Hirdetés

Ajkai kórházbotrány: dupla fizetést akartak az altatóorvosok

2018. október 12., 16:05

Az ajkai kórház főigazgatója szerint a vállalkozóként dolgozó aneszteziológusok szerződtetésénél farkastörvények uralkodnak. Az intézmény már pótolta a távozó orvosokat.

Forrás: Ajkai Szó
Forrás: Ajkai Szó

A fizetésük megkétszerezését kérték a kórház vezetésétől azok az aneszteziológus orvosok, akik szeptemberben egyszerre mondtak fel az intenzív osztályon – mondta el Nagy Zoltán, az ajkai Magyar Imre Kórház főigazgatója az Echo TV Napi Aktuális című műsorában. Azt kérdezték tőle, hogy igazak-e azok a sajtóhírek, miszerint az orvosok 1,5-2 millióról 3 millió forintra akarták emeltetni bérüket.

Amúgy is többet keresnek

A főigazgató konkrét számot nem kívánt közölni. Beszélt viszont arról, hogy az intenzív, a sürgősségi és a traumatológiai osztályon alapból többet keresnek a dolgozók, mint máshol. Ezen a három osztályon ugyanis a jogszabály szerint 30 ezer forintos havi pótlék jár, amit még kiegészít a munkáltatói támogatás.

Hirdetés

Szerinte Magyarországon a nővérek bére átlagban  250 és 400 ezer forint között mozog, túlóráktól, szakképesítéstől és életkortól függően. A munkavállalóként dolgozó aneszteziológusok bérét szintén bértábla rögzíti, ha viszont vállalkozóként dolgoznak a kórházban, akkor a juttatásuk alku tárgya.

Ilyenkor azok a „farkastörvények” érvényesek, „amelyek az intézmény érdekeit kell hogy képviseljék” – fogalmazott a főigazgató. Ezzel feltehetően arra utalt, hogy hiány van altatóorvosokból, akikért versenyeznek a kórházak.

Havi bruttó egymillió

Mint arról beszámoltunk, az  Ajkai Szó című önkormányzati lap korábban bemutatott egy számlát, amely állítólag egy helyi aneszteziológustól származik. Ő ötezer forintos órabérben dolgozott Ajkán, amiből – túlórával együtt – havi szinten bruttó 960 ezer forint bevétele származott. Mivel a feladatot vállalkozóként látta el, ebből az összegből még ki kellett fizetnie az adóját, valamint a vállalkozása egyéb költségeit.

Szeptemberben az ajkai intenzív osztályon az összes nővér és az összes orvos beadta felmondását. Nagy Zoltán szerint a távozókat sikerült pótolni: hat aneszteziológussal már szerződést kötöttek, és folyamatban van a szerződéskötés az új osztályvezetővel is. Hozzátette: a betegek ellátása zavartalan, és a későbbiekben is az lesz.

Az Állami Egészségügyi Ellátó korábban szintén az közölte, hogy a kórház vezetősége azért nem teljesítette a „magas bérköveteléseket”, mivel az komoly bérfeszültséget okozott volna az intézményen belül.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lassul a magyar munkaerő kivándorlása Ausztriába?

Lassul a magyar munkaerő kivándorlása Ausztriába?

Az Ausztriában dolgozó magyarok száma szezonálisan csökkent novemberben, de egy év alatt így is nőtt. Mostanában azonban valamivel kisebb mértékű a bővülés, mint korábban. A főbb küldő országokból továbbra is érkeznek, a tömeg nem áll le. De osztrák állampolgárból is több dolgozik.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX40125.72+0.21%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?