3p
Most nem, de ősszel szó lehet a SZÉP-kártya felhasználhatóságának szűkítése.

A minisztérium szerint ősszel érdemes lehet egy újabb számvetést készíteni az érintettek bevonásával, tekintettel arra is, hogy a turizmusban érdekelt vállalkozások évek óta csökkentenék a vendéglátás szerepét a kártya felhasználásában.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében leszögezte, hogy a tárcánál nem készült a SZÉP-kártya elfogadásának megváltoztatásáról, vagy az elfogadóhelyi hálózat bármilyen szűkítéséről szóló előterjesztés.

Nincs több hamburger SZÉP-kártyára?

A tárca gazdaságfejlesztésért felelős államtitkára, Glattfelder Béla korábban egy szakmai konferencián a SZÉP-kártya rendszerének továbbfejlesztése kapcsán beszélt arról, hogy az elfogadók köréből kikerülhetnek a gyorséttermek, mert az eredeti céloknak megfelelően a szálláshelyeknek és a szabadidős tevékenységeknek kellene nagyobb szerepet szánni.

Az OTP akkor attól tartott, hogy a vendéglátás célú felhasználhatóság bármilyen szűkítése hátrányosan hat majd a belföldi turizmusra.

Az NGM hétfői közleményében azt írta, hogy az államtitkár korábban egy hozzá beérkezett szakmai javaslatot ismertetett, "ami nyilvánvalóan nem tekinthető a kormány álláspontjának", így annak megvalósíthatóságáról sem foglalnak állást.

A SZÉP-kártya és a hozzá kapcsolódó adókedvezmények bevezetésének elsődleges célja a belföldi turizmus élénkítése volt. 2012-től, mióta a kártya három zsebes felosztása kialakult és a vendéglátás zseb létrejött, egyre dominánsabbá vált a költésekben az alacsonyabb kategóriájú vendéglátási szolgáltatások igénybevétele, és a napi munkahelyi étkezés. Jelenleg a SZÉP-kártya költések fele vendéglátóhelyen történik. 

Ígérik, megkérdezik az érintetteket

Min írták, a turizmusban érdekelt vállalkozások és szakmai szervezetek évek óta javasolják, hogy valamilyen módon állítsák ismét erőteljesebben a turizmus szolgálatába a kártyát, vagyis csökkentsék a vendéglátás szerepét. Az NGM a kezdetektől nyitott a kártyával kapcsolatos szakmai javaslatokra, azokat időről időre áttekintik, és ha indokolt, módosítják, finomítják a rendszert.

"Jelenleg ez nincs napirenden, de úgy gondoljuk, hogy az ősz folyamán, a turisztikai főszezont követően érdemes egy újabb számvetést készíteni. Ahogy korábban, úgy ezután is be fogjuk vonni az érintett szereplőket -kártyakibocsátókat, ágazati szakmai szervezeteket - ebbe a gondolkodásba" - fogalmaztak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Új címke került a régi élelmiszerekre, amitől „egészségesebbek lettek”
Buksza blog | 2024. december 22. 17:09
A korábban mérgelődő élelmiszeripari vállalatok észrevették, hogy egyre többen kapnak súlycsökkentő gyógyszereket, ami magában hordoz egy jó lehetőséget.
Vásárló Luxuscikkek „bagóért”: megjelent a „lefelé eladás”
Buksza blog | 2024. december 22. 16:16
A luxustermékek egyik jellemzője volt, hogy a piacuk válságálló, érzéketlenek az általános kereslet hullámzására, ám ez sem látszik már örök igazságnak.
Vásárló Veszedelmes járvány jelent meg Magyarország határánál
Privátbankár.hu | 2024. december 22. 13:21
Szerbiában a magyar határ közelében ismét megjelent az afrikai sertéspestis, ami jelenős veszteséget okozhat a sertésállományban. A belgrádi kormány rendkívüli intézkedéseket vezetett be.
Vásárló Kapaszkodjon: ilyen idén egy trendi karácsonyfa
Elek Lenke | 2024. december 21. 10:19
Az idei karácsonyi dekorációkban a fenntarthatóság, a természetesség és a letisztult stílus keveredik a fényűző, csillogó elemekkel.
Vásárló Így kell ételt és pénzt menteni – Ön már muncholt?
Elek Lenke | 2024. december 20. 15:12
Egy magyar startup forradalmasította az ételmentést, miközben divattá tette a fenntarthatóságot.
Vásárló Már a munkavállalók vannak jobb alkupozícióban, nem a munkáltatók – interjú Szimeiszter Sándorral, a JYSK vezérével
Csernátony Csaba | 2024. december 19. 05:46
A vásárlóknak kínált termékek kiválasztásában a mesterséges intelligencia helyett inkább az emberi döntésben bízik Szimeiszter Sándor, a JYSK Magyarországért, Görögországért és Ausztriáért felelős országigazgatója. A dán kiskereskedő cég nem tervez jelentős további áruháznyitásokat Magyarországon, mert közel lefedettnek tekintheti a piacot. Ugyanakkor más, hagyományos boltláncokkal szemben jól boldogul az online értékesítéssel a JYSK.  A cégvezető beszélt arról is, hogy a gyenge forint milyen hatással lehet az árcímkékre. 
Vásárló Ezért éri meg az állítható asztal beszerzése az irodába
Márkázott tartalom | 2024. december 16. 10:49
Minden döntés, ami magas beruházási költséget igényel, alapos megfontolás eredménye. Az üzleti környezetben ez már megszokott dolog, de elkerülhetetlen, hogy olyan környezetet alakítsunk ki magunk körül, ami az irodai munkavégzés fizikai terheit csökkentheti.
Vásárló Megjelent az űrkutatásból származó technológia a fogkrémeknél
Buksza blog | 2024. december 15. 18:03
Az űrhajók és a fogkrémek meglehetősen távol állnak egymástól, ám összekötheti őket, hogy hasonló módszerekkel készülnek. Legalábbis a Colgate ebbe az irányba megy. 
Vásárló Hogyan válassz okosan szerszámokat?
Márkázott tartalom | 2024. december 15. 11:41
Az otthoni és professzionális szerszámvásárlás tele van kihívásokkal és lehetőségekkel. Aki már próbált eligazodni a különböző márkák, modellek és árkategóriák tengerében, az tudja, hogy nem könnyű megtalálni a legmegfelelőbb eszközöket. 
Vásárló Ki lehet törni a bejgli, halászlé, töltött káposzta háromszögből? A franciák mutatják a karácsonyi lakomadivatot
Buksza blog | 2024. december 15. 11:13
A franciák karácsonyi ételválasztása megmutatja, hogy ki lehet törni a halászlé, töltött káposzta, bejgli készítésének Bermuda-háromszögéből, ha egy kicsit bonyolultabban gondolkodik a házi szakács.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG