<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Újabb pert veszített a Johnson & Johnson - a bíróság szerint a hintőporuk felelős lehet a petefészekrák kialakulásában. Dollármilliárdokat bukhatnak.

Több ezren perelték be a Johnson & Johnsont az elmúlt években, a vád: a társaság hintőpora petefészekrákot okoz, mivel az alapanyagként használt zsírkő (talk) azbesztet tartalmaz. Első fokon már több esetben is dollármilliós kártérítést ítéltek meg a pert indító nőknek, most újabb ítélet született, ráadásul jóval súlyosabb. Összesen 4,14 milliárd dolláros büntetésről határozott a bíróság (ez több mint 1150 milliárd forint!), ezen felül 550 millió dollárt kap a 22 pernyertes nő (fejenként 25 millió dollárt, mintegy 7 milliárd forintot) kártérítésként.

Most akkor van benne azbeszt vagy nincs?

Az ítélet nem jogerős, a társaság - csakúgy mint a korábbi esetekben - fellebbezik a döntés ellen. Szerintük a teljes eljárás már az alapoktól hemzsegett a hibáktól, és egyébként sincs azbeszt a termékeikben. A pernyertes nők ügyvédje szerint viszont a Johnson & Johnson hintőpora igenis tartalmaz azbesztet, erről a cég régóta tudott is, de nem árulta el a vásárlóknak. Szerintük a társaság meghamisította a teszteket, hogy úgy tűnjön, nem tartalmaznak rákkeltő anyagot.

A J&J szerint viszont a tesztek rendben voltak; semmi értelme nem lett volna annak, hogy rákkeltő anyagokat találnak egy teszten, és mégis a boltokba engedik a babáknak (is) szánt terméket. A felhasznált zsírkőben talált ásványianyag-töredék nem azbeszt-szennyeződés jele, ezek egészségre ártalmatlan anyagok - állítják.

Szinte biztos, hogy ekkora bírságot nem kell fizetniük a végén

Az eddig első fokon elvesztett perek esetében több alkalommal is fordított ítéletet hozott a bíróság másodfokon - vagy az elsőfokú eljárás során vétett hibák miatt, vagy azért, mert úgy ítélték meg, a bizonyítékok nem támasztják alá az ítéletet.

A mostani 4 milliárd fölötti büntetés a hatodik legnagyobb, amit valaha az USA-ban hoztak hasonló (fogyasztóvédelmi) ügyekben. Szakértők szerint az eddigi gyakorlat alapján a J&J-nek jó esélye van arra, hogy akár jelentősen is mérsékeljék ezt a büntetést még akkor is, ha végül jogerősen is elvesztenék a pert.

Vásárló Top 10 női parfüm 2023 - szezonnyitó illatok
Márkázott tartalom | 2023. május 25. 11:43
Az illat - a megjelenés szerves része. Egyes illatok erős mágneses térként vonzanak, mások fordítva eltávolodásra késztetnek. Az aroma sokat elárul az emberről, egyfajta névjegykártya. Ezért olyan fontos megtalálni a megfelelő parfümöt. A trendekről, a kiválasztási szabályokról és a 2023-as 10 legjobb női parfümről beszélgetünk.
Vásárló Ez a világ 10 legkülönlegesebb és legdrágább luxusórája
Kollár Dóra | 2023. május 20. 18:36
A luxusórák az egyik legfontosabb státuszszimbólumnak számítanak, azonban ezek közt is akadnak elképesztő különlegességek. 
Vásárló Sokat drágult a hús vagy a zöldség? Nézze meg az angoloknál, na, ott kilőttek az árak!
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:56
A brit szupermarketekben árusított húsok és zöldségek ára csaknem megduplázódott a tavalyi év azonos időszakához képest.
Vásárló Újabb széleskörű árcsökkentés a Tesconál
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:02
A Tesco további árcsökkentéseket jelentett be 30 saját márkás tészta- és étolajtermékre brit hálózatában.
Vásárló Megdőlt egy furcsa rekord Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. május 15. 19:54
Sosem jártak még átlagosan ennyire öreg autókkal az amerikaiak.
Vásárló Minőségi szerszámkészlettel a minőségi munkáért
Márkázott tartalom | 2023. május 11. 08:54
Függetlenül attól, hogy hivatásos szakemberek vagy otthoni ezermesterek vagyunk, a minőségi eszközökre minden esetben szükség van. Nemcsak azért, mert így sokkal profibbnak tűnünk a külső szemlélők számára, hanem mert az egész munkafolyamat sokkal hatékonyabb és gyorsabb lesz. Szerencsére ma már több megoldás közül is válogathatunk.
Vásárló Nagy bejelentést tett a Tesco: ez most tényleg sokaknak örömhír
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 13:57
Nem várta meg a Tesco a kormányzati intézkedéseket, tovább csökkenti az általános árszintjét.
Vásárló Milyen esetben szükséges a C-vitamin pótlása a kutyáknál?
Márkázott tartalom | 2023. május 10. 11:58
A C-vitamin egy rendkívül fontos antioxidáns, amelynek a kutyákra gyakorolt hatását a tudósok 1942 óta folyamatosan vizsgálják. Eddig arra a következtetésre jutottak, hogy fokozza a fehérvérsejtek működését, növeli a vér interferon- és antitestszintjét, továbbá nagymértékben segíti a kollagén beépülését, amelynek köszönhetően nagy segítséget nyújthat az ízületi problémák esetében.
Vásárló Bevetik az inflációellenes fegyvert: részletek a kormány árfigyelő rendszeréről
Kollár Dóra | 2023. május 9. 10:43
Kijöttek az árfigyelő rendszer működésének részletei a Magyar Közlönyben.  
Vásárló Megvan, ki nyerte a vaj- és trappista-árháborút - kilenchavi mélyponton a drágulás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2023. május 9. 05:44
Tovább fékeződik az élelmiszerár-emelkedés tempója: májusban 9 hónapja nem látott üteműre lassult a drágulás, de még így is 30 százalék fölötti mértékben emelkedett a családi nagybevásárlás költsége egyetlen év alatt. Az előző havinál valamivel többért pakolhattuk tele a Privátbankár Árkosarat, viszont a vaj- és trappista-árháborúból úgy tűnik, a vásárlók kerültek ki győztesen.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG