4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megerősítette Nagy-Britannia államadós-besorolásait a Standard & Poor's és a Fitch Ratings, de mindkét hitelminősítő érvényben hagyta a brit osztályzatokat terhelő, leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást, és egyaránt a brit EU-tagság megszűnésével járó kockázatokra hívta fel a figyelmet.

A Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport globális adósminősítésekért felelős részlege (S&P Global Ratings) és a Fitch azonos, "AA" szintű - a lehetséges legjobb "AAA" minősítéstől két fokozattal elmaradó - osztályzattal tartja nyilván a hosszú lejáratú brit szuverén adósságot.

Jöhet a leminősítés a kaotikus Brexit miatt

Az S&P Global Ratings a besorolás megerősítéséhez fűzött, péntek éjjel Londonban ismertetett elemzésében közölte: leminősítheti a brit államadós-osztályzatot, ha úgy érzékeli, hogy növekszik a rendezetlen Brexit kockázata.

A cég saját definíciója szerint a brit EU-tagság rendezetlen megszűnését az jelentené, ha Nagy-Britannia kilépése után a brit gazdaság feldolgozóipari és szolgáltatási ágazatai nem férnének hozzá a kulcsfontosságú európai piacokhoz, vagy ha olyan vámjellegű és egyéb akadályok emelkednének eléjük, amelyek csökkentenék versenyképességüket.

Az S&P Global Ratings szerint e forgatókönyv megvalósulásának komoly következményei lennének a brit gazdaságra, elsősorban a jövedelmi szintekre és a növekedési kilátásokra, valamint a brit gazdaság munkaerő- és tőkevonzó képességére gyakorolt hatások révén.

Jelek már most vannak

A cég kiemeli, hogy a brit hazai össztermék (GDP) reálértéken számolt növekedési üteme máris lassul, és elmarad más fejlett ipari gazdaságokétól. A brit gazdaság növekedési üteme 2016-ban 1,9 százalék, 2017-ben 1,8 százalék volt, jóllehet a 2013-2015 közötti időszakban éves átlagban elérte a 2,5 százalékot.

Mindeközben az euróövezet és annak legnagyobb gazdasága, Németország egyaránt 2,5 százalékos növekedést produkált tavaly - hangsúlyozza a Standard & Poor's minősítési részlegének elemzése.
A brit statisztikai hivatal (ONS) éppen pénteken közzétett előzetes becslése szerint a brit gazdaság teljesítménye az idei első negyedévben mindössze 0,1 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest.
Ez meredek lassulás, ugyanis a tavalyi negyedik negyedévben 0,4 százalékos GDP-növekedést mértek Nagy-Britanniában.

Az ONS hangsúlyozta pénteki becslésében, hogy 2012 negyedik negyedéve óta, vagyis több mint öt éve nem volt olyan lassú a brit gazdaság növekedése, mint az idei év elején.

Mindenki tart a kockázattól

A Fitch Ratings, amely szintén péntek éjjel jelentette be Londonban a brit államadós-besorolás megerősítését változatlan negatív kilátással, ehhez fűzött elemzésében közölte: az "AA" osztályzat a cég azon alapeseti feltételezésére alapul, hogy a brit EU-tagság jövő márciusban esedékes megszűnése utáni átmenet zökkenőmentes lesz, és ebben az átmeneti időszakban Londonnak és az Európai Uniónak sikerül egyezségre jutnia a jövőbeni kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok keretrendszeréről.

A Fitch alapeseti előrejelzése azt is valószínűsíti, hogy az átmeneti időszak lejárta után, 2021-től szabadkereskedelmi megállapodás lép életbe az EU és Nagy-Britannia között. A brit szuverén osztályzat negatív kilátása ugyanakkor azt jelzi, hogy a hitelminősítő megítélése szerint továbbra is fennáll - jóllehet az eddig elért megállapodás-tervezetek révén csökkent - a brit EU-tagság felfordulásokat okozó, viszályokkal kísért, a brit kereskedelemre, beruházásokra és gazdasági kilátásokra rövid és középtávon negatív következményekkel járó rendezetlen megszűnésének kockázata.

A Fitch Ratings is közölte, hogy e forgatókönyv megvalósulása esetén leminősítheti a brit szuverén besorolást.

A brit államadósságot a három nagy hitelminősítő közül már egyik sem tartja nyilván a lehetséges legjobb "AAA/Aaa" osztályzattal. A Standard & Poor's 2016 nyarán, néhány nappal a brit EU-tagságról tartott - a kilépést pártolók által szűk, 51,9 százalékos többséggel megnyert - népszavazás után, a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service már jóval korábban megvonta Nagy-Britanniától ezt az elit besorolást.
A Moody's jelenleg érvényes "Aa2" brit osztályzata azonos az S&P és a Fitch "AA" besorolásával.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG