<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Legalább 430 ezres nézőcsúcs kellene ahhoz, hogy pluszban zárjon az idei Sziget. Döntően a fellépők miatt ugrik negyedével, 4,7 milliárdra a költségvetés, ezek között is nagy falat lehet a nyitónapon fellépő Robbie Williams gázsija - nyilatkozta Gerendai Károly főszervező.
Gerendai Károly főszervező az idei Sziget fesztivál sajtótájékoztatóján a fővárosi A38 Hajón 2015. május 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Idén több mint negyedével 4,7 milliárd forintra ugrik az augusztus 10-17 között zajló 23. Sziget Fesztivál költségvetése – mondta el Gerendai Károly a Népszabadságnak. A tavalyi 3,65 milliárdos költségvetéshez képest eredetileg is 300-400 millióval többet terveztek a programokra fordítani, ám a fellépti díjak évi 30-40 százalékos emelkedése miatt ezt is meg kellett hogy fejeljék. A gázsik növekedése Gerendai szerint azzal függ össze, hogy a fellépők száma behatárolt, a fesztiválszervezők versengenek értük.

Gerendai nem árulta el, hogy a -1. napon fellépő Robbie Williams mennyiért énekel majd, de százmilliókról lehet szó – ám érte valószínűleg megtelik az egyszerre 85 ezer főt befogadni képes rendezvény-helyszín.

Minden többe van

A Sziget-költségei ezen túlmenően is megemelkedtek: 55 millió forintot jelent a reklámadó, közel felével mintegy 70 millióra emelkedik a Fővárosi Önkormányzatnak a területért fizetendő díj és az egészségügyi készültséget az eddigi díj kétszereséért immár kötelezően az Országos Mentőszolgálat látja el.

A többi fesztivál már szépíti a mérleget

A Sziget bevételeihez járul hozzá az 50 millió forintos állami támogatás – ugyanennyit kapnak a soproni Volthoz és a Balaton Soundhoz is. A Sziget Kft e két rendezvénye ugyanakkor nyereséget termelt – a 800 milliós költségvetésű Volt Fesztivál néhány tízmilliós nyereséget hozott, míg az 1,25 milliárdba kerülő Balaton Sound mérlege még nem végleges.

A Sziget főszervezője ennek ellenére lát még esélyt a nyereségre – ehhez azonban rekord-látogatószám kellene - a tavalyi 415 ezres rekord-látogatószámot további 15-20 ezerrel kellene megfejelni a Szigeten. Egyelőre úgy fest, az időjárás ebben támogatja a szervezőket.

Jegyárat emeltek

A bevételek biztosításhoz mintegy tíz százalékkal megemelték a jegyárakat - a napijegyekét kicsit nagyobb, a hetijegyekét kisebb mértékben. A hetijegy így 72-80 ezer forint, a napijegy a mínusz első napon 20 ezer, a továbbiakon 18 ezer forint. A hetijeggyel sátor is bevihető; a több tízezerbe kerülő őrzött kempinghelyek ugyanakkor jórészt már elfogytak.

Korn koncert a 2014-es Szigeten. MTI Fotó: Mohai Balázs

Jól fogynak a jegyek, kapósak a kedvezmények

Továbbra is elérhetőek különböző - akár ötvenszázalékos - jegyárkedvezmények az Erste és a (Sziget-tulajdonú) Meex szervezésében, vagy az OTP Mobil által fejlesztett Simple mobilalkalmazáson keresztül – itt 2000 forint a kedvezmény. A látogatók este 11 óra után továbbra is féláron mehetnek a Szigetre.

Gerendai szerint a jegyeladásokban időarányosan jól állnak: a bérletesek 90, a napijegyesek 25 százaléka külföldi, idén egyébként a külföldi fiatalok csábítására nem költöttek a korábbiaknál sokkal többet, mivel a látogató arány stabilnak mondható.

Tavaly óta emelkedett ugyanakkor a szponzori bevétel, amely így a költségvetésük 13 százalékát teszi ki. Nagy bevételt hozhatna, de egyelőre nincs névadó szponzor. Komoly tétel ugyanakkor, hogy a szponzorok ugyanakkor további több mint egymilliárd forintot költhetnek el a Szigethez kapcsolódó rendezvényeikre, reklámanyagaikra, színhelyeikre.

A vendéglátóktól-árusoktól a bevétel 7-8 százalékát várják. A pultoknál továbbra is csak készpénzmentesen lehet fizetni, a nagykereskedő által válogatott áruk jó részét ismét egységárakon mérik, egy korsó Dréher sör tavalyhoz hasonlóan 650 forint lesz. (A fizetés fesztiválkártya mellett bármely bank által kibocsátott érintőkártyákkal, sőt akár mobilfizetéssel is megoldható - erre jelenleg a Telekom és a Vodafone ügyfelei képesek, akik Telekom Mobiltárca vagy Vodafone Wallet szolgáltatásra regisztráltak és rendelkeznek az OTP által kibocsátott OTP MasterCard Mobil PayPass típusú kártyával. )

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Ízlés, bátorság, hagyomány – 30 éves lett a Budapest Borfesztivál
PR | 2021. szeptember 16. 10:20
A Budapest Borfesztivál az évek során megkerülhetetlen eseménye lett a hazai borkultúrának. Egészen pici, pár száz főnek szóló rendezvényből nőtte ki magát, mára pedig nemcsak a legjobb borok ünnepének számít, hanem egy több napos programsorozatnak is. A Budavári Palotába látogatók az ország fontos pincészetei mellett koncertekkel, izgalmas gasztronómiai kitelepülésekkel és egy klasszikus jótékonysági borárveréssel is találkozhatnak.
Vásárló Jegyezze fel naptárába: Budapest Borfesztivál a barátokkal szeptember 23-26. között!
PR | 2021. szeptember 8. 10:54
30. Budapest Borfesztivál - szeptember 23-26. között a Budavári Palota teraszain - harminc éve a borkultúráért!
Vásárló Belehúzott a drágulás, újabb csúcsra emelkedett a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. szeptember 7. 05:27
Szeptemberben tovább gyorsult az áremelkedés a hazai hipermarketekben: a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint újra történelmi csúcsra emelkedtek az árak. Egy év alatt 7,2 százalékot drágult a nagybevásárlás, a havi áremelkedés üteme idei csúcsot döntött. Egyre biztosabb, hogy az olaj drágulását idén semmi sem verheti meg – megnéztük, mi maradt a polcokon a nagy tejfölvisszahívás után.
Vásárló Itt a forradalmi újítás: a PolyGel!
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 5. 09:03
A műkörmök a női szépség egyik kifejező eszközei. Segítségükkel mindig tökéletes lehet a megjelenésed és az ápolt kezeid, körmeid árulkodnak nőiességedről. Ha gyengék a körmeid, nehezen erősíted és növeszted meg őket, ha kevés időd van velük foglalkozni, a műkörmökkel akkor is gyönyörű lehetsz.
Vásárló Ideje elkezdeni a karácsonyi készülődést
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 2. 11:33
Érdemes minél hamarabb elkezdeni a karácsonyi készülődést. Így elkerülhető, hogy a szenteste napja rohanásból álljon. Nemcsak az ajándékokat érdemes időben beszerezni, hanem a téli otthon dekorációt és a karácsonyi díszeket is.
Vásárló Milyen lehetőségek rejlenek a repülőgépipar automatizálásában?
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 1. 10:54
Az elmúlt években a légi közlekedési ágazat sok változáson ment keresztül annak érdekében, hogy javítsa az általa nyújtott szolgáltatásokat és csökkentse a költségeket.
Vásárló Budapest a programozás képzés terén remek opciókat kínál
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 1. 09:46
Mit tehet az manapság, aki komolyan fontolóra venné a programozás képzés bármelyik formátumának a megkezdését Budapesten? Hol és milyen keretek között működik egyáltalán programozás képzés, illetve kiknek jelenthet mindez elérhető opciót? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk kiemelten a bejegyzés keretei között. Remélhetőleg a cikken keresztül sikerül némi betekintést nyújtani abba, hogy a programozó képzések terén mennyire kedvező a terep manapság.
Vásárló Kreatív technikák, ahol szinte lehetetlen hibázni!
Márkázott tartalom | 2021. augusztus 31. 17:11
Vannak olyan kézműves technikák, amelyeknek a megtanulása több órát, napot is igénybe vehet. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor sokszor jól jönne olyan kreatív tevékenység, amely nem igényel előképzettséget és mégis inspirál, miközben lenyugtat és feltölt. Az Alkoss Otthon kreatív áruház kreatív technikái mind olyanok, amelyeknél nem tételezik fel, hogy jártas vagy a témában, bármikor elkezdheted bármelyiket. A legegyszerűbb technikák, amelyeknél gyakorlatilag nulla a hibázási lehetőség, a karckép- és a fonalképkészítés.
Vásárló Páciens elégedettség, mint működő üzleti stratégia a fogászatban
Márkázott tartalom | 2021. augusztus 31. 11:35
Ez a Straumann® és a Helvetic Clinics sikeres együttműködésének fókuszpontja
Vásárló Női órák ékszer helyett és mellé
Márkázott tartalom | 2021. augusztus 30. 14:55
A női órák egyes esetekben ékszerként is funkcionálhatnak. Hiszen nemcsak az idő mérésére jók, hanem remek kiegészítői lehetnek egy-egy öltözéknek.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos