5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A távolságok leszűkültek: ma már nagyon sok munkát lehet távolból végezni, és hamar el lehet jutni egyik településről a másikba. Sok szakmánál egyszerűen megszűnik a helyhez-kötöttség. Így a jövő azoké a településeké, amelyekben kimagasló az életminőség.

Az „okosvárosok” üzemeltetői összehangolt vezérlőrendszerekből irányítják a közszolgáltatásokat: az energiahálózatot, a víz- és a csatornarendszert, a hulladékgazdálkodást, a tömegközlekedést. A számítógépes hálózatokba szervezett városirányítás hatékony és költségtakarékos, végső soron élhető és fenntartható lakókörnyezetet teremt a polgároknak.

Példa a szomszédban

Hogy nem valamiféle délibábos elképzelésről, hanem a közeli jövőről van szó, azt jól mutatja, hogy Bécs északkeleti külvárosában, Aspern-ben már épül egy kísérleti városrész. Innen metrón 25 perc alatt elérhető Bécs központja, de Pozsony belvárosába is be lehet érni 28 perc vonatozással. Ebben a hipermodern osztrák városnegyedben az épületektől kezdve az elektromos hálózatig mindent egységes irányítási rendszerbe szerveznek. Így mindig csak annyi villamos energiát termelnek és táplálnak be a hálózatba, amennyit ténylegesen fel is használnak. A fogyasztást pedig a legkorszerűbb érzékelők és irányítási rendszerek tartják kordában. A bécsi önkormányzat, annak energiaszolgáltató cége egy globális, vezető technológiai vállalat együttműködésében elindított városfejlesztési projektet a világ 10 legfontosabb Smart City-jei között jegyzik, Európában pedig a legnagyobb: 240 hektáron máris megépült 3240 lakás, egy iskolai kampusz, kollégium és egy technológiai kutatóintézet. 2028-ra felhúznak egy bevásárlóközpontot, további 5300 lakás épül, és kiköltözik ide mintegy 20 ezer munkahely.

Összefogott Salgótarján és Paks

Június elején Salgótarján és Paks polgármesterei megállapodást kötöttek arról, hogy együttműködve, egymás tapasztalataiból tanulva formálják át településeiket XXI. századi Smart Cityvé. Az „okosváros”-megoldások fellendíthetik a helyi ingatlanpiacot is.

Az osztrák főváros helyzete természetesen merőben eltér Paksétól és Salgótarjánétól. De Paks és Salgótarján is távol esik egymástól – nem csupán földrajzilag, de adottságaikat tekintve is.

Ahonnan nem mennek el az emberek

Paks egykor csöndes kistelepülés volt. Az atomerőmű megépítése óta, 35 éve kivételesen jó helyzetben van és tudatos városfejlesztéssel törekszik élhető környezetet teremteni lakosai számára. A paksi lakosok száma az atomerőmű bővítése miatt a közeljövőben 10-15 ezerrel felduzzadhat, az újonnan érkezettek egy része pedig várhatóan tartósan le is telepszik majd a városban. Ez meglátszik az ingatlanpiacon is: jócskán felmentek az árak, már felhúztak kisebb társasházakat, és rövidesen új lakópark is épül.

Paksra nem jellemző az elvándorlás – sőt, kifejezetten erős a fiatalokat megtartó ereje. Az Atomerőmű még az egyetemi tanulmányok során „vadászik” a legtehetségesebbnek ígérkező energetikai szakemberekre, és a város Energetikai Szakgimnáziumának is nagyon jó a hírneve. Hallgatói közül kerülhet ki az az új generáció, amely megszeretve a Duna közelségét, a város kínálta lehetőségeket, a letelepedés mellett dönt. „A Smart City projekt biztosan jótékony hatást fejt majd ki Paksra és környezetére” – állítja Kiss-Szilágyi Judit, az OTP Ingatlanpont nyugat-magyarországi regionális vezetője. A szakértő szerint a virtuális infrastruktúra fejlesztésén túl nagyon jót tenne a régiónak, ha megépülne a várost Kalocsával összekötő Duna-híd. A Duna keleti partjáról már így is sokan járnak be dolgozni Paksra, és sok paksi fiatal számára is már csak itt akad lakás elérhető áron.

Salgótarján az ország egyik legszebb táji környezetében fekszik. Egykor virágzó ipari központ volt, lakótelepek épültek, belvárosa az ötvenes-hatvanas években egy fiatal építészcsapat tervei alapján készült, még az UNESCO urbanisztikai díját is megkapta. A helyi iparvállalatok lassú sorvadása, majd csődje miatt a város jövőképe a rendszerváltás utáni években a ködbe veszett. Azóta rengetegen költöztek el, lakossága egyre fogy. A városvezetés célja megállítani és megfordítani ezt a tendenciát. Egyelőre a közintézmények energiafelhasználásának ésszerűsítésébe vágna bele, de később – állami támogatás vagy magánbefektetés révén – szeretnék kiterjeszteni a rendszert a magánlakásokra is.

Ezer fővel nőhet Salgótarján lakossága

Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint a salgótarjáni lakóingatlan-forgalom két éve látványosan nő, ami már az árak emelkedésében is megmutatkozik. A drágulás az utóbbi hónapokban felgyorsult. „Jó minőségű ingatlanokból és lakótelepi lakásokból egyaránt csekély a kínálat, kevés az átalakítható épület és újak se nagyon épültek” – mondja Nagy Péter, az OTP Ingatlanpont kelet-magyarországi regionális vezetője.

A szakértő arra számít, hogy az „okosváros” programhoz való csatlakozás az ingatlanpiacot tovább élénkíti majd. Kisebb építőipari vállalkozók belevágnak néhány 4-8 lakásos társasház kivitelezésébe is. Ebből a szempontból szerencsés volna, ha az önkormányzat mezőgazdasági termelésből kivont területeket lakóövezetté nyilvánítana, így új, beépíthető telkek állnának a vállalkozások rendelkezésére. Főleg, ha valóra is válik a városvezetés álma, és belátható időn belül tényleg több ezer fővel gyarapodik majd Salgótarján lakossága. Ugyancsak a helyi ingatlanpiacot élénkítheti, hogy a városkörnyéki falvakban, tanyákon a holland nyugdíjas-kolóniák után már orosz vevők is megjelentek. Aki pedig eladja a falusi házát, várhatóan beköltözik majd a városba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Rekordot döntött a hazai könyvkiadás
MTI | 2021. június 11. 13:40
2010 óta tavaly jelent meg a legtöbb könyv Magyarországon.
Vásárló Újraindul a reptéri buszjárat
MTI | 2021. június 11. 13:24
Hétfőtől ismét közlekedik a 100E jelzésű járat.
Vásárló Negatív teszttel is beengedik a Hungaroringre a külföldieket
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 10. 17:38
Negatív teszttel is jöhetnek a külföldiek az itthon idén nyáron rendezett három nemzetközi autóversenyre.
Vásárló Történelmi csúcson a nagybevásárlás - megint meglódult az élelmiszerár-emelkedés
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. június 8. 18:05
Az elmúlt hónapokhoz képest komolyabb áremelkedést tapasztaltunk a hazai hipermarketekben végzett rendszeres Árkosár-felmérésünk 2021. júniusi epizódjában - most először emelkedett 23 ezer forint fölé az átlagos kosárérték. Az étolaj továbbra is az egyik leginkább dráguló áru, de margarinért is jóval többet kérnek most, mint egy évvel ezelőtt - az aktuális rekordert pedig a szeszesitalok között találtuk meg. Több termék esetében is további áremelkedést ígérnek a szakértők.
Vásárló Miért van szükséged neked is egy légtisztítóra?
Márkázott tartalom | 2021. június 5. 13:16
Valószínűleg nem is gondolnád, hogy lakásod levegője mennyi szennyeződéssel van tele. Még egy alapos szellőztetést követően is rengeteg káros anyag van, ami a levegőben kering, főleg, ha magas a légszennyezettség a környezetedben.
Vásárló Milyen kétkerekűt válasszunk, ha biciklizésre adjuk a fejünket?
Márkázott tartalom | 2021. június 5. 09:47
Találjuk meg az ideális típust! A kerékpározás jótékony egészségügyi hatásaiban talán ma már senki sem kételkedik, de mégis akadnak, akik vonakodnak egy saját bicikli beszerzésétől. Ennek magyarázata sok esetben az, hogy nem ismerik a lehetőségeiket kellően, pedig a kerékpározás kínálta megoldások jóval sokszínűbbek, mint azt elsőre gondolnánk.
Vásárló A gardrób elmaradhatatlan kiegészítői: kézitáskák, oldaltáskák
Márkázott tartalom | 2021. június 4. 13:05
  A női ruhatár alapvető kelléke, minden évben, minden évszakban van ok a beszerzésére, és ha azt vesszük, egy teljes világ elfér benne - mi az? Nem vitás, a női táska. A gardrób elengedhetetlen kelléke számtalan változatban beszerezhető, és a divat változása indokolja is, hogy lehetőség szerint aki tud, új mutatós darabokat szerezzen be időközönként belőle. A modellek évről évre, sőt évszakról évszakra változnak, lássuk, milyen divatos darabok vannak jelenleg a piacon!
Vásárló Fenekestül felforgatta a magyarok vásárlási szokásait a járvány
Privátbankár.hu | 2021. június 2. 15:34
A költési hajlandóság bezuhant, a megtakarítási kedv megnőtt, a járványidőszak legjellemzőbb kifejezése az érintésmentesség lett. De nemcsak nálunk, egész Európában átalakultak a vásárlási és fizetési szokások.
Vásárló Babafészek szettek és a többi elengedhetetlenül fontos bababútor
Márkázott tartalom | 2021. június 2. 11:59
  A kisbabák szobájának berendezése nem könnyű feladat, a legtöbb anyuka heteket képes eltölteni csak a válogatással. A babafészek szett igazán fontos, nem véletlenül: egy multifunkciós, imádnivaló kiegészítő. A következőkben ez lesz a középpontban és azok a babaszobabútorok, amelyekre neked is szükséged lesz! Ha éppen várjátok szemetek fényének születését, és a keresgélés közepén vagytok, mindenképp tartsatok velünk!
Vásárló Egyszer használatos műanyagok: Magyarországon betiltottak egy sor terméket
Privátbankár.hu | 2021. június 2. 08:06
Az uniós irányelvnek való megfelelés érdekében július 1-jétől számos, egyszer használatos, műanyagból készülő terméket nem lehet forgalomba hozni Magyarországon.
Friss
hírlevél
depositphotos