3p
A legnagyobb változások április 1-től lépnek életbe a jövedéki szabályozásban, de már január 1-jétől is érheti majd meglepetés a trafikok vásárlóit: a zárjegyre mostantól nem írják rá, hogy mennyibe kerül a cigi, helyette a NAV honlapján teszik közzé az árakat, amelyek egy héten akár kétszer is változhatnak - pont úgy, mint az üzemanyagok. Egy darabig ugyanaz a cigi két áron is a polcokon lehet.

Még drágább lesz

Az Adozona.hu számol be arról: a cigaretta adómértékének 2018. január 1-jére el kell érnie az uniós adóminimumot, ami a forgalomba hozott cigaretták átlagárának 60 százaléka, de legalább 90 euró ezer darabonként. Ezt három lépcsőben érjük el - 2016. szeptember 1-jétől, majd 2017. január 1-jétől, végül 2017. július 1-jétől voltak illetve lesznek emelések. Így tehát az egyébként sem olcsó cigi tovább drágul mától.

Rá sem írják az árát

Ami a leglátványosabb változás: mától lekerül a kiskereskedelmi eladási ár az adójegyről - magyarán nem lesz ráírva, mennyibe kerül a cigaretta vagy más dohánytermék. Jelenleg a gyártónak, a külföldön előállított terméket belföldre behozónak a termék kereskedelmi forgalomba hozatala előtt adójegyet kell igényelnie a vámhatóságtól, megadva a termék majdani kiskereskedelmi értékesítési árát. Az adófizetési kötelezettség a megrendelt adójegyek, kiskereskedelmi eladási árral összefüggő jövedéki adó és áfa tartalma alapján keletkezik.

Azzal, hogy a kiskereskedelmi eladási ár nem fog szerepelni az adójegyen, megszűnik a speciális adózási rendszer és a dohánygyártmányok is a többi jövedéki termékkel megegyező módon fognak adózni - írja az Adózóna.

Tudni akarod, mennyibe kerül? Irány a NAV honlapja!

Mivel a cigaretta és a szivar, szivarka jövedékiadó-mértéke összefügg a kiskereskedelmi eladási árral, minden egyes termék aktuális árát és azok változását be kell jelenteniük a gyártóknak a NAV felé. A NAV az aktuális kiskereskedelmi eladási árakat honlapján teszi közzé az Adó menü Jövedéki adó menüpontjának „Dohánygyártmányok kiskereskedelmi eladási ára” alpontja alatt.

Némi "türelmi idő" azért van:  március 1-jéig még kaphatnak a kiskereskedők olyan árut, aminek adójegyén ott van az ár is, így akár többféle áron is előfordulhat ugyanaz a termék a trafikokban. Április 1-jétől pedig csak zárjeggyel ellátott dohánygyártmány bocsátható szabadforgalomba, amelyről a kiskereskedelmi eladási áron túl lekerül a kiszerelés és az adómérték kód is.

A NAV útmutatójából egyébként az is kiderül: a dohánytermékek kiskereskedelmi eladási ára hetente legfeljebb kétszer változhat, hétfőtől vagy csütörtöktől - olyan lesz tehát, mint az üzemanyag, aminek ára szerdán és pénteken változik (ha éppen változik).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Hadüzenetet küldött a Lidl: másképp is elérhetőek lesznek a legendás pulcsik
Buksza blog | 2023. december 6. 15:50
A Lidl társul a ruhaiparnak azzal az ágával, amely hadat üzent az öltözködést forradalmian átalakító, ám brutálisan környezetszennyező fast fashionnek. 
Vásárló Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz!
PR | 2023. december 5. 12:50
Hajlamosak vagyunk a betegségekre valamiféle kivédhetetlen sorscsapásként tekinteni, pedig a tudomány tényei és a számok egészen mást mutatnak: a személyes döntéseinknek, a tudatos választásainknak meglepően nagy hatásuk van az egészségünkre. Most mutatunk pár olyan tippet, amellyel hatalmasat léphetünk előre az egyéni ártalomcsökkentés útján!
Vásárló Komoly verseny indul az áruházak között a vevők kevéske pénzéért
Buksza blog | 2023. december 5. 11:45
A fekete novemberré bővült fekete péntek nem hozta meg azt a sikert a brit kiskereskedelemben, amit a boltosok vártak tőle, legalábbis van ahol már szerény karácsonyi költésre készülnek.
Vásárló Riadót fújtak a fogyasztóvédők: sokszor verik át a vásárlókat egy újfajta trükkel
Buksza blog | 2023. december 5. 09:20
Futball nyelven szólva óriási a zűrzavar az áruházi vásárlók fejében azzal kapcsolatban, hogy mennyire megbízhatóak azok az állítások, amelyek a termékek környezettudatos előállításáról szólnak.
Vásárló Muszáj árat csökkentenie az Ikeának, "titokzatos" kedvezményeket lengetett be a cég
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. december 2. 14:17
Az Ikea - a cég állítása szerint - igyekezett elkerülni az áremeléseket még akkor is, ha költségei növekedése miatt ez a profit rovására ment. A bútor-kiskereskedőnél úgy látják, hogy újabb engedményekre lesz szükség. Az egyelőre nem derül ki, hogy mely termékeket érinti a lépés. 
Vásárló Hogyan ne legyen a parkolás rémálom
Márkázott tartalom | 2023. december 2. 11:41
Budapesten parkolni sokszor nem egyszerű. A parkolás nem elég, hogy drága, de sokszor csak a célpontunkoz távolabb tudjuk letenni az autót, mert nincs elég hely. Ha nagy nehezen megtaláltuk a megfelelő parkolóhelyet, akkor jön a pepecselés az aprópénz keresgélésével és parkolóórába való bedobásával. 
Vásárló Újít a Tesco: változás jöhet a kasszáknál?
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 16:03
Két évvel ezelőtt mutatta be a Tesco GetGo nevű elszámolási megoldását, azt az önkiszolgáló fizetési lehetőséget, amelyben a vásárlónak nem kell bajlódnia a vonalkódok leolvasásával. A kísérlet bővül.
Vásárló Tiltás a Sparnál: a boltlánc hallgatott a vásárlókra és leszámolt a sokat támadott édesítőszerrel Ausztriában
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:41
Az ausztriai Spar "kivette" saját márkás tejtermékeiből az aszpartám édesítőszert. 
Vásárló Mivel lepjük meg karácsonykor hobbiszakács ismerősünket?
Márkázott tartalom | 2023. december 1. 11:26
Ha olyan karácsonyi ajándékokkal szeretnénk meglepni szeretteinket, amik valóban hasznosak, akkor érdemes kiindulni abból, hogy mi az illető hobbija. Aki például imád a konyhában tevékenykedni, az biztosan nagyon örül majd annak, ha valamilyen ehhez kapcsolódó ajándékot talál a fa alatt. Például egy prémium szakácskést. 
Vásárló Érdekes jóslat jelent meg Lidlről, a Tescóról és a többi boltláncról
Buksza blog | 2023. november 29. 16:04
A legnagyobb boltláncok - köztük a Tesco és a Lidl - a piaci súlyuknál fogva fordulatot hozhatnának a húsfogyasztásban és ezzel a környezetvédelemben néhány éven belül.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG