Hirdetés

Megint felforgatják a szakképzést: felvételi nélkül juthatna be az egyetemre, aki technikumot végez

2019. február 26., 09:09

Egy új kormányzati előterjesztés szerint így akarja a kormány vonzóbbá tenni a szakmákat.

Komoly változások jöhetnek a szakképzésben. (Fotó: MTI)
Komoly változások jöhetnek a szakképzésben. (Fotó: MTI)

Felvételi nélkül juthatnának be az ötéves technikumi képzés elvégzése után a diákok a szakirányuknak megfelelő egyetemi szakra, áll abban a kormányzati előterjesztésben, melyet az Index szerzett meg. A vonatkozó szakasz, szó szerint:

"A technikus végzettség vonzereje lehet, hogy az eredményes technikus szakmai vizsgát követően a diákok hagyományos felvételi nélkül, a szakmai vizsgájuk eredménye alapján tanulhatnak tovább a szakirányú felsőoktatásban."

Hirdetés

Az ötlet a 2019. január 31-i keltezésű előterjesztésben a Szakképzés 4.0 elnevezésű stratégia részeként szerepel, mely ismét új neveket osztana a különböző középiskolai képzési formáknak. Emlékezetes, hogy a kormány a korábbi szakiskolákat vagy szakmunkásképzőket szakközépiskolává nevezte át, az érettségit is adó szakközépiskolák új neve pedig szakgimnázium lett, melyeket viszont sokkal inkább gimnáziumoknak tekintenek.

A zavarok elhárítására most visszahoznák a technikum megnevezést, mely ötéves, érettségit is adó technikusi képzést adna. Az elképzelések szerint az ötéves technikusi képzés második felében a diákok már vállalatoknál szerezhetnének gyakorlatot, és munkaszerződéssel juthatnának jövedelemhez. Akinek nem találnak munkahelyet a duális képzésben, az is ösztöndíjra lesz jogosult. A képzés negyedik éve végén csak négy tárgyból kéne érettségizni, az ötödik év végén pedig a tanulók szakmai vizsgát tennének, mely, ha sikeres, kiváltaná az egyetemi felvételit, az előterjesztés szövege szerint "az azonos ágazaton belül."

A szakmunkásképzést is átszabnák

A hároméves képzést nyújtó szakmunkásképzőket szakképző iskolává neveznék át. Itt is mindenki kapna ösztöndíjat "a tanulói juttatások a jó eredményt elérő diákok esetében a technikumban és szakképző iskolában is elérhetik a minimálbért". Az ösztöndíj egy részét az eredményes vizsga után egy összegben kapja meg a tanuló.

A Szakképzés 4.0 stratégia külön foglalkozik a hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatásával. Erre a következő ötleteket sorolja fel:

 • Orientációs év a nulladik évfolyamban: az általános iskolából alapvető hiányossággal kikerülő diákokat akarják itt felzárkóztatni, bepótolni velük a szakma tanulásához szükséges alepvető kompetenciákat (írás, olvasás, számolás). A nulladik év feladata "nem az általános iskolai tananyagok ismétlése, hanem kompetenciák felmérésére alapozott fejlesztés".
 • Dobbantó program a nulladik évfolyamon: ez elsősorban a magatartási és tanulási zavarokkal küzdő, az iskolarendszerű oktatásban lemaradó vagy a rendszerből már kisodródott 15–25 éves fiatalokat vezetné vissza az oktatás vagy a munka világába.
 • Műhelyiskola a szakképző iskola harmadik évétől: itt olyan fiatalok tudnak részszakképesítést szerezni, akik lemorzsolódnának és végzettség nélkül lépnének ki a szakképzésből, vagy a Dobbantó programban alapfokú képesítést szereztek, de nem tudnak a klasszikus iskolai környezetben tanulni. "A Műhelyiskolában a szakma tanulása a gyakorlati képzés helyszínén történik. A Műhelyiskolában a tanulónak a végzettség megszerzése nem tanévhez kötött, maximum egy évig tart. Nincsenek közismereti tantárgyak. Minden ismeret a részszakképesítéshez kötődik, amelyet a tanuló a mesterétől sajátít el. A pedagógus mentorként támogatja az oktatást" - olvasható az előterjesztésben.

Hogy a középszintű oktatási rendszerrel nagyon komoly bajok vannak, az a kormány számára már jó ideje világos. A problémákat egy 2017 nyári, belsős kormányzati jelentés szedte össze, melyet annak idején az mfor.hu szerzett meg, és vesézett ki.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az elektromos autók sem fogják megváltani a világot

Az elektromos autók sem fogják megváltani a világot

Az elektromos járművek forgalomba állítása nem járul hozzá számottevő mértékben a közlekedés szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez - állítja egy aktuális német tanulmány. Ehelyett a közlekedésben sokkal inkább a földgáz, hidrogén és bio-metán üzemű belsőégésű motorok elterjesztésére kellene helyezni a hangsúlyt.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?