5p
Egy hónapja robbant ki a tejmérgezési botrány, amikor is 50 ezer doboz UHT tejet vettek le a magyar üzletláncok polcairól, miután valaki zsaroló levelet küldött több áruháznak. Megkerestük a Nébih-et és a rendőrséget, hogy árulják el, hol tart az ügy kivizsgálása. Az Auchan és a Spar biztosan érintett volt, de azt most sem tudni, mely további boltok, mely termékeinek volt még köze a botrányhoz.
(MTI Fotó: Kallos Bea)

Május közepén bejelentés érkezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ügyfélszolgálatára, amely arról szólt, hogy több üzletlánc csomagolt termékeinél, „feltehetően gazdasági kár okozása” miatt szennyezés történhetett. A szombaton kiadott sajtóközleményben a hivatal nem közölte, hogy pontosan mely üzletek, mely termékekről is lehet szó. Akkor csak annyit mondtak: felhívják a vásárlók figyelmét, hogy a tejtermékeknél figyeljék jobban, hogy a csomagolás sértetlen legyen, és csak ennek ellenőrzése után vásárolják meg, illetve fogyasszák el az adott élelmiszert.

Aztán még szombaton az Auchan is kiadott egy sajtóközleményt (ez a közlemény azóta nem található a honlapjukon), amelyben azt írták, a május 11-én és május 12-én értékesített tejeknél a tárolási folyamat során szennyezés történhetett, ezért ezeket a termékeket visszahívják. Itt már kiderült, mely termékekről van szó (lásd a keretes felsorolást).

Az Auchan ezekben az áruházakban
vonta vissza a tejeket

50 ezer tejet vettek le a polcokról – csupán fenyegetés volt?

Sajtóinformáció szerint egy ismeretlen személy írt levelet az Auchannak, hogy ha nem fizetnek neki, megmérgezi az üzleteikben árult dobozos tejeket. Helik Ferenc, a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője ezután elmondta, azon a hétvégén több üzletlánc és a hatóság ügyfélszolgálata is megkapta azt a bejelentést, amely szerint valaki szándékosan szennyezett be egyes UHT tejeket. Az igazgató a Magyar Időknek azt mondta, bár az ügy több mint 50 ezer dobozos tejet érint, így azok vizsgálata szinte lehetetlen, a nyomozás állása szerint csupán fenyegetésről van szó, mérgezés nem történt, egyetlen szennyezett terméket sem találtak a hatóságok.

A Nébih ezután felvette a kapcsolatot az illetékes nyomozó hatósággal és vizsgálatot indítottak, illetve lekerültek a polcokról az esetlegesen érintett termékek. De még ekkor sem árulták el a nyilvánosságnak, melyik üzletláncok, mely termékei érintettek.

Hétfőn aztán a Spar is elismerte: három Spar és Interspar áruházukat érinti a botrány.  A Spar kommunikációs vezetője a Pénzcentrumnak mondta el, birtokukba került olyan információ, amely egyes forgalmazott tejtermékek szándékos megszennyezéséről szól.

Ugyancsak ezen a napon a rendőrség közölte: az ügy felderítéséért nyomozócsoportot hozott létre a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

Hol tart most az ügy kivizsgálása?

A tejszennyezési botrány kisebb pánikot okozott Magyarországon. Hasonló méretű zsarolásra még nem volt példa az országban. De néhány nap után lecsengett a hír, viszont több dolgot azóta sem tisztáztak a hatóságok. Most megkerestük a Nébih-et, hogy megtudjuk, jelenleg hol tart az ügy kivizsgálása, sikerült-e elkapni a zsarolót? Mi lehetett az indítéka? Szerettük volna azt is megkérdezni, hogy csak zsarolásról volt szó, vagy tényleg történtek szennyezések is, továbbá a két, fent említett üzletláncon kívül még kik érintettek. Az sem teljesen világos, csak zsarolás volt vagy valaki ténylegesen megmérgezte a polcokról hirtelen leszedett tejeket.

Mindegy, mely üzletekről volt szó?

A Nébih megkeresésünkre annyit közölt lapunkkal, hogy az eset kapcsán rendőrségi feljelentés történt, amelyet a nyomozóhatóság büntetőeljárás keretében vizsgál. Az ügy vizsgálata továbbra is folyamatban van. Bővebb tájékoztatást pedig a nyomozóhatóság adhat.

Azt mindenesetre elismerték, hogy az ügyben valóban több áruházlánc kapott, több különböző termékkel kapcsolatos fenyegetéseket. „Az eset kapcsán nem az érintett üzletláncok és a konkrét termékek, hanem maga a fenyegetés ténye volt elsődlegesen fontos, ennek megfelelően kommunikáltuk a vásárlók felé, hogy minden náluk lévő terméket vizsgáljanak meg” – írták válaszukban.

Szerettük volna elkérni azt a listát, amely részletesen felsorolja ezeket a termékeket, de nem adták ki. A hatóság szerint az általuk ismert termékek pontos megnevezése „hamis biztonságérzetet keltene”.

Zsarolás miatt nyomoznak, nincs baj a tejekkel

Kérdéseinkkel megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát is. A nyomozás érdekeire való tekintettel nem adtak részletes tájékoztatást, csak annyit közöltek, amit eddig is tudni lehetett:  a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda zsarolás bűntett gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. Az ügy felderítése érdekében a rendőrség nyomozócsoportot hozott létre. Ugyanakkor megjegyezték: a rendőrségnek jelenleg nincs tudomása konkrét élelmiszerrel kapcsolatos kockázatról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
Vásárló Extrém ízeket kaphatnak a kenyerek
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 16. 11:36
A margetingguruk legújabb ötlete, hogy kézzelfoghatóvá, pontosabban ízlelhetővé teszik az emberi érzelmeket, amihez a mesterséges intelligenciát hívták segítségül. Kiderül, beveszik-e ezt az emberek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG