TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Tavalyi összeállításunk után most is megpróbáltuk egy csokorba szedni az idei év legkreatívabb csempészeit. A lista összeállítása persze szubjektív választás alapján történt, de ezúttal nem csak cigicsempészeknek sikerült felkerülniük a 10-es listára. A "Leleményfaktor" segítségével pedig pontoztuk is az ügyes és kevésbé ügyes csalókat. Egy közös bennük: mindannyian lebuktak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) előtt.

10. Felesleges volt elmenekülni

Utolsó helyre küzdötte fel magát az a februári eset, amikor is az autópálya-rendőrség ellenőrizni szeretette volna egy az M3-as autópályán haladó kisteherautó kötelező biztosítását. A sofőr úgy tett, mintha lehúzódna, majd kiugrott az autóból, és elfutott. A NAV járőrei a teherautót átkutatva több mint 44 millió forint értékű cigarettát találtak a raktérben. De kár volt elfutni: a gépjármű belsejében talált iratok alapján azonosítani tudták az elkövetőt.

Leleményfaktor: 20/1

A furgon tele cigarettával. (Fotó forrása: NAV)

9. Aranyos fogások

Októberben a NAV-osok egy osztrák rendszámú autót vizsgáltak át Röszkén, az első ülések közötti könyöklő hátsó tároló rekeszében 334 grammnyi arany ékszert (karkötőket, gyűrűket, fülbevalókat, nyakláncokat, érméket) találtak. Rövid idő elteltével egy német rendszámú autót vezető török nő akadt fenn a pénzügyőrök ellenőrzésén, aki kézitáskában próbált meg 563 gramm arany ékszert bejelentés nélkül behozni az országba.

Leleményfaktor: 20/2

8. Teknősök Hongkongból

Az a cseh férfi sem volt sokkal ügyesebb, akinek autójában 12 védett teknőst találtak. A férfi Hongkongban vásárolt három vietnami szelenceteknőst, négy lapos partiteknőst és öt indiai skatulyateknőst. Az állatokat egyenként pelenkába csomagolta és repülőn Magyarországra hozta. A teknősöket a vádlott autójában közúti ellenőrzésen találták meg Komáromnál. A kihalás miatt veszélyeztetett kategóriába sorolt állatokat aztán a győri állatkertben helyezték el.

Leleményfaktor: 20/3

7. Dobd el és fuss!

Júniusi történet, amikor is a pénzügyőrök a KÖKI Terminál vasútállomás környékén figyelmesek lettek két férfire, akik a vasúti sínek felől érkezve nagy táskákat cipeltek. Amikor meglátták a hatóság embereit, azonnal eldobálták a csomagjaikat. A négy táskából megközelítőleg 7 ezer csomag, nagyjából 7 millió forintot érő adózatlan cigaretta került elő. Itt még nincs vége az ügynek, a helyszínhez közel bekapcsolt motorral állt egy kis furgon, amivel a táskákat a kijelölt helyre szállították volna. A NAV emberei a gépjárműben már nem találtak adózatlan cigarettát, csak nagy mennyiségű fekete nejlonzsákot, amit az orgazdák a cigaretta szétosztásához használtak volna.

Leleményfaktor: 20/5

6. Kutyakeksz helyett Marlboro

Közel 90 ezer doboz Marlboro cigit rejtettek azok a kartondobozok, amelyre az volt ráírva, hogy Kutyakeksz. A NAV pénzügyőrei egy budapesti bérelt raktárt ellenőrzésekor találták a 105 millió forint értékű adózatlan cigarettát, az ott tartózkodó bérlőt és a hozzá tartozó furgon sofőrjét is. A jövedéki terméket lefoglalták, és orgazdaság miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál. A bírság nagyjából154 millió forint volt.

Leleményfaktor: 20/6

Halomban álló kutyakekszes dobozok - ropogtatnivaló helyett cigarettával. (Fotó forrása: NAV)

5. Tesztoszterontúltengés

Márciusban 9 millió forint értékű tesztoszteron-ampullát és -tablettát találtak a NAV-osok egy ukrán férfinál. A mikrobusz ülései alól 1900 fiola, 2800 tabletta és mintegy 500 ampulla került elő. A férfi Olaszországba szállította volna a csomagot, Záhonynál nem jutott tovább.

Leleményfaktor: 20/10

4. Tiltott megfázás

Még az év elején emelt vádat az ügyészség egy ukrán állampolgárral szemben, aki januárban nagy mennyiségű, Magyarországon nem engedélyezett gyógyszert akart az országon keresztül hazájába csempészni. A férfi 61 ezer szem gyógyszert vett át a Belgrádban a megbízótól. A csempészt Röszkénél kapcsolták le a pénzügyőrök. Az autójában megtalált megfázás elleni gyógyszer, amely sem Magyarországon, sem Ukrajnában nem volt engedélyezett.

Leleményfaktor: 20/15

3. Mi a rák?

Májusban 20 védett kecskerákot találtak egy autó csomagtartójában Röszkénél, eszmei értékük egymillió forintra rúgott. A járművet vezető bolgár férfi elmondása szerint nem volt nála bejelenteni való áru, ennek ellenére a pénzügyőrök mégis belenéztek a csomagokba és a személygépkocsiba. Ekkor találták meg a csomagtartóban a poggyászok közé rejtett kartondobozokban és fekete nejlonzsákokban a rákokat. A bolgár férfi utólag elmondta, hogy az állatokat 10 euróért vásárolta magának.

Leleményfaktor: 20/16

A kecskerák. (Fotó forrása: NAV)

2. Alma helyett dohány

A pénzügyőrök a horti pihenőjénél állították meg azt a teherautót, amely az okmányok szerint almát szállított Szabolcsból Ausztriába. A rakomány átvizsgálásakor bukkantak az üres almáskonténerekre, valamint tizennégy raklapon fekete nejlonzsákokba rejtett dohányárura. Az elkövetők a kamion elejébe pakolták a cigarettát és a hátuljába az almáskonténereket, abban bízva, hogy megtéveszthetik a hatóság embereit. Nem jött be!

Leleményfaktor: 20/19

1. Szagolt az étolaj

Néhány napja Pécsett állítottak meg egy gépkocsit a pénzügyőrök, aminek ellenőrzésekor arra figyeltek fel, hogy az autó kipufogójából égett étolaj szaga áradt. A jármű átvizsgálásakor kiderült, hogy a tulajdonos egy egyedileg készített, étolajat tartalmazó, a motortérben elhelyezett plusz üzemanyagtartállyal próbálta költséghatékonyabbá tenni autójának üzemeltetését. A tulajdonos az autó átalakításával jövedéki törvénysértést követett el, az autót lefoglalták. A kreativitást ugyanakkor nem lehet kétségbe vonni, gratulálunk!

Leleményfaktor: 20/20

A megbuherált motor (Fotó forrása: NAV)

+1 Valami a cellában csörög

Ha csempészés, nem mehetünk el szó nélkül azok mellett a családtagok, barátok elől sem, akik a fogvatartottaknak próbálnak meg becsempészni ezt-azt. A hazai börtönökben már bankkártyára hasonlító, nagyon lapos telefont, valamint videotollat is találtak, amellyel mozgóképet és hangfelvételt is lehet készíteni, de olyan rádiót is, amely úgy volt átalakítva, hogy telefonálni is lehessen vele. Megérdemlik a különdíjat!

A tavalyi összeállításunkat itt találod: Tíz nagyon kreatív cigicsempész, akik mégis lebuktak >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Még drágább lehet a kenyerünk: újabb áremelés készül
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 15. 08:44
Biztosra ígérik a lisztáremelést erre a hónapra - kevés és gyenge minőségű búza termett Magyarországon. Ez a kenyér árát is tovább emelheti, pedig már így is 10-15 százalékot drágult tavalyhoz képest.
Vásárló Magyar fejlesztésű tüdővitamin-készítmény került a gyógyszertárak polcaira
Fizetett tartalom | 2020. szeptember 14. 17:18
Az Air7 hatóanyagainak összetételét a tüdő igényeinek kielégítésére állították össze. A tüdő vitaminjának megalkotását a pandémia hívta életre, hiszen a SARS-CoV-2 légzőszervi vírusról beszélünk. A táplálékkiegészítő nem gyógyír a betegségre, azonban abban egyetértés van az orvostársadalomban, hogy egészséges tüdővel jobb eséllyel indulunk a vírus ellen.
Vásárló A zenei ízlés és a személyiség
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 14. 15:29
A zenei ízlés maximálisan szubjektív dolog, így igen nehéz meghatározni, hogy mi is a jó, és milyen személyiségre utal bizonyos stílusok hallgatása. Mégis, ez nagyon sokat elárul arról a személyről, aki a zenét hallgatja. Lássuk, hogy mit tudhatunk a különböző stílusokról!
Vásárló Az ittas vezetés még mindig óriási probléma Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 11:25
Európában a közúti balesetek mintegy negyedét okozza az alkoholfogyasztás. Hazánkban ez az arány jóval alacsonyabb, azonban még mindig sok az ittasan okozott baleset, ráadásul több évnyi javulást követően az idei év első nyolc hónapjában romlott a helyzet. A ma kezdődő és idén az online térben zajló Biztonság Hetének, a MABISZ és az ORFK-OBB közös kezdeményezésének is a központi témája az ittas vezetés veszélye.
Vásárló A babakonyha örök
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 10. 13:42
Érezted már azt, hogy szívesen lennél ma kisgyerek? Hiszen olyan izgalmas és sokszínű választék várja a babakonyha-kiegészítőkre áhítozó gyerkőcöket. Ha szerencséd van, és a te kicsikéd is szereti ezt a különleges világot, akkor újraélheted gyermekkorod kedvenc játékait.
Vásárló Tolltartó helyett laptop – hogyan zavar be az iskolakezdés költségeibe a koronavírus?
Valkai Nikoletta | 2020. szeptember 10. 06:06
Minden nyár végén pénzügyileg igen megterhelő tud lenni a szülőknek az iskolakezdéssel járó kiadások fedezése. Különösen úgy, hogy ezúttal nem látni, mikor kell esetleg ismét átállni digitális oktatásra, ami miatt sok családi költségvetésbe most egy új számítógép vagy tablet árát is be kellett kalkulálni.
Vásárló 8 ezer forintot fizethet, aki nem hord maszkot a BKK járatain
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 9. 06:13
Mostantól pénzbüntetéssel szankcionálható, ha valaki nem visel maszkot, vagy ha azt szabálytalanul hordja - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.
Vásárló Elszálló élelmiszerárak: újabb fájdalmas áremelkedés szakadt ránk
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2020. szeptember 8. 19:26
A Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérése szerint továbbra sem fékez az élelmiszerárak emelkedése: augusztus után szeptemberben is kétszámjegyű áremelkedést mértünk. Több mint 13 éve havi rendszerességgel publikált árkörképünk az ősz első hónapjára újabb történelmi csúcsra ért.
Vásárló Frappáns ajándékötletek foglalkozással kapcsolatban
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 8. 14:18
Egy klassz kis ajándékon töröd a fejed barátod vagy esetleg valamely családtagod számára? Ha szereti a munkáját, vagy él-hal a hobbijáért, itt van számodra egy szuper ötlet. Egy ajándéktárgy, rajta valamilyen frappáns, szórakoztató szöveggel az adott foglalkozással vagy hobbival kapcsolatban remek meglepetésnek bizonyulhat.
Vásárló Rendszeres szájápolással a kutya boldogságáért
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 7. 13:14
A kutya az ember életében több mint egy házörző, sokkal inkább társ. Éppen ezért a jó gazdik igyekeznek, hogy minden szükséges feltételt megteremteni kedvencüknek, és ezzel együtt törekednek egészségük megőrzésére is, hiszen azt szeretnék, hogy hosszú éveken át a család tagja maradhasson a szőrös kis négylábú. Bár sok gazdi nem tudja, hogy a kutya egészsége a szájhigiéniával kezdődik. Viszont ha mindezzel tisztában vagy, sok kellemetlenségtől kíméled meg kedvencedet, és hidd el, sokkal boldogabbá is fogod tenni!
Friss
hírlevél