3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mostantól a gyártók nem adhatnak ki 900 wattnál nagyobb teljesítményű porszívót - de mit jelent ez igazából? Azt, hogy gyengébben szív vagy csak azt, hogy kevesebbet fogyaszt? Mennyi port nyom vissza a levegőbe egy porszívó? Mit tud a ciklontechnológia és mi az a motoros fej? A MediaMarkt összeszedett néhány fontos tudnivalót.

Közel két éve lépett életbe az az Európai Uniós előírás, miszerint 1600 wattnál nagyobb teljesítményű porszívót nem lehet forgalomba hozni az Európai Unióban, 2017 szeptemberétől pedig 900 wattban maximalizálják a motor áramfelvételét - itt írtunk róla bővebben >>. A szabályozásban érintettek a háztartási és professzionális felhasználásra szánt általános porszívók is, de nem vonatkozik például a csak akkumulátorról üzemeltethető készülékekre, sem a robotporszívókra.

Fontos, hogy a korlátozás a készülékek motor maximális áramfelvételére vonatkozik, ami nem azonos a szívóteljesítménnyel. A MediaMarkt tapasztalatai szerint ebben még kevésbé tudatosak a vásárlók, kevesen tudják, hogy a motorteljesítmény a motor maximális áramfelvételét jelenti, míg a szívóerő a porszívó fejénél mért szívóerő mértéke. A nagyobb motorteljesítmény nem feltétlenül jelent magasabb szívóerőt.

Az sem mindegy, mennyi port fúj vissza

A direktívában foglalt módosítások a készülékek por-visszabocsátási osztályozását is érintik, szeptembertől ugyanis ez az érték nem haladhatja meg az 1%-ot. Ez a mutató azt jelzi, hogy a készülék mennyi port bocsát ki a szobában a takarítás során, és hogy mennyire képes az allergén anyagokat kiszűrni, mint például a finom por és atka. A műszaki áruházlánc szerint a vásárlók körében ez még kevésbé jelentős szempont a porszívóválasztás során, pedig az egyes modellek között óriási különbségek lehetnek. A porszívózás során a lakás levegőjébe visszakerülő nagy mennyiségű finom por jelentősen képes rontani az ott élők életminőségét, egészségi állapotát – és nem csak az allergiásokét.

Erről hallottál már? Ciklontechnológiás porszívók

Ma már vannak olyan, ciklontechnológiával működő, itthon is széles körben elérhető porszívók, amelyek tisztább levegőt fújnak ki, mint a szoba eredeti levegője, amiben porszívózunk.  Ezek a készülékek relatíve alacsonyabb motorteljesítménnyel is nagyobb szívóteljesítményt adnak, ami nem csökken az idő előrehaladtával.

Porszívóválasztás kapcsán a tendencia ma még azt mutatja, hogy a vásárlók inkább még az energiatakarékosság, és praktikussági szempontok alapján választanak. Ilyen a porszívó helyigénye, súlya, a porzsák mérete, mekkora a takarítandó terület, van-e kisállat, valamint, hogy keménypadlón vagy szőnyegen porszívózunk-e.

Erről hallottál már? Motoros fej a porszívón

A különböző padlófelületek minél hatékonyabb tisztítására a gyártók is többféle szívófejet alakítanak ki, de az így alkalmazott technológia is nagyban befolyásolja a porszívózás eredményét. A legjobb hatás érdekében a MediaMarkt szerint érdemes motoros fejjel szerelt porszívót választani, mert ez a szívócsőbe söpri a koszt, nem csak egyszerűen fölé helyez egy szívónyílást, ami vagy felkapja a szennyeződést, vagy nem. A motorizált szívófejek így sokkal mélyebbre tudnak hatolni a szőnyegben, hogy eltávolítsák a mélyen lerakódott port és állatszőrt, a kemény padlókról pedig ez teszi lehetővé, hogy jóval hatékonyabban szedjék fel a finom port, mint a hagyományos porszívók.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG