BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2017. december 21. 18:40

Tavalyi összeállításunk után most is megpróbáltuk egy csokorba szedni az idei év legkreatívabb csempészeit. A lista összeállítása persze szubjektív választás alapján történt, de ezúttal nem csak cigicsempészeknek sikerült felkerülniük a 10-es listára. A "Leleményfaktor" segítségével pedig pontoztuk is az ügyes és kevésbé ügyes csalókat. Egy közös bennük: mindannyian lebuktak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) előtt.

10. Felesleges volt elmenekülni

Utolsó helyre küzdötte fel magát az a februári eset, amikor is az autópálya-rendőrség ellenőrizni szeretette volna egy az M3-as autópályán haladó kisteherautó kötelező biztosítását. A sofőr úgy tett, mintha lehúzódna, majd kiugrott az autóból, és elfutott. A NAV járőrei a teherautót átkutatva több mint 44 millió forint értékű cigarettát találtak a raktérben. De kár volt elfutni: a gépjármű belsejében talált iratok alapján azonosítani tudták az elkövetőt.

Leleményfaktor: 20/1

A furgon tele cigarettával. (Fotó forrása: NAV)

9. Aranyos fogások

Októberben a NAV-osok egy osztrák rendszámú autót vizsgáltak át Röszkén, az első ülések közötti könyöklő hátsó tároló rekeszében 334 grammnyi arany ékszert (karkötőket, gyűrűket, fülbevalókat, nyakláncokat, érméket) találtak. Rövid idő elteltével egy német rendszámú autót vezető török nő akadt fenn a pénzügyőrök ellenőrzésén, aki kézitáskában próbált meg 563 gramm arany ékszert bejelentés nélkül behozni az országba.

Leleményfaktor: 20/2

8. Teknősök Hongkongból

Az a cseh férfi sem volt sokkal ügyesebb, akinek autójában 12 védett teknőst találtak. A férfi Hongkongban vásárolt három vietnami szelenceteknőst, négy lapos partiteknőst és öt indiai skatulyateknőst. Az állatokat egyenként pelenkába csomagolta és repülőn Magyarországra hozta. A teknősöket a vádlott autójában közúti ellenőrzésen találták meg Komáromnál. A kihalás miatt veszélyeztetett kategóriába sorolt állatokat aztán a győri állatkertben helyezték el.

Leleményfaktor: 20/3

7. Dobd el és fuss!

Júniusi történet, amikor is a pénzügyőrök a KÖKI Terminál vasútállomás környékén figyelmesek lettek két férfire, akik a vasúti sínek felől érkezve nagy táskákat cipeltek. Amikor meglátták a hatóság embereit, azonnal eldobálták a csomagjaikat. A négy táskából megközelítőleg 7 ezer csomag, nagyjából 7 millió forintot érő adózatlan cigaretta került elő. Itt még nincs vége az ügynek, a helyszínhez közel bekapcsolt motorral állt egy kis furgon, amivel a táskákat a kijelölt helyre szállították volna. A NAV emberei a gépjárműben már nem találtak adózatlan cigarettát, csak nagy mennyiségű fekete nejlonzsákot, amit az orgazdák a cigaretta szétosztásához használtak volna.

Leleményfaktor: 20/5

6. Kutyakeksz helyett Marlboro

Közel 90 ezer doboz Marlboro cigit rejtettek azok a kartondobozok, amelyre az volt ráírva, hogy Kutyakeksz. A NAV pénzügyőrei egy budapesti bérelt raktárt ellenőrzésekor találták a 105 millió forint értékű adózatlan cigarettát, az ott tartózkodó bérlőt és a hozzá tartozó furgon sofőrjét is. A jövedéki terméket lefoglalták, és orgazdaság miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál. A bírság nagyjából154 millió forint volt.

Leleményfaktor: 20/6

Halomban álló kutyakekszes dobozok - ropogtatnivaló helyett cigarettával. (Fotó forrása: NAV)

5. Tesztoszterontúltengés

Márciusban 9 millió forint értékű tesztoszteron-ampullát és -tablettát találtak a NAV-osok egy ukrán férfinál. A mikrobusz ülései alól 1900 fiola, 2800 tabletta és mintegy 500 ampulla került elő. A férfi Olaszországba szállította volna a csomagot, Záhonynál nem jutott tovább.

Leleményfaktor: 20/10

4. Tiltott megfázás

Még az év elején emelt vádat az ügyészség egy ukrán állampolgárral szemben, aki januárban nagy mennyiségű, Magyarországon nem engedélyezett gyógyszert akart az országon keresztül hazájába csempészni. A férfi 61 ezer szem gyógyszert vett át a Belgrádban a megbízótól. A csempészt Röszkénél kapcsolták le a pénzügyőrök. Az autójában megtalált megfázás elleni gyógyszer, amely sem Magyarországon, sem Ukrajnában nem volt engedélyezett.

Leleményfaktor: 20/15

3. Mi a rák?

Májusban 20 védett kecskerákot találtak egy autó csomagtartójában Röszkénél, eszmei értékük egymillió forintra rúgott. A járművet vezető bolgár férfi elmondása szerint nem volt nála bejelenteni való áru, ennek ellenére a pénzügyőrök mégis belenéztek a csomagokba és a személygépkocsiba. Ekkor találták meg a csomagtartóban a poggyászok közé rejtett kartondobozokban és fekete nejlonzsákokban a rákokat. A bolgár férfi utólag elmondta, hogy az állatokat 10 euróért vásárolta magának.

Leleményfaktor: 20/16

A kecskerák. (Fotó forrása: NAV)

2. Alma helyett dohány

A pénzügyőrök a horti pihenőjénél állították meg azt a teherautót, amely az okmányok szerint almát szállított Szabolcsból Ausztriába. A rakomány átvizsgálásakor bukkantak az üres almáskonténerekre, valamint tizennégy raklapon fekete nejlonzsákokba rejtett dohányárura. Az elkövetők a kamion elejébe pakolták a cigarettát és a hátuljába az almáskonténereket, abban bízva, hogy megtéveszthetik a hatóság embereit. Nem jött be!

Leleményfaktor: 20/19

1. Szagolt az étolaj

Néhány napja Pécsett állítottak meg egy gépkocsit a pénzügyőrök, aminek ellenőrzésekor arra figyeltek fel, hogy az autó kipufogójából égett étolaj szaga áradt. A jármű átvizsgálásakor kiderült, hogy a tulajdonos egy egyedileg készített, étolajat tartalmazó, a motortérben elhelyezett plusz üzemanyagtartállyal próbálta költséghatékonyabbá tenni autójának üzemeltetését. A tulajdonos az autó átalakításával jövedéki törvénysértést követett el, az autót lefoglalták. A kreativitást ugyanakkor nem lehet kétségbe vonni, gratulálunk!

Leleményfaktor: 20/20

A megbuherált motor (Fotó forrása: NAV)

+1 Valami a cellában csörög

Ha csempészés, nem mehetünk el szó nélkül azok mellett a családtagok, barátok elől sem, akik a fogvatartottaknak próbálnak meg becsempészni ezt-azt. A hazai börtönökben már bankkártyára hasonlító, nagyon lapos telefont, valamint videotollat is találtak, amellyel mozgóképet és hangfelvételt is lehet készíteni, de olyan rádiót is, amely úgy volt átalakítva, hogy telefonálni is lehessen vele. Megérdemlik a különdíjat!

A tavalyi összeállításunkat itt találod: Tíz nagyon kreatív cigicsempész, akik mégis lebuktak >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vásárló Nincs maszk? Leszállíthatják a BKK járatairól
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 07:56
Lazul a maszkviselési fegyelem.
Vásárló Drágulnak az üzemanyagok - mire lehet számítani a kutakon?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 10. 11:43
Aki tankolni akart, jobban jár, ha még szerdáig elintézi.
Vásárló Durván elszálltak az élelmiszerárak: 10 százalék fölé került az éves áremelkedés
Gáspár András | 2020. augusztus 10. 06:04
Bár a kosarunkat szinte forintra ugyanannyiért tölthetjük meg most, mint egy hónappal ezelőtt, a kép csalóka: két és fél éve nem mértünk akkora éves áremelkedést a hazai hipermarketekben, mint most augusztusban. A három vizsgált hazai hipermarket mindegyikében legalább 10 százalékkal emelkedett a Privátbankár Árkosár ellenértéke; a vizsgált termékek felénél két, az alma esetében három (!) számjegyű az áremelkedés.
Vásárló Az utazási irodák menteni akarják a menthetőt
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 19:15
A koronavírus miatti globális leállás legnagyobb vesztesei között természetesen ott találjuk az utazási irodákat. Mit tehet egy iparág, amely a határok átlépéséből él, egy olyan időszakban, amikor az összes ország bezárt? Megpróbálja valahogy kihúzni, amíg tisztul a kép, és újra zöld jelzést kapnak az útlevelek, addig pedig – tulajdonképpen érthető módon – hallgat.  
Vásárló Lehetséges külföldi munkát találni nyelvtudás nélkül?
Márkázott tartalom | 2020. augusztus 3. 12:45
Bár a vírusválság megakasztotta a szabad mozgást a világban, még mindig sokan gondolkoznak külföldi munkavállaláson. De lehet-e külföldi munkát találni nyelvtudás nélkül?
Vásárló Nyáron is táplálkozhatsz egészségesen
Márkázott tartalom | 2020. augusztus 3. 10:17
Végre itt az igazi nyár, amikor szinte az ember nem is kíván semmilyen nehéz és bonyolult ételt. Ez annak is köszönhető, hogy a testünk a meleg miatt nem kíván semmi olyat, amit nehezen lehet emészteni. Éppen ezért a legjobb, ha inkább a zöldségekre és hasonló finomságokra koncentrálunk a fokozott folyadékpótlás mellett.
Vásárló 5 hasznos tipp mikrohullámú sütő vásárlásához
Márkázott tartalom | 2020. augusztus 2. 10:22
A mikrohullámú sütő minden konyha egyik leggyakrabban használt praktikus eszköze, sokan mégsem fordítanak elegendő figyelmet a kiválasztására, pedig az egyes típusok között igen jelentős különbségek lehetnek.
Vásárló Így rendeltünk online a járvány alatt
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 1. 11:44
A GKI Digital mérései szerint a koronavírus okozta járványhelyzet miatt március közepe és április vége között több mint 50 ezer új vásárló jelent meg a magyar online kiskereskedelmi piacon, így az aktív online vásárló felnőtt lakosság száma elérte a 3,35 millió főt. De nem csak a digitális világhoz köthető vállalatok tudtak nőni a vírusválság idején.
Vásárló Ezért bizonyulhat okos döntésnek a hővisszanyerős szellőztető rendszer használata
Márkázott tartalom | 2020. augusztus 1. 10:27
Miként lehet hatékonyan és szemmel láthatóan csökkenteni a fűtési rendszer működése közben akaratlanul is fellépő hőveszteséget? Erre a kérdésre ad egyértelmű választ a hővisszanyerős szellőztető rendszer alkalmazása.
Vásárló Kerékpáros computer, amely segít az előtted álló célok elérésében
Márkázott tartalom | 2020. július 31. 10:44
A kerékpározás sokaknál több, mint szabadidős kikapcsolódást jelentő tevékenység. Vannak, akik versenyszinten foglalkoznak a sportággal, és céljuk a győzelem elérése, méghozzá teljesítményük folyamatos monitorozása és fokozása mellett.
Friss
hírlevél