4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Jövő hét hétfőtől több változás is lesz a vasúti menetrendekben.

A Tatabánya–Oroszlány vonalon új menetrendi struktúrát alakítottak ki, külön hétköznapi és hétvégi, munkaszüneti menetrenddel. Hétköznapokon a vonatok többsége a kevésbé zsúfolt S10-es jelzésű tatabányai betétjárathoz, míg munkaszüneti napokon mindegyik vonat az S10-es Győr–Budapest-Déli pályaudvar viszonylatú személyvonatokhoz csatlakozik.

A Budapest–Székesfehérvár vonalon két új vonattal bővülnek az esti elővárosi eljutási lehetőségek: az egyik vonat a Tárnok–Budapest-Déli viszonylaton Tárnokról 21:50-kor indul, és Érd-felsőn keresztül közlekedik. A másik, Z30-as jelzésű vonat a Martonvásár–Budapest-Déli viszonylaton közlekedik, és Martonvásárról 20:48-kor indul.

A Budapest–Pusztaszabolcs vonalon az esti eljutás megkönnyítése érdekében új vonat közlekedik munkanapokon. Százhalombattáról indul 18:53-kor, és 19:34-kor érkezik a Déli pályaudvarra.

A Budapest–Vác–Szob vonalon a reggel eddig 6:49-kor, Vácról induló S70-es vonat április 4-től 3 perccel korábban indul. A változás hatására kiszámíthatóbbá válik a reggeli menetrend.

A Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon két, korábban külön-külön közlekedő, S50-es és Z50-es viszonylatszámú vonat összevonása után új, átszállásnélküli esti eljutási lehetőséggel élhetnek az utasok a Nyugati pályaudvar és Szolnok között. A módosított Z50-es vonat Budapest-Nyugati pályaudvarról indul 21:03-kor, és 22:45-kor érkezik Szolnokra.

A Budapest–Újszász–Szolnok vonalon a Keleti pályaudvarról 14:45-kor induló vonat hétfőtől csütörtökig a nagy utasforgalomra tekintettel – a Budapestről Szolnokra való eljutás elősegítésére – Szolnokig közlekedik. A későesti hazatérést segítendő új S60-as vonat is jár, amely a Keleti pályaudvarról 0:55-kor indul, és Nagykátára 1:58-kor érkezik meg.

A Budapest–Győr–Hegyeshalom–Rajka vonalon két vonat korábban közlekedik, hogy a munkahelyükre utazók elérjék a győri helyi buszjáratokat. Tatabánya–Győr viszonylatban az S10-es személyvonat 15 perccel korábban, 04:05-kor indul Tatabányáról, és Győrbe 5:02-kor érkezik. Hegyeshalom és Győr között egy személyvonat 5 perccel korábban, 04:31-kor indul.

A Győr–Celldömölk vonalon a Budapest felől és a Szombathely felé utazók kényelmesebb csatlakozásra számíthatnak. Győrből ugyanis 27 perccel később, 12:37-kor indul a celldömölki vonat. A Pápa–Csorna vonalon egy vonat 10 perccel később közlekedik, azaz Csornáról 16:35-kor indul, hogy a településen jobb legyen a csatlakozás Sopron felől Pápa irányába.

A Budapest–Székesfehérvár–Szombathely vonalon, Karakószörcsök község jobb kiszolgálása érdekében a Szombathelyről 06:05-kor és a Budapest-Déli pályaudvarról este fél hétkor induló gyorsvonatok is megállnak az állomáson.

A Gyékényes–Pécs vonalon új vonat közlekedik munkanapokon, Szigetvár és Szentlőrinc között. Szigetvárról 18:55-kor indul, és Szentlőrincre 19:13-kor érkezik.

A Budapest–Hatvan–Miskolc–Szerencs–Sátoraljaújhely/Nyíregyháza vonalon a távolsági utasok igényei alapján változik egyes vonatok közlekedési rendje. A Sátoraljaújhelyről 13:48-kor induló, a Keletibe 18 órakor érkező 523-as számú gyorsvonat, továbbá a Keletiből 14 órakor induló, Sátoraljaújhelyre 18:02-kor érkező 526-os számú gyorsvonat már nemcsak pénteken, hanem vasárnap is közlekedik. A Miskolc-Tiszai pályaudvarról 16:35-kor induló, Sátoraljaújhelyre 18:12-kor érkező 5236-os számú vonat, valamint a Sátoraljaújhelyről 13:48-kor induló és Miskolc-Tiszaira 15:22-kor érkező 5235-os vonat április 4-től kezdve naponta közlekedik, péntek és vasárnap kivételével.

A MÁV-START szakemberei által Szolnokon kifejlesztett újgenerációs, IC+ vasúti kocsik két prototípusa április 4-étől, Budapest és Hamburg között az EC172 és EC173-as számú HUNGÁRIA EuroCity vonatpárban közlekedik. A modern IC+ kocsik kényelmével márciusban a WIENER WALZER EuroNight vonatokkal utazók ismerkedhettek. A MÁV-START, valamint az osztrák és a svájci vasúttársaságok szerint is kedvezők a prototípusok külföldi üzemeltetése során szerzett tapasztalatok.

Március 26-tól a Zürich–Budapest-Keleti között közlekedő RJ 165-ös, illetve a Budapest-Keleti–Salzburg–München között közlekedő RJ 62-es számú vonatokon kerékpárok szállítása is lehetséges nemzetközi forgalomban. A román vasúttársaság hálózatán már korábban részlegesen módosult a Dacia vonatpár útvonala, utóbbiak Segesvár érintése nélkül, Piski–Nagyszeben útirányon át közlekednek.  A változás mostantól a teljes menetrendi időszakra érvényes.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG