Hirdetés
Hirdetés

Egyre biztosabb: Hawaii már soha nem lesz az, mint volt

2018. május 23., 07:22

Fokozódik a vulkáni tevékenység a szigeten, a láva már egy erőművet veszélyeztet.

A Kilauea tűzhányó megszilárdult lávaömlenyén áll egy helybeli a hawaii-szigeti Pahoa város Leilani lakónegyedének egyik útján 2018. május 11-én.
Forrás: MTI/AP/Jae C. Hong
A Kilauea tűzhányó megszilárdult lávaömlenyén áll egy helybeli a hawaii-szigeti Pahoa város Leilani lakónegyedének egyik útján 2018. május 11-én. Forrás: MTI/AP/Jae C. Hong

A Nagy Szigeten található geotermikus erőművet veszélyezteti a lávafolyás, a 35 megawattos állami erőmű a sziget áramellátásnak 25 százalékáért felel. A helyi hatóságok szerint ugyanakkor nincs szó közvetlen veszélyről, az erőművet ráadásul a Kilauea kitörésének első napján azonnal lezárták, sőt, a környéket kiürítették, még mielőtt az utak is járhatatlanná váltak volna.

A lávahasadékokból kiáramló magma lassan araszol az erőmű felé, szerdára virradó éjjel lángra is lobbantotta az erőmű területén lévő egyik raktárépületet. A kora esti órákban a tűzhányó kráteréből újabb magmahullám tört a magasba. A vulkán úgy fest, mint egy folyamatosan működő szökőkút, "csak" a víz helyett vöröslő olvadt kőzet emelkedik a magasba. A Hawaii Vulkáni Obszervatórium (HVO) esti jelentése szerint a sziget jó részén az égboltot a vulkánból kilövellt hamu borítja.

Hirdetés

Nem csak a láva veszélyes

Az erőműtől alig öt-hat kilométernyire folyamatosan ömlik az óceánba a láva, amely a tengervízzel érintkezve akár halált is okozható gázokat "eredményez". A környéken szúrós szagú kéndioxid terjeng. A parti őrség már a hétvégén bejelentette: az óceán a lávaömléstől számított 300 méteren belül nem megközelíthető. A Kilauea tombolásáról korábban itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n. >>>

Javítás: Természetesen tudjuk, hogy az erőművek megawatt-energiát termelnek. Nálunk is csak emberek dolgoznak. A hibáért elnézést kérünk.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kelet felé fordulnak a németek: miért választja Merkel a kínaiakat?

Kelet felé fordulnak a németek: miért választja Merkel a kínaiakat?

Angela Merkel már több mint egy évtizede ápolja a kapcsolatot Kínával, a német vállalatok megdöbbentő ütemű térnyerését keleten pedig csak tovább erősíti Trump kereskedelmi háborúja.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?