Hirdetés
Hirdetés

3,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak májusban

2019. június 07., 09:36

Az élelmiszerárak emelkedése begyorsult, az üzemanyagoké lassult.

MTI Fotó: Vajda János
MTI Fotó: Vajda János

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, áprilishoz viszonyítva 0,7 százalékos volt az árak emelkedése - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 4,0 százalékra emelkedett az áprilisi 3,8 százalékról.

Hirdetés

Az élelmiszerárak emelkedése az áprilisi 5,2 százalékról 5,6 százalékosra gyorsult, az üzemanyagoké 6,9 százalékról 5,8 százalékra mérséklődött.

Az év első öt hónapjában 3,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a múlt év azonos időszakához mérve.

Átlag feletti drágulás

Virovácz Péter, az ING szenior elemzője az adatokra reagálva közölte: az áprilishoz képest stabil infláció mögött több folyamat együttes hatása húzódik meg. Egyrészt gyorsult az élelmiszerek inflációja, miközben a tavalyi évi magas bázis következtében mérséklődött az üzemanyagárak év/év drágulása. Emellett ugyanakkor a fontosabb tételek közül továbbra is meghatározó a szolgáltatások 3 százalékos áremelkedése. Ez utóbbi körben főleg az üdülési szolgáltatások inflációja gyorsult jelentősen. A stabil fő mutató ellenére a volatilis tételektől megszűrt maginflációs mutató 0,3 százalékpontot gyorsulva elérte a 4 százalékot. Továbbra is átlag felett drágulnak a feldolgozott élelmiszerek és dohányáruk, de a háztartási szolgáltatások 8, és a bérleti díjak 10 százalékos év/év áremelkedése is kiemelkedő, ami mind hozzájárul az erős maginflációhoz.

Összességében az inflációs nyomás magas a magyar gazdaságban, sőt az alapfolyamatok egyre erősödő inflációról számolnak be, ami a továbbra is dinamikus béremelkedés mellett nem meglepő. Ugyanakkor az év második felében az infláció mérséklődhet, főleg az energiahordozók árának változása miatt, de az év egészében így is 3 százalék feletti, egészen pontosan 3,3 százalékos inflációval kalkulálunk. A mai erős inflációs adatok ellenére ugyanakkor nem várjuk, hogy az MNB a közeljövőben változtatna a monetáris politikán - véli az elemző.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Csonka családok: kinek kedvez a családtámogatási rendszer?

Csonka családok: kinek kedvez a családtámogatási rendszer?

Magyarországon a házasságok mintegy fele válással végződik, ami azt jelenti, hogy sok gyerek nő fel csonka vagy vegyes családban. De befolyásolja-e az igénybe vehető támogatást az, hogy a gyerekek melyik szülőnél maradnak? Igen jelentős módon, holott a jogalkotónak vélhetően nem volt ilyen szándéka.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön mennyit tervez karácsonyi ajándékokra költeni?