Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A kínaiak két éve elvesztették az irányítást első űrállomásuk fölött - a legfrissebb becslések szerint a Tienkung-1 pár napon belül belép a Föld légkörébe és darabjaira hullik. Van rá esély, hogy nem ég el teljesen a légkörben - de mekkora a valószínűsége annak, hogy a fejünkre esik? Ha reggel a kertben találjuk egy darabját, mit tegyünk, hogy ne kerüljünk börtönbe?

Néhány nap, és irányíthatatlanul lezuhan egy űrállomás

2016-ban vesztették el a kínaiak az irányítást első űrállomásuk, a Tienkung-1 feletti irányítást. Az ázsiai szuperhatalom tudományos-technológiai kudarca és anyagi vesztesége számunkra nem túl érdekes kérdés, az viszont sokkal inkább, hogy az űrállomás folyamatosan veszít magasságából, és hamarosan belép a Föld légkörébe - bármiféle földi kontroll nélkül.

A műholdakat követő profik és amatőrök már régóta találgatják, mikor érkezhet el a belépés időpontja, de meglehetősen bonyolult kiszámítani a pályát és a várható történések idejét. Az biztos, hogy még fent van a Tienkung - annak ellenére, hogy az első jóslatok 2017 utolsó hónapjairól szóltak. Az Európai Űrügynökség (ESA) a március 24. és április 19. közötti időintervallumra tudta szűkíteni az idősávot - azaz mától kezdve bármikor megjelenhet valahol az égbolton a tűzgolyó. A legfrissebb jóslatuk szerint viszont úgy számolnak, hogy az űrállomás valamivel később, március 30. és április 6. között lép be a légkörbe.

Mekkora az esélye, hogy a fejünkre esik?

Mivel a folyamatra semmilyen ráhatása nincs a földieknek, ez kissé félelmetesen hangzik - bár az űrállomás garantáltan darabjaira hullik majd, mégis előfordulhat, hogy akár 100 kilót is elérő tömegű darabok érik el a felszínt. Annak azonban mindenesetre nagyon alacsony az esélye, hogy valakit fejbe talál: nagyjából 1 a 292 billióhoz a becslések szerint.

A livescience.com összeállítása szerint a mostani állás alapján a lehetséges becsapódási terület most a földfelszín egyharmadát fedi le, aminek döntő többségét víz borítja.

Akárhogy is lesz: ne nyúlj hozzá!

Ha viszont mégis beüt a kozmikus véletlen, és a közelünkbe pottyan az űreszköz egy darabja, a portál egyetlen jó tanácsot ad a földlakónak: ne nyúljatok hozzá!

Ennek két oka van. Az egyik az egészségügyi kockázat: az űrállomás dugig van olyan veszélyes anyagokkal, amelyek biztosan károsak az egészségre - például az üzemanyagtartályok tartalma is ilyen, Másrészt pedig a légkörben szétesett, földbe csapódott darabok biztosan tele lesznek rendkívül éles szélekkel - ahogy a portálnak nyilakozó szakértő fogalmazott, ez biztosan nem olyasmi, amit a gyerekeinknek kellene kézbe venniük.

A másik ok jogi természetű: egy 1967-es űregyezmény miatt a szabály az, hogy egy űreszköz mindaddig a felbocsátó ország tulajdona, amíg nem mond le róla. Ez független attól, hogy hol ér földet - az óceán mélyén, saját országuk területén vagy idegen földön: a tulajdonjog marad az eredeti országnál. Cserébe ha az űreszköz bármilyen kárt okoz a házunkban, autónkban, testünkben, azért - jelen esetben - Kína tartozik anyagilag is helyt állni (de mint írtuk, ennek az esélye szinte nulla).

Volt, aki már megégette magát ilyesmivel

Viszont aki talál egy darab Tienkungot a kertben, és elteszi, az lopásnak minősül. Volt, aki majdnem börtönbüntetést kapott hasonló ügyben: egy férfi 25 évig őrizgette a felrobbant Challenger űrsikló egy darabját, majd feltette az eBayre, hogy eladja. Amikor a NASA ezt kiszúrta, a férfit letartóztatták, kormányzati tulajdon ellopásáért két év próbaidőre bocsátották. Olcsón megúszta: kaphatott volna 10 ezer dolláros büntetést vagy akár 10 év börtönre is ítélhették volna.

Megcsinálta az emberiség: óriási veszély leselkedik ránk az űrben

Évente több száz új műholdat és eszközt juttat az emberiség az űrbe, nem is beszélve az adott esetben félresikerülő kísérletekről. Ezekből azonban előbb-utóbb szemét lesz, ami utána évszázadokig kering őrült sebességgel a bolygó körül. Az, hogy a fejünkre eshet valami, csak egy dolog: ha azonban eltrafálják a még működő műholdakat, úgy búcsút mondhatunk a telefonnak, internetnek és GPS-nek is. Korábbi összeállításunk >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Jön a pályázat: elektromos autóra vágyók, figyelem!
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 17:57
Jön az elektromos járműves pályázat.
Vásárló Idén nyáron sem lesz Sziget Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 13:29
A szervezők már 2022-re koncentrálnak. 
Vásárló Jelenlét: a példaértékű program hosszú távra nyújt segítséget
PR | 2021. május 5. 10:07
A Jelenlét Program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartható társadalmi célú vállalkozásokat működtet, melyek legfontosabb célja, hogy a perifériára szorult embereket integrálja az értékteremtő munka világába. A program válságálló, hazai munkahelyeket hoz létre és sikeres termékeket juttat a piacra.
Vásárló Egyre több gyermek látja meg a világot magánklinikákon
PR | 2021. május 3. 18:01
Folyamatosan növekszik a magánszülések száma, olyannyira, hogy a tavalyi év az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta, az évek óta sztenderd, országos 2%-os arány 2020-ban 3%-ra növekedett. Budapesten pedig még ennél is nagyobb arányú volt a növekedés, a három budapesti magánszülészeten több mint kétezer csecsemő jött világra.
Vásárló Elkezdték oltani a dolgozókat az Audinál is
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 14:27
3 ezren vakcinálnak.
Vásárló Budapest kiült a teraszra, és megitta a rá váró sört (galéria)
Izsó Márton | 2021. április 25. 11:51
Szombaton öt hónap kényszerszünet után ismét kinyithattak a vendéglátó egységek teraszai. A fővárosi lakosok, mintha parancsként értékelték volna Orbán Viktor facebookos kurjantását, miszerint "szabad a sör!", tömegekben vonultak ki, hogy a kocsmák, éttermek elé kitelepülve élvezzék a napsütést, egymás társaságát, az alkoholt és azt a csipetnyi szabadságot, ami most a nyakukba szakadt. Kollégánk körbejárta Budapest legkiülősebb részeit, és fotózott.
Vásárló Ma már mindent előre megtervezünk, a mosolyunkat is
PR | 2021. április 22. 14:24
A mosolytervezés egyre népszerűbb azok körében, akiknek munkájuknál fogva fontos a jó megjelenés. Topmenedzserek, középvezetők, területi képviselők, közszereplők, modellek döntenek úgy, hogy igénybe veszik ezt a szolgáltatást. De mit takar pontosan a mosolytervezés?
Vásárló Svájci-magyar fogturizmus: egy fejlődő iparág
Márkázott tartalom | 2021. április 19. 13:53
Sokan felkapják a fejüket, ha meghallják, mennyivel olcsóbb Magyarországon a fogászati kezelés a nyugati országok árszabásához (például a svájcihoz) képest. Egyesek úgy gondolják, ha valahol egy szolgáltatást ennyivel kevesebb pénzért el lehet adni, akkor az bizonyára a minőség rovására megy. De mit mondanak a kliensek? Elsöprően pozitív a véleménye azoknak a svájci pácienseknek, akik az elmúlt években megtapasztalhatták a magyar ellátás professzionalitását, fogorvos csapataink szakmai felkészültségét.
Vásárló Sehol sem olcsóbb a földgáz Európában, mint Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 11:44
Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb, márciusi nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata.
Vásárló Újranyitottak a boltok, kevés helyen találtak szabálytalanságokat
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 10:39
Ismét fogadhatnak vásárlókat a nem napi fogyasztási cikket forgalmazó boltok. Az újranyitáshoz kapcsolódó szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság is ellenőrzi.
Friss
hírlevél
depositphotos