<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Legalább 430 ezres nézőcsúcs kellene ahhoz, hogy pluszban zárjon az idei Sziget. Döntően a fellépők miatt ugrik negyedével, 4,7 milliárdra a költségvetés, ezek között is nagy falat lehet a nyitónapon fellépő Robbie Williams gázsija - nyilatkozta Gerendai Károly főszervező.
Gerendai Károly főszervező az idei Sziget fesztivál sajtótájékoztatóján a fővárosi A38 Hajón 2015. május 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Idén több mint negyedével 4,7 milliárd forintra ugrik az augusztus 10-17 között zajló 23. Sziget Fesztivál költségvetése – mondta el Gerendai Károly a Népszabadságnak. A tavalyi 3,65 milliárdos költségvetéshez képest eredetileg is 300-400 millióval többet terveztek a programokra fordítani, ám a fellépti díjak évi 30-40 százalékos emelkedése miatt ezt is meg kellett hogy fejeljék. A gázsik növekedése Gerendai szerint azzal függ össze, hogy a fellépők száma behatárolt, a fesztiválszervezők versengenek értük.

Gerendai nem árulta el, hogy a -1. napon fellépő Robbie Williams mennyiért énekel majd, de százmilliókról lehet szó – ám érte valószínűleg megtelik az egyszerre 85 ezer főt befogadni képes rendezvény-helyszín.

Minden többe van

A Sziget-költségei ezen túlmenően is megemelkedtek: 55 millió forintot jelent a reklámadó, közel felével mintegy 70 millióra emelkedik a Fővárosi Önkormányzatnak a területért fizetendő díj és az egészségügyi készültséget az eddigi díj kétszereséért immár kötelezően az Országos Mentőszolgálat látja el.

A többi fesztivál már szépíti a mérleget

A Sziget bevételeihez járul hozzá az 50 millió forintos állami támogatás – ugyanennyit kapnak a soproni Volthoz és a Balaton Soundhoz is. A Sziget Kft e két rendezvénye ugyanakkor nyereséget termelt – a 800 milliós költségvetésű Volt Fesztivál néhány tízmilliós nyereséget hozott, míg az 1,25 milliárdba kerülő Balaton Sound mérlege még nem végleges.

A Sziget főszervezője ennek ellenére lát még esélyt a nyereségre – ehhez azonban rekord-látogatószám kellene - a tavalyi 415 ezres rekord-látogatószámot további 15-20 ezerrel kellene megfejelni a Szigeten. Egyelőre úgy fest, az időjárás ebben támogatja a szervezőket.

Jegyárat emeltek

A bevételek biztosításhoz mintegy tíz százalékkal megemelték a jegyárakat - a napijegyekét kicsit nagyobb, a hetijegyekét kisebb mértékben. A hetijegy így 72-80 ezer forint, a napijegy a mínusz első napon 20 ezer, a továbbiakon 18 ezer forint. A hetijeggyel sátor is bevihető; a több tízezerbe kerülő őrzött kempinghelyek ugyanakkor jórészt már elfogytak.

Korn koncert a 2014-es Szigeten. MTI Fotó: Mohai Balázs

Jól fogynak a jegyek, kapósak a kedvezmények

Továbbra is elérhetőek különböző - akár ötvenszázalékos - jegyárkedvezmények az Erste és a (Sziget-tulajdonú) Meex szervezésében, vagy az OTP Mobil által fejlesztett Simple mobilalkalmazáson keresztül – itt 2000 forint a kedvezmény. A látogatók este 11 óra után továbbra is féláron mehetnek a Szigetre.

Gerendai szerint a jegyeladásokban időarányosan jól állnak: a bérletesek 90, a napijegyesek 25 százaléka külföldi, idén egyébként a külföldi fiatalok csábítására nem költöttek a korábbiaknál sokkal többet, mivel a látogató arány stabilnak mondható.

Tavaly óta emelkedett ugyanakkor a szponzori bevétel, amely így a költségvetésük 13 százalékát teszi ki. Nagy bevételt hozhatna, de egyelőre nincs névadó szponzor. Komoly tétel ugyanakkor, hogy a szponzorok ugyanakkor további több mint egymilliárd forintot költhetnek el a Szigethez kapcsolódó rendezvényeikre, reklámanyagaikra, színhelyeikre.

