratlan orvosi beavatkozás miatt van szükségünk plusz pénzre. A pénzintézetek piaca ennek megfelelően széleskörű hiteltípus kínálattal rendelkezik. Azonban kevés az olyan ember, akinek ne okozna fejtörést ezek között eligazodni. Ezzel a cikkel azoknak szeretnénk segíteni, akik szeretnének eligazodni az egymástól különböző hiteltípusok között.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos