Hirdetés
Hirdetés

Azt hiszed, most pörög az ipar? Várd ki a végét!

2017. október 06., 10:57

Visszatért a régi mederbe a termelés, de vannak még tartalékok az iparban az elemzők szerint.

Ahogy arról már korábban írtunk, a júliusi megtorpanás után visszatért a régi kerékvágásba az ipari termelés teljesítménye, augusztusba 6,8 százalékkal nőtt a volumen a megelőző havi 0,2 százalék után. A Takarékbank elemzője, Suppan Gergely szerint a mostani igen jelentős megugrást a járműgyártás okozta, így beigazolódott az a várakozás, hogy az ipari termelés júliusi megtorpanását egyes hazai autógyárak nyári leállása okozta, de szerepet játszottak benne a robosztus német megrendelések is. A Takarékbank idén 5 százalék feletti növekedést vár, ennél jelentősebb gyorsulás jövőre jöhet, amikor újabb autóipari kapacitások lépnek majd üzembe, például a Mercedesnél és az Aldinál, tudta meg a Privátbankár.hu.

Forrás: KSH

Hirdetés

Az ING vezető elemzője, Virovácz Péter szerint a mostani adat még az elmúlt 10 év távlatában is egy kiemelkedő hónapnak számított. Az autóipar mellett a hozzájuk kapcsolódó beszállítói hálózat, valamint az elektronikai ipar is növelni tudta a fordulatszámot, ezek szintén közrejátszhattak az impozáns eredményben. Ugyanakkor olyan trend látszódik kirajzolódni, hogy a korábbi nagy augusztusi leállások egy hónappal korábbra tolódtak, így a jövőben ezzel érdemes számolni. Az ING az év egészére 6 százalék körüli növekedésre számít az iparban.

Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője, Ürmössy Gergely is hasonló véleményen van, ugyanakkor hozzátette: a szeptemberi adat még nagy változékonyságot mutathat, viszont a harmadik negyedév végére stabilizálódhat az ipari teljesítmény és azt követően folytatódhat az év első felében látott fokozatos felívelés. Az Erste előrejelzése is némiképp pesszimistább, ők az év egészében 4-5 százalék körüli növekedést várnak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Az internetes kereskedelem háromszor olyan gyors tempóban bővül, mint a hagyományos - egyre gyakrabban vásárolunk hazai és külföldi weboldalakról, online áruházakból. De honnan tudhatjuk, hogy nem vernek át? Miről ismerszik meg a csaló webshop, mobilapp, hamis reklám? Ha mégis horogra akadtunk, mi a teendőnk?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?