Hatalmas mértékben tisztul a budapesti húspiac - írja a Napi Gazdaság. A lap szerint több húsféléből is hiány alakult ki az utóbbi hetekben a budapesti piacokon, szakértők szerint ennek hátterében a feketegazdaság visszaszorítása érdekében tett kormányzati intézkedések állnak. Elsősorban a vásárcsarnokokban és a vendéglátás területén fordult elő, hogy bizonyos baromfitermékekből nem tudták kielégíteni az igényeket.
Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke a lapnak elmondta, tagjaik közül néhányan érzékelték, hogy az általuk előállított friss hús iránt megnőtt a kereslet a budapesti régióban. Szerinte ez különösen annak fényében kedvező fejlemény, hogy korábban a tisztességes húsipari vállalatok szinten képtelenek voltak termékeiket értesíteni a régióban.
A szövetség véleménye szerint ebben jelentős szerepe van a pénztárgépek online bekötésének, és annak, hogy az elmúlt időszakban a hatóságok szigorították a budapesti, illetve a főváros környéki hús nagy- és kiskereskedelmi egységek, hűtőházak, kisebb gyártó üzemek ellenőrzését. Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) hatásáról egyelőre korai lenne nyilatkozni, hiszen ez gyakorlatilag tesztüzemi rendszerben működik - tette hozzá Éder Tamás.
Húsipari horrorsztorik - nagy fogások a közelmúltból Januárban egy Zala megyei hús nagykereskedésben tartottak ellenőrzést. A vizsgálat során 4 tonna ismeretlen eredetű húskészítményt találtak. Részletek >> Később egy egyébként engedéllyel rendelkező nagykereskedés fagyasztójában találtak jelöletlen, tiltott módon lefagyasztott sertésfejet, sertés apróhúst, több mint 3,5 tonna húst és húskészítményt foglaltak le >> Egy Baranya megyei állati melléktermék feldolgozó üzemben szintén gyomorforgató állapotok uralkodtak >> |