<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hogyan élték túl a válságot a vendéglátósok, fesztiválszervezők? Egyáltalán - túlélték?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Gerendai Károllyal - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. július 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tavalyi összeállításunk után most is megpróbáltuk egy csokorba szedni az idei év legkreatívabb csempészeit. A lista összeállítása persze szubjektív választás alapján történt, de ezúttal nem csak cigicsempészeknek sikerült felkerülniük a 10-es listára. A "Leleményfaktor" segítségével pedig pontoztuk is az ügyes és kevésbé ügyes csalókat. Egy közös bennük: mindannyian lebuktak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) előtt.

10. Felesleges volt elmenekülni

Utolsó helyre küzdötte fel magát az a februári eset, amikor is az autópálya-rendőrség ellenőrizni szeretette volna egy az M3-as autópályán haladó kisteherautó kötelező biztosítását. A sofőr úgy tett, mintha lehúzódna, majd kiugrott az autóból, és elfutott. A NAV járőrei a teherautót átkutatva több mint 44 millió forint értékű cigarettát találtak a raktérben. De kár volt elfutni: a gépjármű belsejében talált iratok alapján azonosítani tudták az elkövetőt.

Leleményfaktor: 20/1

A furgon tele cigarettával. (Fotó forrása: NAV)

9. Aranyos fogások

Októberben a NAV-osok egy osztrák rendszámú autót vizsgáltak át Röszkén, az első ülések közötti könyöklő hátsó tároló rekeszében 334 grammnyi arany ékszert (karkötőket, gyűrűket, fülbevalókat, nyakláncokat, érméket) találtak. Rövid idő elteltével egy német rendszámú autót vezető török nő akadt fenn a pénzügyőrök ellenőrzésén, aki kézitáskában próbált meg 563 gramm arany ékszert bejelentés nélkül behozni az országba.

Leleményfaktor: 20/2

8. Teknősök Hongkongból

Az a cseh férfi sem volt sokkal ügyesebb, akinek autójában 12 védett teknőst találtak. A férfi Hongkongban vásárolt három vietnami szelenceteknőst, négy lapos partiteknőst és öt indiai skatulyateknőst. Az állatokat egyenként pelenkába csomagolta és repülőn Magyarországra hozta. A teknősöket a vádlott autójában közúti ellenőrzésen találták meg Komáromnál. A kihalás miatt veszélyeztetett kategóriába sorolt állatokat aztán a győri állatkertben helyezték el.

Leleményfaktor: 20/3

7. Dobd el és fuss!

Júniusi történet, amikor is a pénzügyőrök a KÖKI Terminál vasútállomás környékén figyelmesek lettek két férfire, akik a vasúti sínek felől érkezve nagy táskákat cipeltek. Amikor meglátták a hatóság embereit, azonnal eldobálták a csomagjaikat. A négy táskából megközelítőleg 7 ezer csomag, nagyjából 7 millió forintot érő adózatlan cigaretta került elő. Itt még nincs vége az ügynek, a helyszínhez közel bekapcsolt motorral állt egy kis furgon, amivel a táskákat a kijelölt helyre szállították volna. A NAV emberei a gépjárműben már nem találtak adózatlan cigarettát, csak nagy mennyiségű fekete nejlonzsákot, amit az orgazdák a cigaretta szétosztásához használtak volna.

Leleményfaktor: 20/5

6. Kutyakeksz helyett Marlboro

Közel 90 ezer doboz Marlboro cigit rejtettek azok a kartondobozok, amelyre az volt ráírva, hogy Kutyakeksz. A NAV pénzügyőrei egy budapesti bérelt raktárt ellenőrzésekor találták a 105 millió forint értékű adózatlan cigarettát, az ott tartózkodó bérlőt és a hozzá tartozó furgon sofőrjét is. A jövedéki terméket lefoglalták, és orgazdaság miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál. A bírság nagyjából154 millió forint volt.

Leleményfaktor: 20/6

Halomban álló kutyakekszes dobozok - ropogtatnivaló helyett cigarettával. (Fotó forrása: NAV)

5. Tesztoszterontúltengés

Márciusban 9 millió forint értékű tesztoszteron-ampullát és -tablettát találtak a NAV-osok egy ukrán férfinál. A mikrobusz ülései alól 1900 fiola, 2800 tabletta és mintegy 500 ampulla került elő. A férfi Olaszországba szállította volna a csomagot, Záhonynál nem jutott tovább.

