5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Négy település megközelíthetetlen az ónos eső miatt. Hat megyében a legmagasabb, piros riasztás van érvényben. A meteorológia azt írja: ónos eső, jegesedés várható, a katasztrófavédelem meg ezt: aki teheti, ne induljon útnak. Helyzetkép (folyamatosan frissül).

Rendkívüli helyzet van, ítéletidő nincs

Négy települést nem lehet megközelíteni közúton az ónos eső miatt - erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban vasárnap kora reggel. Mind a négy település - Kővágószőlős, Cserkút, Bakonya és Kővágótöttös - Baranya megyében van. Rendkívüli intézkedésekre nem volt szükség, ellátási gondok sincsenek, de a miniszterelnök arra kérte az ott élőket, hogy egyelőre ne is próbálják elhagyni ezeket a településeket.

Orbán Viktor - miután konzultált a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban az irányító törzs tagjaival - azt mondta: rendkívüli közlekedési helyzet alakult ki, de Szlovéniával, Ausztriával és Szerbiával szemben nincs ítéletidő az országban.

További területeken vonta vissza az ónos eső miatt kiadott riasztásokat a meteorológiai szolgálat, már csak hat megyében van elsőfokú riasztás. Budapestre és Pest megyére már semmilyen veszélyjelzés nincs érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében van érvényben citromsárga riasztás. Ezek szerint a következő órákban már csak ezeken a területeken várható gyenge ónos eső.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a Dunántúlon, illetve délelőtt még néhol a Duna vonalában - egyre inkább gyengülő intenzitású - ónos eső várható, eleinte még többfelé erős jegesedéssel. A legtovább a nyugati megyékben valószínű tartósabb ónos eső.

Baranya, Bács-Kiskun, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Tolna megyében is várható még gyenge ónos eső, ezért ezekre a területekre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A fővárosi katasztrófavédelem arra kéri a budapestieket, hogy lehetőleg ne induljanak el otthonról. Felhívták a figyelmet továbbá: a tulajdonosok, tulajdonosi közösségek, fenntartók és ingatlankezelők a jogszabályok értelmében kötelesek gondoskodni az ingatlanjukhoz tartozó járdaszakaszok tisztításáról, síkosságmentesítéséről.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóit kilenc helyszínre riasztották az ónos eső miatt. Sérülésről nincs tudomásuk, mindenhol koccanásos balesethez, árokba csúszott autók mentéséhez kértek tűzoltói segítséget. A balesetek a II., a XII. és a XVII. kerületben, illetve a Pest megyei Csömörön és Pilisvörösváron történtek.

Itt járhatatlan

Zala megyében alsóbbrendű utak váltak járhatatlanná vasárnapra virradóra a megye 86-os főúttól nyugatra eső területein, két települést, Szécsiszigetet és Tormaföldét egyelőre nem lehet gépjárművel megközelíteni - tudatta Facebook-oldalán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Néhány kisebb baleset is történt az utakon, a lefagyások miatt Lenti térségében korlátozták a buszközlekedést. Továbbra is az egész megyére érvényes a szombat este elrendelt kamionstop.

Alsóbbrendű utak váltak járhatatlanná Bács-Kiskun megyében, Csikéria-Bácsalmás, Bácsbokod és Mátételke, valamint Kalocsa és Bácsalmás között is.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel azt közölte, lezárták a fél útpályát a Pest megyei Dobogókő és Pilisszentkereszt között, ahol egy megcsúszott személyautó a szalagkorlátnak ütközött és akadályozza a forgalmat. A balesetben senki sem sérült meg. A műszaki mentéshez riasztott pomázi tűzoltók az egyik útpálya jégmentesítése után tudják megkezdeni a kocsi kiszabadítását.

Veszprém megyében Vinár és Nemesszalók között - mintegy háromszáz méterre a vasúti pályától - egy, az úton keresztbe fordult sószóró gépkocsi akadályozza a forgalmat. A jármű kiszabadítására a pápai tűzoltókat riasztották. A Baranya megyei Garénál egy személyautó akadt el a csúszós úton, a műszaki mentést a siklósi tűzoltók végzik.

Pest megyében korlátozzák a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek forgalmát az ónos eső okozta rendkívüli időjárási viszonyok miatt. A megye területén valamennyi érintett járművet várakoztatja a rendőrség.

Sok a mentők dolga

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vasárnap reggel hat órától a közterületek, aluljárók síkosságmentesítésére hómunkásokat alkalmaz. A társaság arra hívta fel az ingatlantulajdonosokat, hogy az ingatlanjaik előtti járdaszakaszokat tisztítsák meg a jégpáncéltól és síkosságmentesítsék a gyalogos balesetek elkerülése érdekében.

Szombat estétől vasárnap reggelig mintegy négyszáz gyalogos szenvedett balesetet a jeges járdákon szerte az országban - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel. Győrfi Pál elmondta: a mentőszolgálat mindenkit arra kér, ha teheti, maradjon otthon, ám, ha valakinek mégis útnak kell indulna, már az első lépéseknél legyen nagyon óvatos a jeges, felfagyott járdákon, lépcsőkön, és lehetőleg kapaszkodjon korlátokba, kerítésekbe. Az útra kelőktől azt is kérte, megfelelő talpú cipőben induljanak el, bár "tükörjégen" még egy helyben állva sem könnyű talpon maradni - jegyezte meg. A szóvivő közlése szerint a mentősök alig győzik a munkát, egymást érik a hívások, a legtöbb esetben kéz-, illetve lábtörésekhez riasztják őket. A sérültek között egyaránt vannak fiatalok és idősek - tette hozzá.

 

Hómunkások kellenek

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vasárnap délután is felvesz hómunkásokat a közterületek jégmentesítésére - közölte a társaság az MTI-vel.

A közlemény szerint 14 és 22 óra között a közjárdák, közlépcsők, gyalogátkelőhelyek megtisztítása a feladat. A nyolcórai munkavégzésért nettó 3550 forintot fizetnek. Jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet, a címek a társaság honlapján (www.fkf.hu) találhatók.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG