Hirdetés
Hirdetés

Az oroszok mellélőttek? Mégis életben lehet a terroristák vezére

2017. július 17., 10:56

Egy hónappal az oroszok bejelentése után a kurdoktól érkezett cáfolat: szinte biztosra veszik, hogy Bagadi életben van. Az biztos, hogy a rejtőzködéshez nagyon ért.

al-Bagdadi
Abu Bakra al-Bagdadi - mégis életben van?

Szinte napra pontosan egy hónapja jelentették be az oroszok, hogy nagy valószínűséggel megölték egy korábbi légicsapásban Abu Bakra al-Bagdadit, az Iszlám Állam létrehozóját és önjelölt kalifáját. Az oroszok azt állították: az önjelölt kalifát Rakkában ölték meg egy légicsapással. A dzsihadisták persze sosem ismerték el, hogy vezérük odaveszett volna, Washington, más nyugati államok és Irak is kételkedtek, de még az oroszok is jelezték pár nappal később, hogy nem sikerült megerősíteniük a terrorista-vezér halálát.

Most a Reuters jött elő egy exkluzív sztorival: eszerint egy vezető kurd terrorelhárítási tiszt azt közölte, hogy 99 százalékig biztos benne, hogy az Iszlám Állam vezetője életben van és valahol Rakkától délre tartózkodik. Lahur Talabany úgy fogalmazott a Reutersnek:

Hirdetés

"Bagdadi biztosan életben van. Nem halt meg. Információnk van arról, hogy él. 99 százalékig biztosak vagyunk benne, hogy életben van."

Talabany emlékeztet: Bagdadi az iraki al-Kaidánál "edződött", sokat bujkált korábban a biztonsági szolgálatok elől, pontosan tudja, mit csinál.

Az iraki erők nemrég vetettek véget az Iszlám Állam három évig tartó uralmának Moszul városában, most pedig Rakkában is egyre nagyobb nyomás alatt vannak a terroristák. Talabany szerint azonban három-négy évbe is beletelhet, mire sikerül végleg felszámolni az Iszlám Államot.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Annyi olaj kerül felszínre az óriás kitermelőhelyen, hogy nem tudják elszállítani

Annyi olaj kerül felszínre az óriás kitermelőhelyen, hogy nem tudják elszállítani

A legnagyobb amerikai palaolaj-kitermelő környéken, Nyugat-Texasban olyan ütemben növekszik a kitermelés, hogy rövidesen eléri azt a limitet, amit csővezetéken el tudnak szállítani, mondhatni, ami a csövön kifér. Egy évig most kénytelenek lesznek a földben hagyni a többletet, az OPEC legnagyobb örömére.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?