Leleményfaktor: 20/10

4. Tiltott megfázás

Még az év elején emelt vádat az ügyészség egy ukrán állampolgárral szemben, aki januárban nagy mennyiségű, Magyarországon nem engedélyezett gyógyszert akart az országon keresztül hazájába csempészni. A férfi 61 ezer szem gyógyszert vett át a Belgrádban a megbízótól. A csempészt Röszkénél kapcsolták le a pénzügyőrök. Az autójában megtalált megfázás elleni gyógyszer, amely sem Magyarországon, sem Ukrajnában nem volt engedélyezett.

Leleményfaktor: 20/15

3. Mi a rák?

Májusban 20 védett kecskerákot találtak egy autó csomagtartójában Röszkénél, eszmei értékük egymillió forintra rúgott. A járművet vezető bolgár férfi elmondása szerint nem volt nála bejelenteni való áru, ennek ellenére a pénzügyőrök mégis belenéztek a csomagokba és a személygépkocsiba. Ekkor találták meg a csomagtartóban a poggyászok közé rejtett kartondobozokban és fekete nejlonzsákokban a rákokat. A bolgár férfi utólag elmondta, hogy az állatokat 10 euróért vásárolta magának.

Leleményfaktor: 20/16

A kecskerák. (Fotó forrása: NAV)

2. Alma helyett dohány

A pénzügyőrök a horti pihenőjénél állították meg azt a teherautót, amely az okmányok szerint almát szállított Szabolcsból Ausztriába. A rakomány átvizsgálásakor bukkantak az üres almáskonténerekre, valamint tizennégy raklapon fekete nejlonzsákokba rejtett dohányárura. Az elkövetők a kamion elejébe pakolták a cigarettát és a hátuljába az almáskonténereket, abban bízva, hogy megtéveszthetik a hatóság embereit. Nem jött be!

Leleményfaktor: 20/19

1. Szagolt az étolaj

Néhány napja Pécsett állítottak meg egy gépkocsit a pénzügyőrök, aminek ellenőrzésekor arra figyeltek fel, hogy az autó kipufogójából égett étolaj szaga áradt. A jármű átvizsgálásakor kiderült, hogy a tulajdonos egy egyedileg készített, étolajat tartalmazó, a motortérben elhelyezett plusz üzemanyagtartállyal próbálta költséghatékonyabbá tenni autójának üzemeltetését. A tulajdonos az autó átalakításával jövedéki törvénysértést követett el, az autót lefoglalták. A kreativitást ugyanakkor nem lehet kétségbe vonni, gratulálunk!

Leleményfaktor: 20/20

A megbuherált motor (Fotó forrása: NAV)

+1 Valami a cellában csörög

Ha csempészés, nem mehetünk el szó nélkül azok mellett a családtagok, barátok elől sem, akik a fogvatartottaknak próbálnak meg becsempészni ezt-azt. A hazai börtönökben már bankkártyára hasonlító, nagyon lapos telefont, valamint videotollat is találtak, amellyel mozgóképet és hangfelvételt is lehet készíteni, de olyan rádiót is, amely úgy volt átalakítva, hogy telefonálni is lehessen vele. Megérdemlik a különdíjat!

