1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az uniós negyedéves adatokhoz hasonlítva a magyar gazdaság visszaesése nem tűnik nagynak - a régiónktól azonban alaposan leszakadtunk és nem jobbak a kilátásaink sem.

Magyarország gazdasága az idei év második negyedévében ismét zsugorodott, így technikai recesszióba süllyedtünk. Az év első 3 hónapjához képest az uniós és a magyar gazdaság is 0,2%-kal esett vissza, ez megegyezik az eurózóna visszaesésével is. Csakhogy az előző év hasonló időszakához mérve, vagyis éves alapon a magyar gazdaság 1,2%-kal esett vissza, míg az eurózóna "csak" 0,4%-kal, a huszonhetek összteljesítménye pedig összesen 0,2%-kal.

Közép-Európa jól teljesít

Ha Közép-Kelet-Európát nézzük, összességében azt mondhatjuk, térségünk kifejezetten jól teljesített, inkább felfele húzta az uniós átlagot. A régiós összevetésben Magyarország a sereghajtók között van, kézen fogva a csehekkel csak álmodozunk egyelőre arról, hogy milyen az élet recesszió nélkül. A románok épp most kecmeregtek ki belőle, a többi versenytársunkat azonban egyelőre messzire elkerüli a tartós visszaesés.

* A lengyel statisztikai hivatal még nem közölt részletes adatot, a gazdasági tárca legfrissebb prognózisát vettük alapul (éves alapon, negyedéves adatot nem közöltek egyelőre).
** Az Eurostat 1%-os visszaesést mért, a KSH 1,2%-os csökkenést éves alapon a II. negyedévre.

Kirobbanó formában a lengyel és a szlovák gazdaság

A lengyel statisztikai hivatal egyelőre nem közölt részletes GDP-adatot, de a gazdasági tárca friss előrejelzésében éves alapon 2,9%-os növekedést vár, pont annyit, amennyi az Eurostat adatai szerint a szlovákoknak sikerült. A lengyeleknek az Európai Bizottság tavaszi előrejelzése 2,7%-os éves növekedést jósol, ami európai összehasonlításban igencsak jó eredménynek számít, Varsóban azonban inkább keseregnek emiatt: tavaly ugyanis 4,3%-kal nőtt

Lengyelország GDP-je. Lengyelország továbbra is az egyetlen gazdaság az Unióban, mely a válság alatt sem esett recesszióba.

Nincs miért szégyenkezniük a szlovákoknak sem, északi szomszédaink a tavalyi év hasonló időszakához képest 2,9%-kal növekedtek, ami európai összehasonlításban is figyelemreméltó. Úgy tűnik, beindult az autógyártás a szomszédoknál.

A bolgárok is csúnyán lehagytak minket

Ausztria a gazdasága a tavalyi év harmadik negyedévében stagnált, azóta viszont folyamatosan enyhe növekedést képes produkálni, akárcsak Bulgária. A bolgárok a negyedéves alapon mért 0,2%-os, valamint az éves szinten auditált 0,5%-os növekedéssel - sportnyelven szólva - simán verik a magyar gazdaság negyedéves eredményeit. Ebben a mezőnyben a románok, előző negyedévhez viszonyított 0,5%-kos növekedése is kiemelkedő eredménynek számít, míg az éves szinten mért 1,7%-os GDP-gyarapodással a szomszédok "bronzérmesek" a régiós versenyben.

Tartós leszakadás

A kilátásokat tekintve sem jobb a magyar gazdaság helyzete. Az Európai Bizottság (EB) tavaszi előrejelzése szerint idén 0,3%-ot zsugorodik majd a gazdaság, jövőre is csak szerény növekedés várható. Ezzel szemben a harmadik negyedév óta csökkenő cseh gazdaság legalább egy év végi nullával vigasztalódhat, Brüsszel stagnálást vár Csehországtól, akárcsak az Unió egészétől. Év végén várhatóan tehát a huszonhetek átlaga alatt lesz a teljesítményünk.



Idén a régió gazdasági motorja Lengyelország lesz, de jövőre a nyomukba érhet Szlovákia és Románia is - míg mi az 1%-os növekedésnek is örülhetünk. Ha egyáltalán összejön. Az EB prognózisát egyre jobban rontják le Magyarország esetében a londoni elemzők, már az MNB is csak 0,8%-os növekedést tart elképzelhetően jövőre, miközben a 2013-as költségvetés sarokszámai közt 1,6%-os bővülést "vésett kőbe" a kabinet. Magyarország lehet 2013-ban az egyetlen régiós gazdaság, mely az 1%-os bővülést sem éri majd el, ennél még az osztrákok és a bolgárok is jobban teljesíthetnek.

Magyar puma helyett magyar puttony

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap egy interjúban a felemelkedő Közép-Európáról beszélt a több egységre tagozódó EU-n belül. Ennek kapcsán elmondta: "Azt gondolom, hogy a közép-európaiaknak érdekük, hogy velük együtt emelkedjünk, semmint puttony legyünk a hátukon. Senki nem fog pénzt adni nekünk a közép-európai országokból, senki nem akarja a bajainkat megoldani helyettünk, de azt mindenki érzi, hogy az unión belül erősebb Közép-Európa egy felzárkózó Magyarországgal, mint egy gyenge Magyarországgal. Ezért mindenkinek önérdeke a lengyelektől a csehekig, hogy Magyarország erősebb legyen".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG