Hirdetés

Ajkai kórházbotrány: dupla fizetést akartak az altatóorvosok

2018. október 12., 16:05

Az ajkai kórház főigazgatója szerint a vállalkozóként dolgozó aneszteziológusok szerződtetésénél farkastörvények uralkodnak. Az intézmény már pótolta a távozó orvosokat.

Forrás: Ajkai Szó
Forrás: Ajkai Szó

A fizetésük megkétszerezését kérték a kórház vezetésétől azok az aneszteziológus orvosok, akik szeptemberben egyszerre mondtak fel az intenzív osztályon – mondta el Nagy Zoltán, az ajkai Magyar Imre Kórház főigazgatója az Echo TV Napi Aktuális című műsorában. Azt kérdezték tőle, hogy igazak-e azok a sajtóhírek, miszerint az orvosok 1,5-2 millióról 3 millió forintra akarták emeltetni bérüket.

Amúgy is többet keresnek

A főigazgató konkrét számot nem kívánt közölni. Beszélt viszont arról, hogy az intenzív, a sürgősségi és a traumatológiai osztályon alapból többet keresnek a dolgozók, mint máshol. Ezen a három osztályon ugyanis a jogszabály szerint 30 ezer forintos havi pótlék jár, amit még kiegészít a munkáltatói támogatás.

Hirdetés

Szerinte Magyarországon a nővérek bére átlagban  250 és 400 ezer forint között mozog, túlóráktól, szakképesítéstől és életkortól függően. A munkavállalóként dolgozó aneszteziológusok bérét szintén bértábla rögzíti, ha viszont vállalkozóként dolgoznak a kórházban, akkor a juttatásuk alku tárgya.

Ilyenkor azok a „farkastörvények” érvényesek, „amelyek az intézmény érdekeit kell hogy képviseljék” – fogalmazott a főigazgató. Ezzel feltehetően arra utalt, hogy hiány van altatóorvosokból, akikért versenyeznek a kórházak.

Havi bruttó egymillió

Mint arról beszámoltunk, az  Ajkai Szó című önkormányzati lap korábban bemutatott egy számlát, amely állítólag egy helyi aneszteziológustól származik. Ő ötezer forintos órabérben dolgozott Ajkán, amiből – túlórával együtt – havi szinten bruttó 960 ezer forint bevétele származott. Mivel a feladatot vállalkozóként látta el, ebből az összegből még ki kellett fizetnie az adóját, valamint a vállalkozása egyéb költségeit.

Szeptemberben az ajkai intenzív osztályon az összes nővér és az összes orvos beadta felmondását. Nagy Zoltán szerint a távozókat sikerült pótolni: hat aneszteziológussal már szerződést kötöttek, és folyamatban van a szerződéskötés az új osztályvezetővel is. Hozzátette: a betegek ellátása zavartalan, és a későbbiekben is az lesz.

Az Állami Egészségügyi Ellátó korábban szintén az közölte, hogy a kórház vezetősége azért nem teljesítette a „magas bérköveteléseket”, mivel az komoly bérfeszültséget okozott volna az intézményen belül.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Megkezdődött kedden a horvátországi egyesített per Ivo Sanader volt horvát kormányfő és az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, utóbbi távollétében a Zágráb megyei bíróságon. A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség azt állítja, hogy tárgyi és személyi bizonyítékok vannak Sanader és Hernádi ellen.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX37185.93-0.8%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?