A tavalyi összeállításunkat itt találod: Tíz nagyon kreatív cigicsempész, akik mégis lebuktak >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Biogazdálkodás csalánlé lombtrágyával
Márkázott tartalom | 2021. július 9. 11:12
Tombol a nyár és a hőség, szép fokozatosan érik a zöldség- és gyümölcstermés. De vele együtt a kártevők is felbukkantak, és bizony komoly fejtörést okozhat a kezelésük. Ha Te is az ökológiai szemléletű kertészkedésben hiszel és a növényeidet vegyszermentesen, természetes módon szeretnéd ápolni, akkor a csalánlé lombtrágya nagyon is hasznos lehet számodra. Cikkünkben a gyógynövények erejére felesküdött szakértő, a KE-shop.hu csapata van segítségünkre a részletekkel.
Vásárló Új világ jön a kocsmákban augusztustól
MTI | 2021. július 8. 11:41
Augusztus 1-től új szabályok alakítják a vendéglátóhelyek italbeszerzéseire vonatkozó szerződéseket, illetve a beszállítók kiválasztását. A Gazdaság Versenyhivatal arra hívja fel az érintett vendéglátósok figyelmét, hogy időben készüljenek fel a jogszabályi változásokra.
Vásárló Drágább a dinnye, mint tavaly – mennyiből hozható ki egy családi nagybevásárlás?
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. július 7. 16:06
A júniusban mért kiugró éves áremelkedési adat után a júliusi jobban belesimul az elmúlt hónapokban megszokott trendbe – legalábbis ezt tapasztaltunk mostani Árkosár-felmérésünk alkalmával. Összeválogattunk egy kisebb gyümölcskosarat is: megnéztük, mit okozott az árakban a tavaszi fagy. Ami már most biztosra vehető: 25-30 százalékkal többe kerül a görögdinnye, mint egy éve.
Vásárló Fokozódó verseny és egyre nagyobb potenciál az e-kereskedők előtt
Márkázott tartalom | 2021. július 7. 13:14
Évről évre erősödő piac jellemzi a hazai e-kereskedelmet. 2020-ban az online piac gyakorlatilag három évet lépett előre, ami elsősorban a pandémia nyomán megváltozott vásárlói viselkedésnek tudható be – fogalmaz a megkérdezett marketingszakértő. Kihívások és lehetőségek várnak a hazai kereskedőkre, a formálódó piacon senkinek sincs bérelt helye.
Vásárló Vidd át kedvenc képed bármilyen felületre – Most egyszerűbb, mint valaha
Márkázott tartalom | 2021. július 6. 12:21
  Hogy ez mit is jelent? Veled is történt már olyan, hogy egy adott képet szerettél volna viszontlátni kedvenc tárgyadon, bútorodon, esetleg egy saját kezűleg készített ajándékon, de sehogy sem sikerült lerajzolnod vagy inkább bele sem kezdtél? Mi tudunk erre egy megoldást, és most meg is osztjuk veled. 
Vásárló Hasznos tanácsok a műfű lerakásához
Márkázott tartalom | 2021. július 5. 10:31
A műfű lerakása nem nehéz feladat, azonban van néhány tanács, melyeket érdemes megfogadni a tökéletes végeredmény érdekében. Mutatjuk, hogy melyek ezek! A műfű telepítése nem véletlenül népszerű, ha zöldfelület kialakításáról van szó. Hova kerülhet? Tulajdonképpen bárhova, csupán a fantázián múlik. Lényegében olyan helyekre, ahol a természetes fű nem tudna kinőni, kerülhet például erkélyre vagy teraszra.
Vásárló Ezt tanultuk meg a koronavírus alatt! - Mit mond a marketing ügynökség?
Márkázott tartalom | 2021. július 4. 15:18
2019-ben még elképzelhetetlen volt, hogy 2020 lesz az az év, amikor leáll az egész világ. A koronavírus megbénított a járvány első hullámában szinte minden vállalatot, azonban az azóta eltelt év rengeteget tanított a cégeknek az online marketingről. Másfél éve van jelen az életünkben a koronavírus, és bár a nyár és az oltások a szabadsággal kecsegtetnek, nem árt visszatekinteni az elmúlt időszakra és leszűrni belőle a tanulságokat.
Vásárló Finom lekvárok a KolbászPosta.hu-tól
Márkázott tartalom | 2021. július 4. 10:00
A nagyi házi készítésű lekvárjai gyerekkorunk nyarainak csodáit idézik. Egy ismerős illat és íz évtizedek múltán is képes előcsalogatni belőlünk a mama lekvárjainak emlékét.  Ma is sokan készítenek házi lekvárokat, dzsemeket sárgabarackból, szamócából, meggyből, bozdából, málnából, csipkebogyóból, birsalmából, erdei gyümölcsökből vagy áfonyából, amik édességét a gondosan válogatott, érett gyümölcsökhöz adagolt ízesítőkkel érhetjük el, de minőségi lekvárok készen is kaphatók.
Vásárló Milyen szíjat válasszak az Apple Watch okosórámhoz?
Márkázott tartalom | 2021. július 2. 12:49
  Bizony olyan nagy már a választék, hogy nehéz dönteni. Az okosórák az utóbbi években felváltották a hagyományos társaikat, és a szíjakat olyan könnyű cserélni, mintha egy karkötőt vennénk fel. Mégis, szeretnénk, ha a karkötőnk hosszú távon is kiszolgálna minket, ellenálló legyen, és jól is érezzük magunkat benne!
Vásárló Nyári forróság a kisbabával
Márkázott tartalom | 2021. július 2. 11:13
Kánikulának az számít, ha napokon keresztül 35 fok vagy még annál is magasabb a hőmérséklet. Az ilyen időszakokban nem csak az a nehéz, hogy nappal nagyon nagy a meleg, hanem az is, hogy éjszakánként sem hűl le igazán a hőmérséklet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos