Hirdetés
Hirdetés

Életveszélyes költségcsökkentés - nagy bakot lőtt a brit kormány?

2017. június 14., 11:45

Szörnyű látványra ébredtek ma hajnalban a londoniak, Kensingtonban fáklyaként égett egy 24-emeletes toronyház.

A hajnali 1 előtt nem sokkal lángrakapó, 1974-ben épült Grenfell Tower névre keresztelt toronyházban szociális lakások voltak, és az épület tűzveszélyessége már korábban sem volt kérdéses, egy helyi akciócsoport a felújítások előtt és alatt is többször jelezte, hogy mekkora a veszély. A Scotland Yard bejelentése szerint a tűznek hat halálos áldozata van. 

Elbaltázott felújítás

Az épület karbantartója a kensingtoni tanács nevében a KCTMO nevű lakhatási szervezet, akik a lakók többszöri jelzésére sem voltak hajlandóak változtatni a belső problémákon az épületben, holott a tavaly befejeződött felújításon közel tíz millió fontot költöttek el.

Egyrészt problémák voltak az épület megközelíthetőségével is a rohamkocsik számára, másrészt a 120 lakásos épületnek a hírek szerint egy központi lépcsőháza volt.

A tűzöltószövetkezet (FBU) egy munkatársa szerint valami nagyon nem volt rendben a toronyház körül, amit mi sem mutat jobban, minthogy normálisan, a kiérkező kollégái a tűzlépcsőket használták volna az oltáshoz, itt azonban erre nem volt lehetőség.

A londoni polgármester, Sadiq Khan szerint komoly kérdések merülnek fel az ehhez hasonló toronyházak biztonságosságával kapcsolatban, a BBC-nek úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan.

Kevesebb pénzből kell oltani a tüzeket

Mindeközben a tory kormányzat 2010 óta szépen lassan megvagdosta a tűzoltók költségvetését, 6 év alatt összesen mintegy 17 százalékkal, amely az FBU szerint eljutott arra a szintre, hogy már veszélybe került a gyors reagálás lehetősége is, ugyanis mintegy 3382-vel csökkent a tűzoltók állománya az országban.

Ezzel párhuzamosan nem túl meglepő módon a kormány megszüntette a tűzoltók kivonulási idejének éves közzétételét, azaz a számok feltételezhetően jelentősen romlottak – írja a BBC.

A mai tűz után a britek Theresa May kormányának költségcsökkentő intézkedései mellett a kensingtoni tanácsot is hibáztatják, amely sorozatosan ignorálta a több irányból érkező veszélyjelzéseket.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sosem látott árvíz jöhet Magyarországon – hogyan védjük meg értékeinket?

Sosem látott árvíz jöhet Magyarországon – hogyan védjük meg értékeinket?

Szakértők szerint idén akár az elmúlt évek legnagyobb árvizére számíthatunk, a rekordmennyiségben felhalmozódott hó és az enyhe időjárás miatt felgyorsult olvadás következtében. Bár a szakértők óvatos feltételezésekbe bocsátkoznak csak, a biztosítók figyelmeztetik a lakosságot: érdemes még most átnézni és frissíteni a biztosítást, hogy badott esetben garantáltan fizessen a biztosító.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?