<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Egy hónapja robbant ki a tejmérgezési botrány, amikor is 50 ezer doboz UHT tejet vettek le a magyar üzletláncok polcairól, miután valaki zsaroló levelet küldött több áruháznak. Megkerestük a Nébih-et és a rendőrséget, hogy árulják el, hol tart az ügy kivizsgálása. Az Auchan és a Spar biztosan érintett volt, de azt most sem tudni, mely további boltok, mely termékeinek volt még köze a botrányhoz.
(MTI Fotó: Kallos Bea)

Május közepén bejelentés érkezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ügyfélszolgálatára, amely arról szólt, hogy több üzletlánc csomagolt termékeinél, „feltehetően gazdasági kár okozása” miatt szennyezés történhetett. A szombaton kiadott sajtóközleményben a hivatal nem közölte, hogy pontosan mely üzletek, mely termékekről is lehet szó. Akkor csak annyit mondtak: felhívják a vásárlók figyelmét, hogy a tejtermékeknél figyeljék jobban, hogy a csomagolás sértetlen legyen, és csak ennek ellenőrzése után vásárolják meg, illetve fogyasszák el az adott élelmiszert.

Aztán még szombaton az Auchan is kiadott egy sajtóközleményt (ez a közlemény azóta nem található a honlapjukon), amelyben azt írták, a május 11-én és május 12-én értékesített tejeknél a tárolási folyamat során szennyezés történhetett, ezért ezeket a termékeket visszahívják. Itt már kiderült, mely termékekről van szó (lásd a keretes felsorolást).

Az Auchan ezekben az áruházakban
vonta vissza a tejeket

50 ezer tejet vettek le a polcokról – csupán fenyegetés volt?

Sajtóinformáció szerint egy ismeretlen személy írt levelet az Auchannak, hogy ha nem fizetnek neki, megmérgezi az üzleteikben árult dobozos tejeket. Helik Ferenc, a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője ezután elmondta, azon a hétvégén több üzletlánc és a hatóság ügyfélszolgálata is megkapta azt a bejelentést, amely szerint valaki szándékosan szennyezett be egyes UHT tejeket. Az igazgató a Magyar Időknek azt mondta, bár az ügy több mint 50 ezer dobozos tejet érint, így azok vizsgálata szinte lehetetlen, a nyomozás állása szerint csupán fenyegetésről van szó, mérgezés nem történt, egyetlen szennyezett terméket sem találtak a hatóságok.

A Nébih ezután felvette a kapcsolatot az illetékes nyomozó hatósággal és vizsgálatot indítottak, illetve lekerültek a polcokról az esetlegesen érintett termékek. De még ekkor sem árulták el a nyilvánosságnak, melyik üzletláncok, mely termékei érintettek.

Hétfőn aztán a Spar is elismerte: három Spar és Interspar áruházukat érinti a botrány.  A Spar kommunikációs vezetője a Pénzcentrumnak mondta el, birtokukba került olyan információ, amely egyes forgalmazott tejtermékek szándékos megszennyezéséről szól.

Ugyancsak ezen a napon a rendőrség közölte: az ügy felderítéséért nyomozócsoportot hozott létre a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

Hol tart most az ügy kivizsgálása?

A tejszennyezési botrány kisebb pánikot okozott Magyarországon. Hasonló méretű zsarolásra még nem volt példa az országban. De néhány nap után lecsengett a hír, viszont több dolgot azóta sem tisztáztak a hatóságok. Most megkerestük a Nébih-et, hogy megtudjuk, jelenleg hol tart az ügy kivizsgálása, sikerült-e elkapni a zsarolót? Mi lehetett az indítéka? Szerettük volna azt is megkérdezni, hogy csak zsarolásról volt szó, vagy tényleg történtek szennyezések is, továbbá a két, fent említett üzletláncon kívül még kik érintettek. Az sem teljesen világos, csak zsarolás volt vagy valaki ténylegesen megmérgezte a polcokról hirtelen leszedett tejeket.

Mindegy, mely üzletekről volt szó?

A Nébih megkeresésünkre annyit közölt lapunkkal, hogy az eset kapcsán rendőrségi feljelentés történt, amelyet a nyomozóhatóság büntetőeljárás keretében vizsgál. Az ügy vizsgálata továbbra is folyamatban van. Bővebb tájékoztatást pedig a nyomozóhatóság adhat.

Azt mindenesetre elismerték, hogy az ügyben valóban több áruházlánc kapott, több különböző termékkel kapcsolatos fenyegetéseket. „Az eset kapcsán nem az érintett üzletláncok és a konkrét termékek, hanem maga a fenyegetés ténye volt elsődlegesen fontos, ennek megfelelően kommunikáltuk a vásárlók felé, hogy minden náluk lévő terméket vizsgáljanak meg” – írták válaszukban.

Szerettük volna elkérni azt a listát, amely részletesen felsorolja ezeket a termékeket, de nem adták ki. A hatóság szerint az általuk ismert termékek pontos megnevezése „hamis biztonságérzetet keltene”.

Zsarolás miatt nyomoznak, nincs baj a tejekkel

Kérdéseinkkel megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát is. A nyomozás érdekeire való tekintettel nem adtak részletes tájékoztatást, csak annyit közöltek, amit eddig is tudni lehetett:  a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda zsarolás bűntett gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. Az ügy felderítése érdekében a rendőrség nyomozócsoportot hozott létre. Ugyanakkor megjegyezték: a rendőrségnek jelenleg nincs tudomása konkrét élelmiszerrel kapcsolatos kockázatról.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Sohajda Júlia egyedüli magyarként került be az amerikai Forbes 2022-es válogatásába
Natív tartalom | 2022. május 12. 13:55
Az amerikai Forbes szerkesztősége idén is összeállította a harminc év alatti sikeres fiatalok harmincas toplistáját, amelyre idén egyedüli magyarként felkerült Sohajda Júlia, a budapesti kockázati tőkealap-kezelő, Vespucci Partners társalapítója és ügyvezető partnere is.
Vásárló Amit az ittas vezetésről tudni érdemes
Márkázott tartalom | 2022. május 12. 10:27
Bármilyen közlekedési jármű szeszesital elfogyasztása utáni vezetése bűntetőjogi tárgyalásokat vonhat maga után.
Vásárló Ezért hosszabbította meg az árstopot az Orbán-kormány: óriási drágulás a boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. május 9. 05:52
A Privátbankár Árkosár-felmérések 15 éves történetében még sosem mértünk 20 százalék fölötti éves drágulást, májusban azonban ez is bekövetkezett. 27 ezer forint alatt már sehol sem ússzuk meg a nagybevásárlást, a margarin ára duplázódott, a kenyér, a sajt és a tojás ára is hatalmasat ugrott - egyre jobban látszik, hogy az árstop legfeljebb szépségtapasznak jó, ahogy azt is képtelenség megbecsülni, hogy milyen hatással van a többi termék árára.
Vásárló Kutya seborrhea: a házi kedvencek bőrbetegsége
Márkázott tartalom | 2022. május 8. 10:49
A seborrhea egy gyűjtőfogalom, amely igen változatos bőrproblémákat foglal magában. Lehet genetikai eredetű is, de hormonális problémák, illetve allergia miatt is kialakulhat. Nézzük most meg, mit érdemes tudni a betegségről!
Vásárló Se ruha, se gyümölcs, hús csak hetente egyszer – az utca emberét kérdeztük az inflációról
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 7. 18:04
Sokak szerint az árstop értelmetlen és átverés is. Hiába nőttek kicsit a jövedelmek, az infláció mindent elvisz. Mit mondanak a budapesti járókelők? Kiderül videónkból.
Vásárló Vizsgálódik a GVH – megsérthette a szabályokat ez a gyógyszercég?
Privátbankár.hu | 2022. május 4. 13:37
Egyelőre még semmi sem biztos, csak az, hogy megindult a vizsgálat.
Vásárló Mi lesz a nyaralással? Ezt tervezik idén a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 13:32
Egy felmérés szerint csak a magyarok fele tervez külföldi nyaralást ezen a nyáron. 
Vásárló Éljen vízparton az agglomerációban, vagy bárhol az országban!
Márkázott tartalom | 2022. május 3. 10:16
Vízparton élni, vagy akár ott csak egy üdülőt birtokolni, mindenképp jó. És ehhez nem kell feltétlenül a drága Balatont választanunk. Ha az agglomerációba költöznénk, ott is találunk Duna-parti házakat, de az ország más részein is vásárolhatunk vízparti üdülőt. Mai cikkünkben az ország legszebb, közvetlen vízparttal rendelkező házait gyűjtöttük egy csokorba.
Vásárló Túrázzunk Tenerife szigetén!
Márkázott tartalom | 2022. május 3. 10:02
A Kanári-szigetek egyik legkedveltebb úti célja Tenerife szigete, hiszen éghajlata az év minden szakában ideális a kikapcsolódásra. A tiszta vizű öblök és a számos turisztikai tevékenység mellett azonban érdemes figyelmet fordítanunk a sziget lélegzetelállító túraútvonalaira is.
Vásárló Mit érdemes tudni a megfelelő ágykeret vásárlásához?
Márkázott tartalom | 2022. május 2. 16:22
Segítünk kiválasztani a tökéletes darabot.
hírlevél
Ingatlantájoló