A vendéglátóktól-árusoktól a bevétel 7-8 százalékát várják. A pultoknál továbbra is csak készpénzmentesen lehet fizetni, a nagykereskedő által válogatott áruk jó részét ismét egységárakon mérik, egy korsó Dréher sör tavalyhoz hasonlóan 650 forint lesz. (A fizetés fesztiválkártya mellett bármely bank által kibocsátott érintőkártyákkal, sőt akár mobilfizetéssel is megoldható - erre jelenleg a Telekom és a Vodafone ügyfelei képesek, akik Telekom Mobiltárca vagy Vodafone Wallet szolgáltatásra regisztráltak és rendelkeznek az OTP által kibocsátott OTP MasterCard Mobil PayPass típusú kártyával. )

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Vár a 37. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál
PR | 2022. szeptember 26. 18:11
Mindegy, hogy sokat futsz, vagy keveset, állj rajthoz Te is a 37. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál valamelyik távján. Október második hétvégéjén több tízezer futó társaságában élvezheted Te is a közös mozgás örömét.
Vásárló Kültéri lépcső a házhoz: hogyan válasszuk ki a megfelelő alapanyagot?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 14:41
Ha a házunkon kívülre tervezünk lépcsőt, akkor mindenképp érdemes alaposan fontolóra vennünk a megfelelő alapanyagok kiválasztását, hogy valóban a kívánt végeredményt kapjuk. Ehhez azonban több szempontot is figyelembe kell vennünk, hiszen a kültéri viszonyok néha elég szélsőségesek, éppen ezért az ide tervezett lépcsőnek komoly kritériumoknak kell megfelelnie. Nézzük meg tehát, mire is érdemes pontosan odafigyelnünk az anyag választásánál.
Vásárló Borkóstoló a szecessziós kastélyépület pincéiben
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 12:33
Aki Tolna megye kilencedik legnépesebb települését, Simontornyát meglátogatja, az ki ne hagyja a településbe oly harmonikusan beilleszkedő igazi kis szecessziós ékszerdobozt, a város híres szállodáját!
Vásárló Keressünk eredeti céges karácsonyi ajándékot!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 16:00
A karácsonyi ajándékok megtalálása a családtagok számára is elég nehézkes, de ha még minket bíznak meg a tökéletes ajándék felkutatásával a vállalati ügyfeleknek vagy alkalmazottaknak, a nyomás megtízszereződik.
Vásárló Téged is kínoz az allergia?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 10:31
Sajnos manapság egyre többen szenvednek különféle allergiáktól, és ezek közül az egyik legalattomosabb a pollen és porallergia, amellyel csak nagyon nehezen lehet bármit is kezdeni. Biztosan neked is ismerős, hogy hiába minden erőfeszítés, a mindennapos porszívózás, az ablakon beszűrődő fénynyalábokban bizony táncot járnak a porszemek, pollenek.
Vásárló Online vásárlás – minden, ami érdemes tudnia, mielőtt kattint!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 9. 09:24
Ugyan nem egy újszerű dologról van szó, sokak számára még mindig kifejezetten kockázatos tevékenységnek számít az online vásárlás. A folyamat nem ördögtől való, sokkal egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb, mint az offline vásárlás, ráadásul még pénzt is spórolhat vele! 
Vásárló Céges karácsonyi ajándékcsomag olcsón, de mégis magas minőségben? Igen, létezik!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 8. 09:29
Az ajándékozás nem akkor lesz örömteli, ha minél nagyobb az ajándéktárgy értéke. Az ajándékozás attól válik igazán boldog pillanattá, hogy a meglepetés szívhez szól, és benne van mind az ajándékozott, mind az ajándékozó.
Vásárló A népharag a magángépek ellen fordult – de mi lehet a valódi megoldás a betiltás helyett?
Kollár Dóra | 2022. szeptember 7. 19:09
A magánrepülőgép-ipar által elindított „No Plane, No Gain”-kampány a magánrepülés termelékenységi és gazdasági előnyeit hangsúlyozza; a használt repülőgépek tavalyi eladásának ugrásszerű emelkedése és az európai magánrepülések rekordnövekedése alapján idén nyáron az utazók ráérezték arra, miért éri meg a hagyományos, kereskedelmi légiközlekedés helyett valami másra voksolni. Mindezek alapján úgy tűnhet, hogy a magánrepülők piacán tulajdonképpen minden rendben van, csakhogy a közvélemény egyre inkább a luxusgépek ellen fordul.
Vásárló Új online magazinok indultak augusztusban
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 7. 10:26
Új ismeretterjesztő valamint kulturális online magazint indítottak 2022 nyarán a citygreen.hu kertészeti és életmód magazin szerkesztői. A thinker.hu ismeretterjesztő magazin, valamint a teaser.hu kulturális és szórakoztató magazin színvonalas és hiteles tartalmakat kínál olvasói számára.
Vásárló Hatalmasat drágult a kenyér - sosem került még ennyibe a havi nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. szeptember 7. 05:19
Újra 31 ezer forint fölé emelkedett a családi nagybevásárlás értéke - ez az előző hónaphoz képest is nagy ugrást jelent, a tavaly szeptemberi áraknál pedig közel 32 százalékkal magasabb a végösszeg. 15 éve futó felméréssorozatunk történetében mindkét érték abszolút csúcsot jelent. Három termék ára több mint duplájára emelkedett egy év alatt - drágulásban abszolút rekorder lett a kenyér. Számítana valamit, ha októberben véget érne az árstop?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG