3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Finnországban tavaly kísérletbe kezdtek a feltétel nélküli alapjövedelemmel. Az egyik alanyt felkapta a sajtó, számára ennek a programnak a kezdete volt a korábbi rabszolgaélet vége. Ablakkeretek ácsolása vagy a munkanélküli-központ látogatása helyett most sámándobokat készít.
Valahol Finnországban (Pixabay)

Finnországban mintegy másfél éve kisorsoltak 2000 munkanélkülit, akik számára kísérletképpen feltétel nélküli alapjövedelmet folyósítanak. Most egy Juha Järvinen nevű finn munkanélküli férfi esetét vázolja a német Focus.de, aki azt mondja, ez volt korábbi rabszolgaélete vége.

Az alapjövedelem az ottani viszonyok között, a drága Finnországban nem sok, 560 euró (181 ezer forint), még 100 euróval alacsonyabb is, mint a korábbi munkanélküli segély. Ez egyben a finn szegénységi küszöbszintnek is csak a fele.

De minden e mellé keresett fillért szabadon megtarthat, ettől nem lesz kevesebb az alapjövedelem (nem úgy, mint a munkanélküli segély). Arra költi a pénzt, amire csak akarja. A kísérlet egyik célja, hogy megtudják, ilyen helyzetben az emberek aktívabbak, vagy passzívabbak lesznek a munkaerő-piacon.

Vodkavedelés a kanapén?

Az ellenzők szerint ezzel nem lesznek munkára ösztönözve az emberek, nem fognak dolgozni és a rendszer fenntarthatatlan, megfizethetetlen. Vedelik majd a vodkát a kanapén – vélik egyesek. Sok pénzt fizetnek ki azért, hogy egyesek ne csináljanak semmit.

A támogatók szerint viszont ezzel lehet megmenteni a társadalmakat a robotizáció, automatizáció áldatlan hatásaitól, és a legtöbb ember önként vagy a többletpénzért ez után is hajlandó lesz dolgozni.

Ablakkeret helyett sámándob

Juha esetét nagyon felkapta a sajtó, mert excentrikus, öntörvényű, de hajlandó szerepelni, míg mások bezárkóznak. Művészcsaládból származik, korábban ablakkereteket ácsolt. Majd az adóhivatal árvereztette el vállalkozását, amikor “kiégéses”, depressziós tünetei miatt nem készített többé adóbevallást. A környéken egyébként is erősen visszaszorult a fafeldolgozó ipar.

Ma azonban az alapjövedelem mellett hangszereket készít, például sámándobokat, melyekért egyes rajongók több száz eurót is hajlandóak fizetni. Hat gyereke van, az egyik első osztályú focista. Felesége nővér egy kórházban.

Vége lesz a kísérletnek

Valódi rabszolgaéletnek főleg a munkanélküliek életét nevezi, akiknek állandóan a hivatalba kell járniuk, bizonygatniuk, hoigy nem lusták, és ha keresnek valami kis plusz pénzt, azt levonják a segélyükből. A kísérletnek decemberben vége lesz, Juha pedig ismét munkanélkülinek számít majd.

(Erről és hasonló kísérletekről korábban itt is írtunk.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG